Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

6 Jenis Hasil Carian Google yg Anda Tidak Harus Dipercayai Blindly

Algoritma Google misalnya PageRank semakin baik pada menilai kepakaran & kepercayaan  laman web. Tetapi maklumat yg keliru boleh menyelinap masuk atau kami menjadi pembaca boleh menciptakan kesilapan pada menafsirkan hasil carian.

Beberapa topik memerlukan mata ahli. Dan itulah sebabnya dia sentiasa lebih baik buat dijaga dengan berhati-hati waktu meneroka enam subjek sensitif ini.

1. Maklumat Perubatan

Kita nir perlu hayati dalam keadaan yang tidak menentu apabila kita tidak berasa sihat. Google membenarkan kami buat segera mendiagnosis gejala kami. Bagaimanapun, terdapat alasan di sebalik tanda-indikasi "Jangan percaya Google" pada klinik doktor anda.

Laman perubatan tidak memiliki akses ke rekod anda. Oleh itu, mereka akhirnya mencadangkan seluruh kemungkinan & rawatan untuk gejala-bukan spesifik buat kes anda.

Oleh itu, semasa demam adalah salah  satu daripada tanda-tanda kanser, itu tidak bermakna anda memilikinya. Anda kemungkinan akbar menderita hanya selesema biasa.

Oleh itu, anda perlu menjalani pemeriksaan yang betul dan berunding dengan doktor yang sebenar sebelum mencapai konklusi.

2. Nasihat Kewangan

Data harta karun Google adalah, paling baik, sumber tambahan buat penyelidikan kewangan anda. Pada enjin carian, anda akan menemui pelbagai pendapat dan artikel yg mungkin menyesatkan atau mendedahkan penghakiman anda. Permintaan eksklusif mengenai pelaburan eksklusif akan memunculkan poly interaksi dan sukar untuk mengukur mana yang menunjukkan bimbingan yg baik.

Oleh itu, anda harus berpegang dalam platform penyelidikan kewangan yg lebih dipercayai & bukan enjin carian misalnya Google buat mendasarkan keputusan muktamad anda & memahami trend pasaran.

Tiga. Teori Konspirasi

Topik lain yang perlu anda jelaskan pada Google merupakan teori persekongkolan. Hujahan-hujah yg kontroversial cenderung buat menggerakkan trafik yg paling pada talian. Sesetengah halaman web mengeksploitasi ini dengan menyampaikan mengenai teori yang akan mengambil lebih poly klik & merangsang perbualan.

Google merupakan tempat tinggal   kepada kisah-kisah paling liar internet yang sering menjadi tinggi hanya kerana mereka popular. Malah buat cerita dongeng sebagai nir masuk akal sebagai Bigfoot, anda akan mendapati bukti yg relatif untuk meyakinkan seseorang (atau hanya diri sendiri). Dan itu hanya dalam beberapa laman pertama ... Anda tidak perlu turun lubang kelinci.

Sebagai model, mencari "realfoot akbar" di Google dengan gampang akan membawa anda ke poly kompilasi gambar sebenar sebenar Bigfoot sightings.

4. Breaking News

Misinformasi berjalan berleluasa pada web & seperti platform dalam talian lain, Google jua telah berjuang buat menerima cengkaman mengenai penyebaran liputan palsu. Kesan berita diperbesar semasa acara kabar pecah. Dalam senario sedemikian, butiran terperinci, yg menimbulkan tipuan & khabar angin.

Walaupun Google memiliki langkah keselamatan untuk menangani maklumat keliru, mereka tak jarang nir menendang menggunakan serta-merta. Pada masa Google mengambil kabar palsu ke bawah, terdapat peluang yg baik ia sudah dibaca sang berjuta-juta.

Oleh itu, apabila anda menyalakan Google menggunakan betul selepas terdapat amaran fakta yang pecah, anda berisiko menjalankan pelaporan berasaskan spekulasi. Alternatif yang lebih baik merupakan buat melayari page kabar & sumber fakta eksklusif yang anda percayai dan bukan Google .

Lima. Amalan Agama
Google memberikan banyak sumber buat orang yang ingin sebagai lebih bijak dari segi kepercayaan . Walau bagaimanapun, ia jua dalam pertempuran berterusan menggunakan kecenderungan kaum & subordinat. Semasa meneliti, anda akan menemui tapak yg memihak pada agama-kepercayaan  eksklusif. Sukar buat menilai kebenaran halaman web ini jika anda baru menjadi subjek.

Dalam bukunya yg berjudul "Algoritma Penindasan: Bagaimana Search Engines Reinforce Racism", Safiya Umoja Noble berhujah bahawa enjin pencarian misalnya Google bukan "portal maklumat awam yang dipercayai, dipercayai" dan menyampaikan mereka bersifat diskriminatif dan menyokong perpaduan yang mereka bentuk atau membiayai mereka .

Monopoli maklumat ini adalah ancaman pada demokrasi ...

Memandangkan prosedur pemecahan  Google dipengaruhi oleh majoriti pengguna yang mencari, minoriti akhirnya diwakili galat.

6. Pertanyaan Berkaitan Kimia
Jika anda berhadapan menggunakan bahan kimia, walaupun kesilapan kecil boleh membunuh. Oleh itu, apabila terdapat butiran berkaitan kimia yg anda tidak niscaya, beralih ke enjin carian Google mungkin bukan cara terbaik ke hadapan. Google diketahui menjadi tuan rumah pelbagai data yang bercanggah & menentukan siapa yang boleh dipercayai menjadi cabaran.

Seperti platform perubatan, tapak kimia tidak memiliki akses pada keadaan & sifat persekitaran anda misalnya suhu ambien bilik.

Ini terpakai kepada penggunaan bahan kimia pada senario di luar makmal juga. Sebagai contoh, perdebatan mengenai sama ada kehadiran Klorin pada kolam renang memiliki kesan buruk terhadap kesihatan anda telah membahagikan internet buat peringkat umur.

Sebagai cara lain  pada Google, anda boleh menyemak page web rasmi papan & persatuan kimia.

Salah satu keliru tanggapan terbesar tentang internet merupakan bahawa maklumat pada Wikipedia selalu diperiksa & sempurna. Itu jauh dari kebenaran. Kebanyakan kandungan Wikipedia adalah sumber orang ramai dan boleh diedit sang sesiapa sahaja.

Bertentangan menggunakan kepercayaan  popular, halaman web ini nir memiliki pasukan kurator insan yg mempelajari seluruh .

Jadi ad interim Wikipedia nir berbahaya sejauh berita asas, anda harus mengesahkan apa yang anda temukan di halaman web lain yang lebih dipercayai daripada Wikipedia .

Gunakan Penapis Google buat Carian Boleh Dipercayai
Google memproses ribuan pertanyaan setiap waktu dan adalah salah  satu ciptaan terbaik internet. Tetapi algoritma enjin carian pula sudah membolehkan page web yang mengelirukan berkembang. Walaupun masih ada segelintir topik lain yang nir seharusnya bergantung pada Google, kami yang dibahas pada sini atas senarai itu.