Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

5 Metode Gampang Merendahkan Lemak Belly

"Oleh kerana pergantian dalam hormon, tekanan setiap hari, kurang tidur, ditambah dengan mungkin kehamilan, keuntungan perempuan gendut kerap ditaruh terus menjadi di kawasan perut," jelas Olson, pula seseorang profesor klinik kanan di Huntingdon College di Montgomery, Alabama.

Serta kala kamu tidak bisa mengecil secara pas, kamu bisa membuat pergantian style hidup yang bisa menolong kamu kehabisan lemak perut. Di mari, kebaikan hidup menawarkan strategi terbaik yang disokong sains buat mengurangkan lemak perut.

Bilas diet anda

Bila kamu sempat mencermatinya sekali, kamu sempat mencermatinya sejuta kali: Abs terbuat di dapur. Malangnya, bila kamu secara sering makan santapan ultra- diproses( berfikir kerepek, benda bakar yang dibeli, serta gula- gula), kamu tidak hendak bisa memandang kamu." Santapan ini dihasilkan memakai pemanis semacam sirap jagung fruktosa yang besar, yang dalam jumlah yang besar sudah ditunjukkan buat menggalakkan pengumpulan lemak ketara di hati, yang bawa kepada kenaikan berat tubuh, keradangan, serta penyakit yang berkaitan," jelas Rachel Fine, RD, owner To The Pointe Nutrition.

Kebalikannya, memilah santapan yang memiliki jumlah serat yang sihat semacam oat, ubi jalar, alpukat, serta buah sitrus. Penyelidikan mendedahkan bahawa kenaikan dalam santapan ini berhubungan dengan pengurangan lemak perut visceral- aka.

Lama- lama semangat

Mengurangkan pengambilan alkohol pula boleh menolong, kata Fine. Alkohol mengandungi kira- kira 7 kalori tiap gram-" cuma di dasar lemak, yang bertepatan dengan 9 kalori tiap gr." Serta kerana alkohol diserap dengan kilat," apabila metabolisme alkohol yang sangat banyak, metabolisma menjejaskan metabolisme makronutrien lain, semacam karbohidrat serta lemak,... simpanan lemak bukannya rusak," katanya.

Meski kamu memikirkan semula minuman kamu, hadkan pemakaian minuman berkarbonat pula, menasihati Vanessa Voltolina, RD, seseorang ahli diet berdaftar New York City, dengan melaporkan bahawa minuman yang efektif, meski lezat, boleh menimbulkan perut kembung.( Maaf LaCroix!)

Kebalikannya, berpegang kepada air, yang Emily Incledon, RD berkata boleh berperan bagaikan penahan selera makan, dan menolong mengusir tubuh kamu buat mengurangkan perasaan kembung.

Yakinkan kamu bersenam

Kabar baik: Bekerja baik buat lebih daripada semata- mata menaikkan usia dalam hidup kamu, tingkatkan kesihatan otak kamu, serta mengurangkan sesi tekanan- ia pula boleh menolong kamu mengekalkan usus kamu. Malah, penyelidikan dalam harian Metabolisme Sel mendedahkan bahawa senaman secara spesial menolong mengurangkan lemak pengidap.

Kunci buat kehabisan lemak perut dengan senaman, merupakan membenarkan tahap peluh kamu sengit. Kamu hendak mahu bekerja pada 85% dari kandungan denyut jantung maksimum sekurang- kurangnya, kata Olson." Terus menjadi besar kandungan denyutan jantung kamu, terus menjadi besar pembebasan epinefrin ke dalam aliran darah serta sel," jelasnya." Kesan sampingan positif epinefrin merupakan dia pula mengaktifkan pembebasan lemak perut lebih besar ke dalam aliran darah buat digunakan buat tenaga."

