Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

5 Metode Buah Ini Boleh Tingkatkan Kesihatan Anda

Pear memiliki lebih banyak lagi buat mereka setelah itu metode mereka rasa. Buah ini pula menawarkan faedah pemakanan yang sungguh- sungguh. Pear boleh menolong dengan pengurusan berat tubuh, tingkatkan penghadaman, mengurangkan resiko diabet tipe 2, serta banyak lagi.

Pear dibekalkan dengan nutrien

Pear simpel merupakan sumber vit C yang baik; buah ini pula dibungkus dalam sebagian kalium, vit K, tembaga, magnesium, serta vit B, mengikut pangkalan informasi nutrien USDA. Pear merupakan sumber serat yang sangat baik, yang pula menolong melindungi sistem GI kamu senantiasa.

Mereka boleh mengurangkan resiko diabet tipe 2

Kedua- dua epal serta pear dikira sangat menolong mengurangkan resiko diabet kerana kiraan serat mereka yang besar, yang dikenal menolong mengurangkan kandungan gula darah. Satu

kajian yang diterbitkan pada tahun 2017

menanggung ini, mencari pengurangan resiko sebanyak 18% buat diabet tipe 2 di golongan orang yang memberi tahu makan sangat banyak epal serta pir berbanding orang yang sangat sedikit makan. Untuk tiap pir( ataupun epal) yang kamu makan tiap minggu, resiko diabet dikurangkan sebanyak 3%, bagi kajian itu.

Pear membagikan phytonutrients yang bermanfaat

Pear, paling utama yang memiliki kulit yang berwarna- warni, sediakan bahan fitonutrien, ataupun bahan kimia tanaman semulajadi, semacam flavonoid. Senyawa ini dikenali buat menolong mengekalkan keradangan rendah dengan meneutralkan radikal bebas- yang boleh menimbulkan kerosakan sel yang seterusnya boleh bawa kepada penyakit kronik semacam penyakit jantung serta kanser. Radikal leluasa pula berhubungan dengan penuaan pramatang.

Mereka menolong dengan pengurusan berat badan

Pir simpel memiliki cuma 100 kalori. Serta sesi serat yang diucap tadi? Kesemua serat ini menolong menenangkan selera kamu sehingga kamu merasa lebih puas. Inilah penyelidikan: Dalam kajian sepanjang 12 minggu, perempuan dibahagikan kepada 3 kumpulan. Satu kumpulan menaikkan 3 epal buat diet setiap hari mereka, kumpulan kedua menaikkan 3 pir, serta kumpulan ketiga menaikkan 3 cookie rendah lemak oat. Kajian itu mengalami bahawa perempuan yang memakai epal ataupun pear kehabisan nyaris 2 pon dalam 12 minggu- tanpa membuat pergantian diet lain.

Mereka gampang ditambah buat makan

Pear boleh dinikmati dalam pelbagai cara- dari makan pagi pagi sampai pencuci mulut- menjadikannya luar biasa gampang buat menjaringkan khasiat pemakanan mereka tanpa banyak kerja persiapan ataupun masa memasak. Cuba parfait pir ataupun pedas yang dihiris dalam bijirin kamu buat makan pagi pagi; semasa makan tengah hari, potong satu ke dalam salad ataupun dengan sandwic turki ataupun keju.

Buat makan malam, mereka boleh terbakar, dipanggang, ataupun ditambah dengan adunan. Serta pasti saja, pir membuat snek gampang alih yang sempurna. Cuba hirisan pear dengan kacang mentega ataupun pir dengan brie. Buat pencuci mulut, tiada apa- apa yang menjejaskan tempat semacam keriting pir ataupun pear tart. Yum!