Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

5 Resiko Kesihatan Jangka Panjang Berangkat Keto

Sangat gampang buat memandang kenapa diet yang menjanjikan hasil yang cepat- dan secara teknikalnya membolehkan kamu buat senantiasa menikmati santapan semacam burger serta keju- akan jadi begitu menarik. Namun saat sebelum kamu mencuba, berarti buat menyedari bahawa keto pula boleh hadapi kelemahannya serta bahawa banyak ahli kesihatan masih tidak ketahui menimpa kesan jangka panjangnya pada badan.

Berikutan pemakanan keto buat jangka masa yang panjang boleh jadi sukar, serta apalagi sebagian penyokong utamanya berikan amaran terhadap menempel pada garis panduan yang ketatnya( semacam mengurangkan karbohidrat sampai 50 gr satu hari ataupun kurang) sepanjang lebih dari 30 sampai 90 hari. Penyelidik lain berikan amaran bahawa berpegang teguh kepada jangka panjang diet apalagi boleh beresiko. Berikut merupakan sebagian karena kenapa.

Diet rendah karbohidrat boleh bawa kepada kekurangan vit ataupun mineral

Mengehadkan karbohidrat kepada 50 gr satu hari ataupun kurang bisa jadi bermakna kamu memotong santapan yang tidak sihat semacam roti putih serta gula halus. Namun dia pula bermakna kamu butuh memotong buah serta sayur- mayur tertentu, yang pula ialah sumber karbohidrat.

Seperti itu kebingungan, kata Annette Frain, RD, pengarah program dengan Pusat Pengurusan Berat di Wake Forest Baptist Health, paling utama bila seorang menghabiskan lebih dari sebagian minggu buat diet tipe ini." Buah- buahan serta sayur- mayur merupakan baik buat kita; Mereka besar antioksidan serta penuh dengan vit serta mineral," katanya." Bila kamu menghilangkannya, kamu tidak menemukan nutrien tersebut dari masa ke masa."

Dia pula bisa jadi sukar buat memperoleh serat yang lumayan semasa kamu memotong semula karbohidrat dengan teruk, kerana bijirin merupakan salah satu sumber terbanyak nutrien berarti ini. Itu boleh menimbulkan permasalahan pencernaan( dari wasir sampai cirit- birit), kembung serta peningkatan berat tubuh, serta pula kolestrol serta tekanan darah besar.

Dia boleh menjejaskan prestasi sukan anda

Tidak terdapat kekurangan atlet yang sudah melompat di kereta keto, namun sesetengah penyelidik bingung bahawa mereka sesungguhnya boleh menyalahgunakan kekuatan serta kecergasan mereka. Dalam satu kajian baru- baru ini dalam Journal of Sports Medicine serta Physical Fitness, para penyelidik mengalami bahawa partisipan melaksanakan lebih kurang baik pada berbasikal intensiti besar serta melaksanakan tugas selepas 4 hari pada diet ketogenik berbanding mereka yang sudah menghabiskan 4 hari pada diet besar karbohidrat.

Badan terletak dalam kondisi yang lebih berasid kala ketosis, penyelidik utama Edward Weiss, PhD, profesor nutrisi serta dietetik di Saint Louis University, saat sebelum ini memberitahu Health, yang bisa jadi menghalangi keupayaannya buat tampak di puncak.

Tentu, keto boleh menolong atlet merendahkan berat tubuh, yang boleh menolong buat memesatkan serta ketahanan." Namun aku sangat prihatin bahawa orang ramai mengaitkan khasiat penyusutan berat tubuh kepada suatu yang khusus dalam diet ketogenik," kata Weiss." Pada hakikatnya, faedah penyusutan berat tubuh boleh sekurang- kurangnya dibatalkan oleh pengurangan prestasi."

Santai peraturan boleh menimbulkan peningkatan berat badan

Kerana diet keto begitu ketat, banyak alterasi diet menganjurkan mencampurkan sebagian peringkat. Peringkat awal, umumnya satu sampai 3 bulan awal, sangat rendah karbohidrat serta membolehkan" sebagian hari cheat" sangat sedikit, bila terdapat. Dia pula membutuhkan penjimatan karbohidrat serta pemakaian lemak buat membenarkan badan kamu merambah ketosis.

Namun, orang bisa jadi bergeser ke wujud keto yang lebih santai yang membolehkan lebih banyak karbohidrat ataupun kurang pemantauan- kadangkala dikenali bagaikan keto lazat, berbasikal keto, ataupun" mod penyelenggaraan," semacam yang terpanggil Jenna Jameson. Permasalahan di mari, kata Frain, merupakan kenaikan berat tubuh yang nyaris tidak bisa dielakkan.

