Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Apa yg Anda Ketahui Mengenai Diet Nutritarian-dan Kenapa Kerap Ikut

Oleh itu, beliau tetapkan untuk menciptakan diet sendiri-yg disokong oleh penyelidikan saintifik & direka buat mencegah kanser dan penyakit jantung, penuaan perlahan, dan memanjangkan jangka hayat. Dalam bukunya 2003 Eat to Live , Dr. Fuhrman melancarkan apa yg dipanggilnya Nutrisi Diet, yang digambarkannya menjadi gaya makan nutrien-padat. "Dengan diet ini, anda mendapat pendedahan optimum kepada orkestra penuh mikronutrien dan fitokimia yg dibutuhkan sang tubuh anda, tanpa ketiadaan kalori kosong.

Diet yg direka buat membantu anda hayati lebih usang & lebih sihat mungkin terdengar seperti tanpa berfikir. Sebelum anda melompat naik, penting buat mengetahui bahawa Nutritarian Diet relatif terhad & mungkin sukar buat diikuti-terutama bila anda seseorang penggemar daging, tenusu, pasta, atau gula-gula yg akbar. Inilah asas-asasnya.

Prinsip teras Nutritarian Diet
Diet Nutritarian merupakan menurut idea bahawa kesihatan jangka panjang diramalkan sang pengambilan nutrien seseorang setiap kalori dimakan-formula Dr. Fuhrman merujuk menjadi H = N / C. Diet pula mempunyai piramid makanan sendiri, yang termasuk sayur-sayuran pada bahagian bawah (ini harus menghasilkan 30 sampai 60% kalori anda, pungkasnya) dan daging, gula, keju, & makanan yang diolah secara komersial pada atas (ini sepatutnya dimakan jarang atau nir sama sekali).

Antara ke 2-2 keterlaluan itu merupakan gugusan makanan yg lain: Buah-buahan; kacang / kacang; dan benih, kacang, dan alpukat wajib  masing-masing terdiri antara 10 & 40% daripada Nutrisi Diet. Butiran bijirin & kentang mestilah 20% atau kurang. Dan telur, minyak, ikan, & daging dan produk tenusu yg didapatkan secara liar atau semulajadi harus membuat kurang daripada 10% kalori harian.

Diet juga memberi perhatian pada apa yg diklaim Dr. Fuhrman "kesesuaian hormon." Protein haiwan & karbohidrat eksklusif-mereka yg mempunyai indeks glisemik tinggi- sudah dikaitkan menggunakan tahap hormon yang menyumbang pada kanser, penyakit kardiovaskular, dan obesiti, jadi Nutritarian Diet menyimpan makanan ini minimum.

Sebaliknya, ia menggalakkan makan poly G-BOMBS-akronim yang bermaksud sayur-sayuran, kacang, bawang, cendawan, beri & biji. "Ini adalah superfoods yang paling menggalakkan kesihatan, anti-kanser pada planet ini," kata Dr Fuhrman.

Bagaimana anda mengikuti Nutrisi Diet?
Terdapat beberapa cara yg berbeza buat anda cuba Nutrisi Diet. Di laman web Dr. Fuhrman, beliau memperlihatkan arahan untuk program detoks "10 dalam 20" (direka buat membantu anda kehilangan 10 pound dalam 20 hari), pelan permulaan enam minggu, atau jangka panjang dan sedikit lebih fleksibel - Pelan "Makan buat Hidup".

"Bagi sesetengah orang lebih baik buat melompat menggunakan 2 kaki dan hanya melakukan apa yang saya katakan pada mereka, dan lelangit mereka akan mengikuti keadaan dan mereka akan menyebarkan rasa buat gaya makan ini lebih cepat daripada yg mereka fikirkan," istilah Dr Fuhrman. "Bagi orang lain, apabila aku  memberikan mereka pendekatan yg ketat, ia akan memusnahkannya-jadi ia mencari ekuilibrium yg tepat bagi setiap orang."

Tidak peduli apa rancangan yg anda pilih, anda akan makan banyak sayur-sayuran-idealnya, kira-kira separuh mentah & separuh masak. Dr. Fuhrman mengesyorkan makan salad akbar setiap hari dan memikirkan daging dan keju (jika anda makan mereka sama sekali) sebagai perut & bukan kursus primer.

