Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Bahaya Dokter Vaping Mau Seluruh Orang Tahu

Kedua- dua pengumuman- yang berasal dari 2 agensi kesihatan kebangsaan- tidak disangka- sangka; dalam tempoh 2 bulan yang kemudian, saluran kabar sudah berdengung dengan maklumat baru menimpa kesan kesihatan terbaru yang membebankan.

Pada masa ini, 26 kematian akibat penyakit yang beresiko sudah disahkan di 21 negara yang berbeza, serta 1, 299 kes penyakit paru- paru yang teruk yang berkaitan dengan e- rokok sudah dilaporkan di segala Amerika Syarikat.

Kenapa? Penyelidik masih tidak ketahui pasti- sebahagian besarnya diakibatkan oleh realitas bahawa vaping merupakan trend yang agak baru( dari 2011 sampai 2018, kandungan penipuan di golongan pelajar sekolah menengah AS bertambah daripada 1. 5%, ataupun 220, 000 pelajar, kepada 20. 8%, ataupun 3. 05 juta pelajar, tiap CDC). Namun itu tidak bermakna pakar- pakar merupakan betul- betul dalam hitam tentang kesan- kesan kesihatan negatif yang membelenggu. Dari pelbagai penyakit paru- paru kepada kemalangan yang tidak sering berlaku, inilah seluruh yang kita ketahui setakat ini menimpa bahaya pemakaian e- rokok.

Awal, uraian menimpa apa yang sesungguhnya berlaku, bila kamu tidak ketahui.

Seluruh terminologi boleh jadi agak mengelirukan, tetapi inilah metode dia rosak: Vape( ataupun vaporizer) merupakan sebarang peranti yang memanaskan serta menghidupkan larutan ataupun juice yang dimaksudkan buat dihirup. E- rokok merupakan sejenis vape yang memakai penyelesaian berasaskan nikotin( oleh itu kemasukan" rokok" dalam nama), serta JUUL merupakan nama e- rokok. FYI: peranti vaping pula boleh digunakan buat melanda ganja.

Meski vaping peranti sendiri boleh memudaratkan dalam kondisi tertentu( lebih banyak pada setelah itu), penyelesaian ves ataupun juice merupakan di mana permasalahan terbanyak mencuat:" Penyelesaian ini terdiri daripada zarah- zarah yang berkaitan dengan ketoksikan kardiopulmonari serta kanser," Tamanna Singh, MD, seseorang ahli kardiologi di Klinik Cleveland memberitahu Kesihatan." Formaldehida, contohnya, sudah diasingkan dari wap serta ialah karsinogen yang dikenal."( Formaldehid merupakan fungisida kekuatan industri serta disinfektan- dan digunakan buat menyembur ataupun memelihara badan- badan dalam mortuari, bagi Institut Kanser Kebangsaan).

Tidak hanya karsinogen, penyelesaian vape pula kerap mengandungi nikotin, yang sangat ketagihan, bagi Institut Kebangsaan Penyalahgunaan Dadah. Dia begitu ketagihan terutamanya kerana dia mengakibatkan pembebasan dopamin, yang diterjemahkan oleh otak bagaikan ganjaran. Nikotin pula sudah diiktiraf bagaikan ubat gerbang serta sesungguhnya membuat ubat- ubatan lain serta apalagi aktiviti nampak lebih menyeronokkan.

Mengapa orang ramai? Telah gampang: pemasaran.

Dalam sebutan yang sangat asas, e- rokok hari ini sudah diiklankan bagaikan alternatif yang sihat kepada rokok. Malah, JUUL baru- baru ini sudah menghantar amaran dari FDA kerana melanggar peraturan persekutuan dengan menjual produk mereka bagaikan opsi yang lebih sihat daripada rokok tanpa kelulusan FDA.

Namun itu tidak senantiasa berlaku, John Carl, MD, seseorang pakar pulmonologi di Klinik Cleveland memberitahu Kesihatan. Dia menarangkan bahawa e- rokok pada mulanya dikenali bagaikan peranti yang boleh menolong kamu menyudahi merokok." Ini merupakan perlengkapan penghentian merokok," jelasnya- dan orang- orang yang memakai e- rokok buat iktikad tertentu itu umumnya menggunakan, selagi mereka digunakan bersama dengan program buat menolong kamu mengganti tingkah laku kamu." Ada khasiat yang berpotensi dalam konteks program yang ketat," kata Dokter. Carl.

Namun sekali lagi, khasiat tersebut cuma diberikan kepada orang yang cuba menyudahi merokok, yang menewaskan 480, 000 orang setahun, bagi CDC. Jadi, meski vaping bisa jadi sesungguhnya kurang berbahaya- kata kunci terdapat" kurang," jadi tidak seluruhnya tidak berbahaya- itu masih ialah tingkah laku yang sangat tidak sihat. The sentimen totalitas CDC:" Bila kamu tidak sempat merokok ataupun memakai produk tembakau lain ataupun e- rokok, tidak bermula."

