Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

6 Cara Mudah buat Belajar Bahasa Baru dengan Penyerapan

Rendaman bahasa adalah alternatif yang lebih terbukti & semulajadi. Daripada mengandalkan terjemahan menghafal, teknik ini mengajar anda menggunakan mengintegrasikan pelajaran dalam aktiviti rutin anda. Sebagai model, bila anda membaca warta tadi. Ini membolehkan anda tahu menggunakan lebih baik bagaimana anda boleh meletakkan asas bahasa buat digunakan pada perbualan sebenar.

Berikut merupakan pelaksanaan dan perkhidmatan rendang bahasa terbaik yang boleh anda cuba.

1. Pembelajaran Bahasa Dengan Netflix (Chrome)

Netflix adalah tempat tinggal   kepada katalog dan filem yang luas menurut negara-negara yg berbeza. Sambungan penyemak impak yg dipanggil Pembelajaran Bahasa Dengan Netflix mengambil kesempatan daripada itu buat mengajar anda bahasa baru semasa anda menonton kandungan asing.

Aplikasi ini melakukannya dengan secara aktif menerjemahkan sub judul pertunjukan atau filem ke bahasa yg anda cuba pelajari. Anda boleh membaca ke 2-2 versi dan tuding ke atas perkataan yg anda tidak memahami untuk mendedahkan makna & penggunaannya. Terdapat jua sidebar bermanfaat yang menyenaraikan seluruh obrolan. Anda boleh mengklik mana-mana entri buat melihat terjemahannya, melompat ke loka peristiwa pada mana ia muncul & bookmarknya.


Pembelajaran Bahasa Dengan Netflix menyokong hampir setiap bahasa primer dan memiliki pelbagai karakteristik lain yang anda akan dapati berguna. Ia boleh menjeda main semula secara automatik selepas setiap baris supaya anda memiliki cukup masa buat memprosesnya. Ia menambah beberapa pintasan papan kekunci buat mengawal main balik . Di halaman webnya, anda dapat menggunakan mudah mencari kandungan bergantung pada bahasa yg anda ingin pelajari.

Pembelajaran Bahasa Dengan Netflix hanyalah keliru satu indera buat mengusut bahasa baru pada Netflix. Jika anda mendapati kekurangan karakteristik-cirinya, masih ada beberapa cara buat menonton Netflix dan masih belajar bahasa baru .

Dua. Flowlingo (Android, iOS)

Flowlingo membolehkan anda mempelajari bahasa menggunakan membaca liputan dan buku, menonton video pada talian, & mendengar muzik.

Pada Flowlingo, anda boleh menyemak imbas pelbagai kandungan pada bahasa yang anda cuba pelajari. Aplikasi ini secara automatik memaparkan penerbitan tempatan, klip, dan muzik tempatan. Jika anda mengetuk satu, Flowlingo memuatkan page web spesial   pada mana anda boleh menyerlahkan istilah-istilah buat menerjemahkan & log menggunakan cepatnya.

Untuk video & lagu, beliau dilengkapi menggunakan antara muka pelbagai tingkap. Media memainkan pada bahagian atas, & anda boleh membaca lirik di pada bahasa anda & bahasa asing pada bahagian bawah. Terakhir, Flowlingo memperlihatkan seksyen buku dan anda juga boleh memuat naik fail anda sendiri.

Di samping itu, Flowlingo mengubah terjemahan berbintang anda ke flashcards. Anda boleh merogoh bahagian pada ujian, dan mengkaji perbendaharaan istilah anda melalui mereka.

Anda boleh membaca artikel dalam talian secara percuma pada Flowlingo. Tetapi buat karakteristik-karakteristik lain, anda perlu membayar langganan bulanan.

3. TenWords (Chrome)

TenWords membawa beberapa ciri terbaik Flowlingo ke personal komputer  anda. Pelanjutan penyemak efek membolehkan anda mempertajam kemahiran bahasa anda sembari menangkap liputan.

