Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Lima Bahaya Melaksanakan Whole30

Meski saya suka  hakikat bahawa diet memfokuskan pada totalitas, santapan yang diproses dengan minima semacam buah- buahan, sayur- mayur, kacang- kacangan, serta biji benih, dia melenyapkan poly santapan yg sihat semacam bijirin, kacang kedelai, kacang dan lentil," istilah Sharon Palmer, RDN, pakar nutrisi serta pengarang The Diet Powered Plant. Daripada melarang superfood eksklusif buat pengambilan protein yg nir butuh, Whole30 tidak tanpa cacat. Di mari, Palmer menerangkan 5 bahaya buat melaksanakan Whole30, ditambah jua dengan rancangan makan.

Dia sanggup jadi bermasalah dengan pencernaan

" Sains menimpa khasiat kesihatan santapan kacang soya dan kacang- kacangan semacam kacang, kacang tanah, kacang kering sangat menggembirakan," kata Palmer." Mereka dibekalkan menggunakan nutrien berkualiti besar , semacam protein, serat, vit, mineral, serta fitokimia." Apa lagi, kekacang dalam dasarnya sahabat suamimu. Kaya dengan ke 2- 2 serat larut serta nir larut, kacang merupakan berarti buat mikrobiotik usus yang sihat, kerana dia menolong berikan makan bakteria baik di usus kamu.

Jadi kenapa Whole30 ban kacang? Teori itu berkata bahawa kacang mengandungi" anti- nutrien" semacam phytat, sebatian yg ada dalam tumbuhan yg berpotensi menghalang penyerapan mineral berarti semacam magnesium, besi, dan kalsium. Pada hakikatnya, faedah kesihatan yang berkaitan dengan kacang jauh lebih besar  daripada interaksi potensial ini, dan phytat sebahagian besarnya dimusnahkan sang kaedah penyediaan santapan semacam bercambah serta merendam.

" Ini merupakan salah  satu informasi berarti saya menggunakan Whole30," kata Palmer." Tiada sains buat menyokong menghapuskan santapan ini."

Dia sesungguhnya boleh menyebabkan sensitiviti makanan

Sehabis pemakanan lengkap Whole30, mereka merambah fasa" reintroduksi" di mana mereka menaikkan santapan yg mereka sudah dielakkan sepanjang sebulan kembali ke diet mereka satu demi satu. Titik fasa ini merupakan buat menolong orang memastikan kumpulan santapan yg nir melayani mereka. Contohnya, jika seseorang memakan semangkuk yogurt pasca Whole30 serta seketika menemukan kembung hebat, beliau sanggup jadi jadi isyarat bahawa tenusu nir duduk dengan baik dengannya.

Tangkapan? Sebaik sahaja kamu memotong santapan daripada diet kamu untuk jangka masa yg panjang, sanggup jadi kamu hendak berperan balas pada mereka jika mereka diperkenalkan semula, sama terdapat kamu ketika sebelum ini mempunyai sensitiviti pada mereka ataupun tidak." Ada sebagian fakta buat menampilkan bahawa bila kamu alihkan diet kamu, komposisi mikrobiota usus serta enzim kamu pula bergeser," istilah Palmer. Bagaikan model, bila engkau  memotong susu, engkau  boleh merendahkan jumlah enzim yg engkau  wajib  mencernainya." Badan kita hebat membiasakan diri, tetapi kadang- kadang ini memiliki dampak."

Dia boleh membuat nafsu kurang lebih baik lagi

Sempat pada diri sendiri kamu nir boleh makan pencuci verbal dan sehabis itu seluruh yang engkau  boleh fikirkan adalah... Pencuci mulut? Diet Whole30 dalam dasarnya adalah latihan sepanjang sebulan dalam warna pemikiran ini, jadi jangan kaget jika engkau  mula menginginkan seluruh gula- gula( ataupun gluten ataupun tenusu ataupun wain) semasa menjajaki rancangan yg ketat.

Mengapa itu kurang baik:" Jika kamu sangat mengehadkan diet, beliau boleh menubuhkan tingkah laris makan serta konduite yang nir sihat," istilah Palmer." Sekiranya kamu berasa kurang selesa, diet ini menggalakkan kamu buat memiliki kemauan yg kokoh buat santapan yg dihentikan." Bukan cuma keseronokan untuk memakan santapan yg tidak terhad sepanjang sebulan, namun beliau pula bermakna engkau  mampu jadi lebih cenderung buat berangkat ke atas kapal mereka bila program berakhir. Womp womp.

Dia boleh tingkatkan resiko penyakit kronik anda

Tidak semacam sumber protein berasaskan tanaman  semacam kacang, kacang kedelai, dan jua bijirin, protein haiwan semacam daging merah dan diproses telah herbi pelbagai penyakit kronik." Banyak kajian telah mendokumenkan resiko kesihatan yg berkaitan menggunakan diet daging besar , semacam kenaikan resiko diabet tipe dua, kanser tertentu, dan penyakit jantung," istilah Palmer. Oleh kerana majoriti rakyat Amerika sudah mengambil kira dua kali lebih poly protein daripada yang mereka perlukan tiap hari, cadangan Whole30 buat mengganti kacang gelap buat bacon adalah yang sangat tidak butuh dan sangat beresiko.

Dia tidak mampan

Whole30 tidak dimaksudkan buat abadi selama- lamanya. Kepala ke halaman website program dan kamu juga hendak memandang tagline," Cuma 30 hari." Di satu pihak, fokus satu bulan ini masuk ide: Tidak terdapat orang yang harus menanam biji- bijian, kacang- kacangan, serta tenusu selama- lamanya. Tetapi Palmer menyampaikan program 30 hari itu bermasalah kerana dia nir berikan watak yang sihat.

" Diet butuh jadi metode makan yg boleh dipelihara buat sejauh hayat kamu," katanya." Dia sepatutnya membina engkau  buat kehidupan yang lebih sihat, lebih hayati, bukan cuma buat tempoh masa penyusutan berat tubuh."

Oleh kerana itu mustahil buat menempuh kehidupan tanpa roti, pizza, ataupun kue lagi, dominan jangka panjang yg kesimpulannya hendak meninggalkan pelan makan. Daripada mengambil pendekatan yg nir masih ada apa- apa, Palmer mengesyorkan sekedar mempraktikkan prinsip teras Whole30 dalam style hayati kamu sama terdapat kamu telah mencuba diet penghapusan ataupun tidak: Makan lebih lengkap, santapan yang nir diproses.