Jadi apa sesungguhnya yang dikatakan oleh seluruh orang yang berkaitan dengan penyakit ini?

Bagi Wall Street Journal, krisis kejutan bermula pada masa panas, pada bulan Jun serta Julai, di suatu hospital di Wisconsin apabila doktor menyedari 6 orang yang sihat, kerap kali pesakit anak muda dimasukkan dalam masa yang pendek, dengan sesak napas, dada sakit, serta keletihan, namun tanpa sebarang ciri jangkitan. Penyebut biasa itu, dilaporkan, membelenggu.

Yang menarik merupakan loceng penggera di segala negeri, melancarkan siasatan jenayah terhadap syarikat- syarikat peranti yang merebak, serta memesatkan penyiasatan oleh harian perubatan, yang bawa kepada apa yang saat ini dikenal tentang penyakit yang berkaitan dengan vaksin, yang saat ini sudah dinamakan bagaikan" e- cigarette, ataupun vaping, pemakaian produk kecederaan paru- paru yang berkaitan," ataupun EVALI.

Dalam statment yang sama, yang dikeluarkan pada bulan Oktober, CDC jadi terperinci menimpa tanda- tanda penyakit yang merebak. Dalam mereka yang di nyatakan dengan EVALI, 95% pesakit hadapi indikasi pernafasan, semacam batuk, sesak napas, serta sakit dada. Pesakit lain memberi tahu indikasi gastrousus semacam mual, cirit- birit, serta muntah- muntah; serta masih terdapat yang lain yang memberi tahu kerengsaan, penyusutan berat tubuh, serta demam, mengikut CDC.

Satu laporan dari

New England Journal of Medicine, yang diterbitkan pada bulan September, mengambil menyelam yang lebih dalam ke dalam tanda- tanda penyakit yang berkaitan dengan penyakit ini. Laporan itu mempelajari kes- kes 53 pesakit dengan" penyakit pernafasan yang tidak bisa dipaparkan yang teruk" di Wisconsin serta Illinois, yang sekali lagi, merupakan laporan terawal tentang penyakit paru- paru yang teruk yang berkaitan dengan pembajakan pada akhir bulan Julai serta dini bulan Ogos. Seluruh pesakit dimasukkan ke hospital serta diberikan simptom pernafasan, gastrousus, serta perlembagaan tercantum mual, muntah, batuk, kesakitan dada, sesak napas, demam, serta penyusutan berat badan- dan seluruh sudah memberi tahu pemakaian e- rokok dalam tempoh 90 hari saat sebelum indikasi mereka bermula.

CDC melaporkan bahawa sebilangan besar orang mengakui mereka memakai produk yang mengandungi THC dalam e- rokok ataupun peranti vaping saat sebelum menemukan sakit dari EVALI. Antara 573 pesakit yang membagikan maklumat menimpa pemakaian e- rokok ataupun peranti mereka, 76% mengatakan mereka memakai produk yang mengandungi THC pada satu kala sepanjang 90 hari saat sebelum permulaan indikasi EVALI. Nyaris sepertiga daripada 573 pesakit itu mengatakan mereka cuma memakai produk yang mengandungi THC di dalam peranti mereka." Informasi yang terdapat mencadangkan produk yang mengandungi THC memainkan peranan dalam wabak ini, namun kimia ataupun bahan kimia spesial yang bertanggungjawab buat EVALI belum diketahui tentu, serta produk yang memiliki nikotin tidak dikecualikan bagaikan mungkin yang bisa jadi," kata CDC.

Vaping boleh merosakkan sistem paru- paru serta pernafasan dengan metode lain.

Oleh kerana vaping masih agak baru, penyelidikan menimpa kesan jangka panjangnya( semacam gimana pemakaian rokok boleh menimbulkan kanser) tidak ada. Namun, sepanjang kesan jangka pendek buat menjatuhkan diri- terutamanya penyakit yang berkaitan dengan vulkanik- risiko itu merupakan nyata.

" Kami ketahui banyak kesan jangka pendek[di atas paru- paru]," kata Dokter. Carl, menarangkan bahawa pembelotan tingkatkan keradangan di paru- paru. Vaping pula boleh melumpuhkan silia," semacam rambut" unjuran dalam saluran hawa paru- paru yang membuang mikrob serta serpihan, kata Dokter. Carl. Apabila mereka lumpuh jadi lumpuh, mereka diberikan tidak bisa melaksanakan pekerjaan mereka yang melindungi paru- paru, serta ini tingkatkan resiko jangkitan, semacam radang paru- paru.( Kedua- dua pneumonia lipoid, jangkitan paru- paru yang diakibatkan oleh kedatangan lipid ataupun lemak dalam paru- paru serta pneumonia kimia, jangkitan paru- paru yang diakibatkan oleh penyedutan bahan kimia, sudah berhubungan dengan najis.)