Seperti Flowlingo, TenWords menafsirkan artikel asing pada bahasa ibunda anda. Anda boleh mengalihkan istilah-kata untuk terjemahan mereka dan beritahu TenWords sama ada anda telah tahu atau tidak. Perkhidmatan ini menggunakan data ini buat membina flashcards agar anda dapat berlatih lalu.

Tambahan lagi, widget TenWords memiliki bidang teks. Sebelum membuka terjemahan, anda boleh cuba meneka dan memasukkannya dari konteks kalimat & pengetahuan anda yg sedia ada. TenWords mempunyai beberapa indera indah misalnya matlamat harian & statistik kosa istilah.

TenWords menyokong kira-kira 10 bahasa termasuk bahasa Itali, Sepanyol, Rusia, Lithuania, & Perancis.

4. Beelinguapp (Android, iOS)

Beelinguapp merupakan aplikasi rendang bahasa yg lain buat Android & iOS. Walau bagaimanapun, ia spesifik bagi mereka yang ingin belajar bahasa baru melalui audio. Ia menempatkan pemilihan buku audio & muzik yang lebih luas pada pelbagai bahasa.

Semasa mendengar, Beelinguapp memaparkan teks audio & terjemahannya ke bahasa yg anda kenal.

Selain itu, aplikasinya menunjukkan kawalan tepat buat memberi tumpuan kepada ayat atau perkataan tertentu. Anda boleh menanda kitab   itu, ulangi sebutan, melaraskan kadar pembesar bunyi, & tatal secara manual melalui buku atau lirik.

Beelinguapp jua mempunyai tab News. Namun tidak seperti Flowlingo yg membolehkan anda memilih kisah berdasarkan mana-mana penerbitan yang anda suka , Beelinguapp menyediakan satu set artikel yg terhad.

5. Learning Woodpecker (Android, iOS)

Begitu jua, Woodpecker mengkhusus pada rendaman bahasa melalui video. Anda boleh menonton acara dan video tempatan dan tahu dialog menerusi sari istilah pada skrin.

Woodpecker dengan kentara menyenaraikan garisan saat mereka hilang dan anda memiliki pilihan buat mengetuk mana-mana daripada mereka buat menterjemahkannya. Anda pula boleh mempunyai sarikata dalam lebih menurut satu bahasa yg dijalankan secara serentak.

Di samping itu, Woodpecker mempunyai pelayar web yang disepadukan menggunakan penterjemah. Ia membolehkan anda mempelajari makna perkataan asing hanya menggunakan mengetuknya. Aplikasi ini memberi anda beberapa alat seperti indera penanda kitab   dan ujian amalan.

6. Cuba Buku Cerita Dwi Bahasa

Jika anda diliputi sang pelaksanaan & perkhidmatan ini, cuba buku cerita dwi bahasa yg baik. Seperti namanya, kitab   cerita dwibahasa memiliki satu set cerita yg ditulis dalam pelbagai bahasa. Anda boleh membaca satu dalam bahasa dari terlebih dahulu & kemudian cuba menterjemahkan yg lain.

Kebanyakan mereka nir mempunyai perbandingan sampingan & memerlukan anda membaca menggunakan teliti serta merogoh nota. Walaupun ini mungkin agak rumit, dia boleh sebagai lebih produktif bergantung kepada bagaimana anda cenderung buat belajar.

Anda boleh menemui kitab   cerita dwi-bahasa di pasaran primer seperti Amazon dalam format dan format digital. Cari "kitab   dwibahasa" atau "kitab   dwi bahasa".

Meningkatkan Memori Anda buat Belajar Bahasa Baru
Menguasai bahasa baru memerlukan berbulan-bulan dedikasinya. Terdapat poly kasus yang perlu diambil apabila anda cuba memeriksa bahasa baru. Paling penting, anda memerlukan memori yang bertenaga buat bisa berkomunikasi dalam bahasa asing dalam mulanya. Jadi, ambil kesempatan daripada beberapa cara buat meningkatkan memori anda .