Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Apa Tepatnya Metabolisme- Dan Bolehkah Kamu Mempercepatkan Kamu?

Takrif perubatan metabolisme?" Proses badan dibutuhkan buat mengekalkan kehidupan," bagi Mayo Clinic." Lewat proses metabolisme, badan kamu mengganti santapan yang kamu makan ke dalam tenaga yang diperlukannya. Dia merupakan satu proses berarti buat seluruh makhluk hidup, bukan cuma manusia." Sebutan ini merangkumi seluruh proses kimia berterusan yang membuat kamu hidup, tercantum bernafas, mengolah santapan, serta membetulkan sel.

Dengan kata lain, tanpa metabolisme kamu, kamu tidak hendak merasakan kenaikan tenaga yang kamu bisa dari makan. Kesihatan bercakap kepada pakar pemakanan pakar diet berdaftar Nancy Farrell Allen, jurucakap Perguruan Pemakanan serta Dietetik, buat menetapkan rekod terus pada sebagian tuntutan yang sangat popular menimpa metabolisme yang dilahirkan dekat hari ini.

MISI: Orang yang lebih sakit memiliki metabolisme yang lebih cepat

Dia lebih lanjut menimpa komposisi tubuh daripada saiz tubuh apabila dia berkaitan dengan metabolisme, kata Allen."[Metabolisme] tergantung pada komposisi jisim protein yang kamu miliki- otot lebih aktif secara metabolik," katanya, bermakna lebih banyak otot yang kamu miliki, lebih banyak kalori yang terbakar kala kamu lagi berehat. Tidak benar bahawa kamu lebih kurus, lebih kilat metabolisme kamu. Dia bukannya bertukar jadi otot kamu.

Inilah karena kenapa mengangkut berat merupakan salah satu metode terbaik buat memesatkan metabolisme kamu." Kamu hendak memiliki lebih banyak otot pada kamu," kata Allen, serta otot membakar lebih banyak kalori. Berikan tumpuan sekedar kepada kardio tidak hendak memiliki kesan yang sama.

MISI: Metabolisme kamu merupakan genetik serta tidak boleh diubah

Gen kamu pengaruhi metabolisme anda- tetapi mereka tidak menjejaskannya semacam tabiat style hidup kamu, bagi Allen. Jumlah latihan yang kamu miliki serta opsi yang kamu buat apabila kamu berikan makan diri kamu merupakan aspek yang lebih berarti, serta kamu( nasib baik) terletak dalam kawalan mereka.

Walaupun bagaimanapun, sebagian kondisi genetik boleh menjejaskan metabolisme kamu. Bagaikan contoh, penyakit Hashimoto, kondisi sering turun- turun yang boleh menyebabkan kelenjar tiroid yang tidak aktif, boleh melambatkan metabolisma serta bawa kepada kenaikan berat tubuh, bagi Cleveland Clinic.

Kenyataan: Bila kamu memiliki metabolisme yang lama- lama, kamu lebih cenderung buat memperoleh berat badan

Ini benar, kata Allen. Inilah sebabnya: Bila metabolisme kamu terletak pada sisi yang lebih lama- lama, tubuh kamu tidak begitu kilat membakar kalori yang kamu makan.

Namun metabolisme kamu tidaklah salah satunya masalah yang butuh dipertimbangkan kala kamu cuba menumpahkan sebagian lbs bonus." Bertentangan dengan keyakinan universal, metabolisme yang lama- lama tidak sering menimbulkan penyumbang berat tubuh kelewatan," bagi Mayo Clinic." Meski metabolisme kamu pengaruhi keperluan tenaga asas tubuh kamu, berapa banyak yang kamu makan serta minum bersama dengan berapa banyak aktiviti fizikal yang kamu miliki merupakan masalah yang kesimpulannya memastikan berat tubuh kamu." Dengan kata lain, meski kamu memiliki metabolisme yang lama- lama, kamu boleh( bersyukur) masih mengawal berat tubuh kamu dengan makan bersih serta bekerja.