Vaping pula berhubungan dengan" kenaikan resiko menghidu serta indikasi pernafasan yang berkaitan," bagi kertas penyelidikan 2019 yang diterbitkan dalam BMJ. Pengarang laporan menganalisis informasi dari nyaris 30, 000 orang yang merokok rokok, wujud, keduanya, ataupun tidak. Bagi temuan itu," berbanding dengan bukan pengguna, resiko menghidu serta indikasi pernafasan yang berkaitan sudah bertambah dengan ketara dalam penyu semasa." Ini terutamanya diakibatkan oleh keradangan dalam saluran hawa pengguna.

Vaping boleh merosakkan sistem kardiovaskular kamu.

Isi nikotin E- rokok sebahagian besarnya disalahkan atas kesan negatif mereka terhadap sistem kardiovaskular- khususnya, jantung.

" Kesan kardiovaskular nikotin lumayan dikenal serta tercantum kenaikan dalam peristiwa kardiovaskular tercantum serbuan jantung, strok, kematian jantung tiba- tiba- untuk menamakan sebagian," kata Dokter. Singh. Dia menaikkan bahawa nikotin menimbulkan tekanan darah besar serta keabnormalan kolesterol," yang berkaitan dengan kenaikan morbiditi serta kematian kardiovaskular." Penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2017 dalam Kajian Alam Semula Kardiologi menyokong ini, menarangkan bahawa" setakat ini, mayoritas kesan kardiovaskular[elektronik rokok] yang ditunjukkan pada manusia merupakan tidak berubah- ubah dengan kesan nikotin yang dikenal."

Memperluaskan hati spesialnya, e- rokok, cecair e- rokok yang berperisa, boleh menimbulkan kerosakan pada sel- sel endotel. Ini merupakan" sel- sel yang membentuk susunan sangat dalam dari saluran darah kita serta sangat berarti buat mengawal kelonggaran serta pengecutan saluran darah kita, dan pembekuan darah," kata Dokter. Singh.

Kajian 2019 dalam Journal of the American College of Cardiology

merumuskan bahawa cecair e- rokok iaitu cecair cinnamon, bersama dengan 5 cita rasa lain yang bawa kepada disfungsi sel endothelial dalam pelbagai metode, yang kesimpulannya boleh bawa kepada penyakit kardiovaskular.

E- rokok sesungguhnya boleh meletup semasa digunakan.

Sehingga saat ini, penyelesaian vape( serta wap yang mereka hasilkan), sebahagian besarnya disalahkan buat permasalahan kesihatan e- rokok, namun peranti itu sendiri boleh menimbulkan kerosakan pula.

Pada bulan Jun 2019, New England Journal of Medicine menerbitkan laporan kes yang memberitahu cerita seseorang lelaki berumur 17 tahun yang e- rokok meletup di mulutnya semasa ia memakainya. Rahang pesakit itu patah, dagunya dibasahi, serta ia hadapi" cedera yang meluas", bagi laporan kes itu. Pesakit pula terpaksa membuat rahangnya semula.

FDA pula menerbitkan panduan buat mengelakkan letupan e- rokok, mengesyorkan supaya orang ramai menaruh bateri e- cig longgar dalam kes biar mereka tidak bersentuhan dengan objek logam. Di samping itu, FDA berkata bahawa kamu tidak butuh menggunakan e- rokok kamu dengan pengecas yang tidak terbuat untuknya, semacam pengecas iPhone ataupun tablet, serta kamu wajib mengubah bateri e- cig bila mereka basah ataupun rosak.

Vaping sudah berhubungan dengan sawan.

Realitas April dari FDA mendedahkan bahawa" sesetengah orang yang memakai e- rokok, paling utama kalangan belia serta berusia muda, hadapi sawan selepas penggunaannya." Realitas itu melaporkan bahawa kejutan- 35 kes yang dilaporkan antara tahun 2010 serta 2019- adalah kesan sampingan keracunan nikotin, yang menimbulkan seorang terdedah kepada nikotin yang sangat banyak. Dosis mematikan nikotin buat orang berusia merupakan 30- 60 miligram- yang diterjemahkan ke dalam pengambilan 5 rokok kembali ke balik ataupun" 10 mililiter larutan nikotin yang mengandungi," bagi kajian 2014 di Arkib Toksikologi.

Walaupun bagaimanapun, nota FDA melaporkan bahawa mereka belum mengenali ikatan yang jelas ataupun langsung antara pemakaian e- rokok serta resiko kejang. Mengikut siaran akhbar, sawan yang berhubungan dengan pemakaian e- rokok bisa jadi berkaitan dengan pelbagai peringkat kepekatan nikotin, pengguna secara tidak terencana menghisap lebih banyak nikotin daripada yang dijangkakan, ataupun pengguna yang memiliki kondisi perubatan yang mendasari ataupun yang sudah memakai bahan- bahan lain.

Meski penyelidikan menimpa pembajakan masih pada dasarnya masih kecil, satu masalah merupakan jelas: Ini tidak baik buat anda- dan bila sebagian bulan yang kemudian merupakan apa yang menampilkan apa lagi wabak pembiakan yang terdapat di kedai, nasihat buat menyudahi tiduran wajib diambil sungguh- sungguh.