Jadi apa tipe senaman yang terbaik kala membakar lemak perut? Olson mencadangkan latihan berat tubuh intensif, latihan interval Tabata, kardio style pecut, serta latihan kettlebell. Telah pasti, kerja ab sedikit tidak hendak menyakitkan sama ada- terutamanya bergerak( semacam bug mati) yang mensasarkan abdominus melintang, otot- otot teras dalam yang berperan semacam ikat pinggang buat pinggang, merapatkan kamu di segala.

Jangan berhemat dengan tidur

Jatuh pendek pada zzz pula ialah metode yang tentu buat meletakkan pinggang kamu dalam bahaya. Itu kerana kekurangan tidur mengetuk hormon lapar kamu daripada memukul, menimbulkan kenaikan dalam ghrelin, yang memicu selera makan, serta penyusutan leptin, yang berikan isyarat apabila kamu kenyang. Lebih- lebih lagi, penyelidikan sudah menampilkan bahawa apabila kamu tidak berehat dengan baik, kamu pula lebih cenderung buat menjangkau santapan ringan( hello Ben& Jerry!)- dan bisa jadi jadi lebih sukar untuk kamu buat membina massa otot.

Buat menolong melindungi perut lemak dalam pengecekan, bertujuan buat berpelukan dengan bantal kamu buat sekurang- kurangnya 7 sampai lapan jam tiap malam. Serta bila boleh, tekan jerami pada waktu yang sama tiap malam- satu kajian mengalami bahawa perempuan yang melaksanakannya serta mencatatkan waktu lapan jam tidur tiap malam memiliki lemak tubuh yang lebih rendah.

Cuma berehat

Tekanan, yang boleh tiba dalam pelbagai wujud, boleh mendatangkan malapetaka kepada kesihatan kamu. Sama terdapat suatu yang kamu anggap bagaikan perjanjian" besar", semacam mengerjakan projek buat penuhi tarikh akhir kerja yang berarti, ataupun suatu yang lebih kecil, semacam seorang yang memotong kamu pada ekspedisi pagi kamu, badan kamu merawatnya dengan metode yang sama- dengan memberanikan perjuangan ataupun tindak balas penerbangan kamu.

" Memandangkan anggapan badan kamu tingkatkan tekanan, kortisol, yang kerap terpanggil hormon tekanan pikiran, dikeluarkan dari kelenjar adrenal," jelas Nana Yaw Adu- Sarkodie, MD, seseorang doktor keluarga bertauliah yang mengamalkan penjagaan berasaskan rumah di Baltimore." Sesi wajar dikeluarkan apabila kamu bangun pada waktu pagi ataupun semasa bersenam. Tekanan kronik boleh menimbulkan kenaikan kortisol serta hormon tekanan lain, yang bawa kepada kenaikan gula dalam aliran darah, peningkatan berat tubuh, permasalahan pencernaan, kemurungan, serta pelbagai kesan kesihatan lain."

Satu kajian dalam Perubatan Psikosomatik mengesahkan ikatan antara tekanan serta kenaikan berat tubuh, mendedahkan bahawa perempuan yang sangat terdedah kepada kesan tekanan lebih cenderung memiliki lemak perut yang kelewatan serta sesi kortisol hormon tekanan pikiran yang lebih besar. Salah satu sebabnya yakni perempuan cenderung buat makan lebih banyak, paling utama gula- gula, pada hari- hari mereka ditekankan, bagi satu kajian di harian Psychoneuroendocrinology.

Seperti itu sebabnya dia membayar buat mengekalkan keren kamu. Satu metode buat melaksanakannya: mengamalkan kesedaran. Bagi kajian Journal of Obesity pada tahun 2011, perempuan yang hadapi pengurangan tekanan sangat besar dengan memahami metode pengurangan tekanan cenderung kehabisan lemak perut yang sangat dalam. Oleh itu teruskanlah serta bernafas panjang, tekan tikar buat sebagian yoga yang membebaskan kebingungan, ataupun buka salah satu aplikasi meditasi yang berpandu. Perut kamu hendak terima kasih dalam jangka masa panjang.