Berapa poly yang anda makan perkara jua. Makan di antara kuliner tidak digalakkan, & semasa makan, Dr. Fuhrman mengesyorkan berhenti sebelum anda merasa kenyang. Beliau pula mencadangkan buat meninggalkan sekurang-kurangnya 13 jam antara makan malam dan sarapan pagi keesokan harinya, yang menaruh masa tubuh untuk memasuki termin penguraian lemak.

Betapa sukarkah Diet Nutritarian mengikuti?
Awal tahun ini, US News and World Report menduduki Nutritarian Diet # 15 (buat mengikat) untuk Best Diet Overall, dan # 3 buat Pelan Diet Komersial Terbaik. Tetapi beliau hanya menduduki tempat # 30 (daripada 41) pada Diet Paling Praktis buat Ikut.

"Sama ada Diet Nutritarian gampang diikuti bergantung pada berapa banyak yg anda sukakan sayuran & sayur-sayuran dan buah-buahan berbanding roti, daging, dan gula-gula," menurut kajian US News. "Pengambilan minuman daripada kopi kepada alkohol boleh menjadi chafing," ucapnya, & "anda memerlukan kekuatan untuk melekat menggunakan versi penurunan berat badan yang lebih pendek."

Diet jua memerlukan pelan berpandu, tersedia buat pembelian sama ada melalui halaman web Dr. Fuhrman atau keliru satu daripada enam kitab   terbitannya. Walau bagaimanapun, kabar baiknya adalah terdapat banyak resipi yg ada dalam talian. "Jika anda telah mengisi semula pantri dan peti sejuk anda, menyediakan makanan berasaskan Nutritarian nir sepatutnya sukar," kata US News.

Dr. Fuhrman berkata dia nir bersetuju dengan sistem ranking Alaihi Salam News & percaya bahawa Nutrisi Diet tidak bisa dievaluasi menggunakan sempurna berdasarkan kriteria yg terlibat. Tetapi beliau bersetuju bahawa, menggunakan reka bentuk, Nutrisi Diet lebih ketat dan lebih mengehadkan daripada poly rancangan popular lain di luar sana.

Jika seseorang tiba berdasarkan diet yg tidak sihat, beliau menyampaikan, ia adalah normal buat merasa lelah atau mengidamkan kuliner berlemak atau anggun bila mereka mula-mula memulakan planning kaya nutrien. "Tetapi diet ini boleh menjadi mampan - ia boleh dibuat menggunakan keseronokan supaya orang akan tetap bersamanya jangka panjang & menikmati makan seperti ini misalnya diet lama   mereka," pungkasnya.

Peraturan mengenai snek nir mungkin jua sukar bagi orang buat mengikuti, dan tidak semestinya galat satu ahli kesihatan lain akan bersetuju menggunakan: Walaupun dia mungkin bisa mengatasi atau menciptakan pilihan snek yang nir sihat , kebanyakan pakar pemakanan bersetuju bahawa snek mini  -sehingga 200 Kalori-boleh menaruh nutrien krusial & mengurangkan cita-cita lapar, yg boleh membantu anda mengelakkan makan berlebihan pada saat makan.

Diet Nutritarian boleh diubah suai-misalnya, beliau boleh menjadi vegan atau dia boleh termasuk daging dan tenusu, bergantung dalam keperluan individu seorang. Ia jua boleh diadaptasi buat mengelakkan alahan makanan atau sensitiviti eksklusif. Selain itu, terdapat sedikit kelonggaran.

Secara holistik, Dr Fuhrman percaya bahawa ketat Nutritarian Diet merupakan kekuatan, bukan kelemahan. "Hakikat bahawa bar yang ditetapkan begitu tinggi menjadikannya lebih gampang dilakukan, tidak lebih keras," katanya. "Anda tidak mempunyai mesej bercampur-campur mengenai apa yg anda boleh & nir boleh, & anda nir terpesona dengan kasus-kasus yg menarik anda dalam arah yg berbeza, & itu menjadikannya lebih berkesan."

Namun bagi ramai orang, diet akan memerlukan perubahan gaya hayati utama. "Satu-satunya kritikan yg absah mengenai cara makan ini adalah bahawa kebanyakan orang nir mahu melakukannya-kebanyakan orang mahu mencipta semula makanan dan tidak memberi perhatian kepada apa yang mereka makan," kata Dr Fuhrman. "Tetapi jika mereka memberikan percubaan ini dan melihat betapa lebih baik mereka merasakan, nir akan ada hujah."