" Keto boleh jadi permulaan yang hebat buat merendahkan berat tubuh, namun realitasnya merupakan bahawa mayoritas orang tidak boleh mematuhinya buat jangka masa yang panjang," kata Frain." Kerap kali, orang hendak ketosis serta kehabisan berat tubuh, setelah itu keluar serta mendapatkannya kembali serta jatuh ke dalam warna yo- yo ini, serta itu bukan apa yang kita mahukan." Bagaikan bonus kepada sangat mengecewakan, ia mengatakan, tipe berat tubuh ini turun naik pula berhubungan dengan resiko kematian dini yang lebih besar.

Tipe berat yang kamu miliki merupakan berarti pula. Sekiranya kamu kehabisan berat tubuh semasa kamu mula- mula memulakan keto, kamu bisa jadi kehabisan jisim otot bersama dengan tisu lemak, kata Kristen Kizer, RD, ahli pemakanan di Pusat Perubatan Houston Methodist. Saat ini, kerana kamu menjajaki diet yang besar lemak, kamu bisa jadi hendak menemukan lebih banyak lemak serta kurang otot- yang tidak cuma nampak serta terasa berbeza pada tubuh, namun pula membakar kalori pada kandungan yang lebih lama- lama. Ini boleh menjejaskan metabolisme kamu serta menjadikannya lebih sukar buat merendahkan berat tubuh pada masa hendak tiba.

Dia pula boleh merosakkan saluran darah

Menikmati" hari curang" dalam jangka pendek menimpa diet ketogenik pula boleh memiliki kesan jangka panjang, kata penyelidik dari Universiti British Columbia. Dalam satu kajian baru- baru ini yang diterbitkan dalam Nutrien, mereka mengalami bahawa memanjakan gula besar( semacam sebotol soda besar) manakala pada diet besar lemak, diet rendah karbohidrat sesungguhnya boleh merosakkan saluran darah.

" Keprihatinan aku yakni banyak orang yang menempuh diet keto- sama terdapat buat merendahkan berat tubuh, mengubati diabet tipe 2, ataupun karena kesihatan lain- mungkin memburukkan sebagian kesan positif pada saluran darah mereka bila mereka seketika meletupkan mereka dengan glukosa," kata penulis kanan Jonathan Little, profesor bersekutu di Sekolah Kesihatan serta Sains Latihan, dalam siaran akhbar." Informasi kami menampilkan diet ketogenik bukan suatu yang kamu jalani sepanjang 6 hari seminggu serta mengambil hari Sabtu."

Sangat banyak lemak boleh memunculkan resiko penyakit kronik

Pakar- pakar kesihatan bingung tentang gimana diet keto- gaya jangka panjang boleh menjejaskan jantung serta arteri. Kajian yang belum diterbitkan, yang dipersembahkan pada Tahap Saintifik tahunan Kolej Kardiologi Amerika, mengalami bahawa orang yang diet rendah karbohidrat lebih cenderung buat meningkatkan fibrilasi atrial( AFib) berbanding mereka yang makan jumlah karbohidrat yang simpel. AFib merupakan kendala irama jantung yang sangat biasa serta memunculkan resiko strok serta kegagalan jantung.

Bukan cuma hati yang mereka bingung sama terdapat. Penyelidikan yang dikemukakan pada dini tahun ini di Kongres Kardiologi Eropah mengalami bahawa orang yang menjajaki diet rendah lemak, diet berlemak besar hadapi kenaikan resiko kanser serta seluruh karena lain dalam tempoh kajian. Serta kajian baru- baru ini di Lancet pula mengalami bahawa pemakanan rendah karbohidrat yang memakai beberapa besar daging serta tenusu memiliki resiko kematian lebih dini berbanding dengan orang- orang yang memakai karbohidrat secara simpel ataupun yang kebanyakannya memakai protein berasaskan tanaman.

Mayoritas kajian ini, yang pantas ditunjuk, masih diperhatikan- bermakna bahawa dia cuma bisa mencari persatuan dengan hasil kesihatan tertentu serta bukan ikatan kausalitas. Frain berkata bahawa, secara totalitas, tidak terdapat penyelidikan jangka panjang yang memadai buat mengenali dengan pas apa yang diet ketogenik dicoba kepada tubuh dalam tempoh masa yang panjang- atau kenapa dia nampak pengaruhi sebagian orang secara berbeza daripada yang lain.

Namun ia menasihatkan sesiapa yang berfikir tentang cuba keto buat berupaya balance, bukan buat ekstrem." Merupakan berarti buat memandang apa yang kamu lenyap dalam diet serta apa yang betul- betul mampan buat kamu," katanya." Kamu mau membenarkan kamu memiliki kepuasan serta rasa kenyang dari santapan yang kamu makan serta bahawa kamu merasa baik serta menemukan nutrisi yang hebat dari pelbagai tipe santapan. Seperti itu yang hendak menolong kamu mengekalkannya serta melindungi berat tubuh."