MISI: Bila kamu memiliki metabolisme yang kilat, kamu boleh makan apa sahaja yang kamu inginkan

Allen mencatatkan bahawa orang yang memiliki penyakit yang diucap Graves memiliki metabolisme yang sangat aktif serta kerap merendahkan berat tubuh meski mereka menempuh diet biasa.

Meski benar bahawa orang dengan metabolisme yang lebih kilat tidak semestinya meletakkan berat tubuh sedini mereka yang metabolisme yang lebih lama- lama, metabolisme yang kilat tidak jadi alibi buat membuang nasihat diet tradisional keluar dari tingkap, kata Allen. Diet yang balance tiba dengan faedah kesihatan yang sungguh- sungguh yang tidak berkaitan dengan penyelenggaraan berat tubuh, tercantum kesihatan jantung yang baik serta penangkalan kanser tertentu.

Kenyataan: Santapan pedas tingkatkan metabolisme anda

Sama terdapat rempah opsi kamu merupakan lada cabai ataupun halia," terdapat pemikiran yang menarik bahawa mereka bisa tingkatkan pengeluaran haba dalam tubuh kita, yang bawa kepada lebih banyak kalori yang terbakar," kata Allen.

Kesannya merupakan jangka pendek, serta betapa berartinya dia tergantung kepada" gimana panas lada itu," kata Allen." Banyak kali, dia tidak selesa," tambahnya.

Tambah cuma satu sendok makan lada cili hijau ataupun merah cincang buat makan tengahari ataupun makan malam kamu boleh memesatkan metabolisme kamu. Diberikan, kesan itu tidak hendak kekal selama- lamanya, namun dia boleh jadi bernilai bahan bonus.

MISI: Makan lebih banyak santapan yang lebih kecil sejauh hari merupakan lebih baik buat metabolisme kamu daripada makan 3 kali sehari

" Banyak kali kita memberitahu orang ramai buat makan 5 ataupun 6 hidangan kecil satu hari, tetapi terdapat sebagian kajian yang berkata bisa jadi lebih baik makan 2 ataupun 3 santapan simpel satu hari. Apabila orang mendengar mereka boleh makan 5 ataupun 6 santapan kecil yang mereka tidak makan santapan kecil," kata Allen. Ia menarangkan bahawa kerap orang tidak menjejaki berapa banyak yang mereka makan pada hari tertentu.

Intinya menimpa yang ini, ia nota, merupakan kamu wajib sedar tentang berapa banyak yang kamu makan serta apa yang kamu makan. Jangan berfikir cuma dari segi kalori, ia berikan amaran." Dia tidak semestinya persamaan kalori simpel. Apakah ada kamu memakan donat 250 kalori buat snek, ataupun protein 250 kalori serta menciptakan santapan ringan?"

MISI: Suplemen bisa memesatkan metabolisme anda

Produk over- the- counter yang menuntut buat tingkatkan metabolisme tentu mengecewakan." Mereka tidak memiliki tenaga ataupun kalori," kata Allen sembari menaikkan bahawa mereka tidak hendak berikan kesan langsung kepada metabolisme kamu. Kesan sampingan bonus yang berpotensi beresiko sudah didokumenkan dengan baik, serta kamu wajib ingat bahawa suplemen tidak senantiasa bermain dengan baik dengan ubat preskripsi.

Kenyataan: Metabolisme kamu melambatkan semasa usia anda

Meski ini merupakan kebenaran penuaan yang menyedihkan, kabar itu tidak seluruh kurang baik: Metabolisme kamu tidak memukul bilik kala kamu menghidupkan 30, semacam yang bisa jadi difikirkan oleh sesetengah orang." Kamu boleh mengawalnya sedikit," kata Allen, dengan tabiat style hidup yang sama yang sentiasa jadi aspek persamaan metabolisme.

Melambatkan metabolisme kamu bisa jadi sangat ketara di dekat menopaus pada umur 50- an." Apabila mereka lewat menopaus,[wanita] cenderung hadapi kesukaran," kata Allen. Pergantian hormon yang menjejaskan perempuan kala mereka menempuh menopause bisa tingkatkan kesempatan mereka buat mengimbangi perut, pinggul, serta paha mereka.