Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Modal Satu Pelanggaran Data Mempengaruhi 100 Juta Di Amerika Syarikat; Cybercriminal Ditangkap

Syarikat itu menetapkan bahawa terdapat akses yang tidak dibenarkan sang individu luar yg memperoleh maklumat peribadi eksklusif yang berkaitan dengan orang yg sudah memohon produk kad kredit Capital One dan kepada pelanggan kad kredit One Capital. The US Department of Justice sudah mengesahkan bahawa Paige Thompson, bekas teknologi Seattle perisian syarikat jurutera ditahan dalam 29 Julai.

Paige Thompson sudah menyiarkan di halaman perkongsian maklumat GitHub mengenai kecurian maklumatnya dari pelayan yg menyimpan data Capital One. Seorang pengguna GitHub yg melihat siaran itu memberi amaran pada Capital One kemungkinan dia mengalami kecurian data. Thompson dikenalpasti sang penyiasat & waran geledah telah dilaksanakan pada kediaman Thompson. Peranti penyimpanan elektronika yang mengandungi salinan data sudah disita. Penipuan dan penyalahgunaan personal komputer  boleh dieksekusi sebagai akibatnya 5 tahun penjara & hukuman $ 250,000.

"Capital One menggunakan cepat memaklumkan penguatkuasaan undang-undang kepada kecurian data - membenarkan FBI mengesan pencerobohan," istilah Peguam Negara Alaihi Salam. "Saya memuji rakan penguatkuasa undang-undang kami yg melakukan semua yg mereka bisa buat menentukan status data & mengamankannya."

Firewall pelaksanaan web yang keliru difahami yg membolehkan akses pada data telah disahkan sebagai permanen sang Modal Satu.

"Walaupun aku  bersyukur kerana pelaku telah ditangkap, saya sangat menyesal atas apa yang telah berlaku," istilah Richard D. Fairbank, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif. "Saya sahih-sahih meminta maaf kerana bimbang yang difahami insiden ini mesti menyebabkan mereka yang terjejas dan saya komited untuk menjadikannya betul."

Syarikat nir percaya sebarang nombor akaun kad kredit atau kelayakan log masuk sudah dikompromi & lebih 99 peratus nombor Keselamatan Sosial tidak dikompromi.

Maklumat yg dipercayai telah dikompromikan termasuk maklumat peribadi yg dikumpulkan dalam masa memohon kad kredit, seperti, alamat, kod pos / kod pos, nombor telefon, alamat e-mel, tarikh lahir, dan pendapatan yg dilaporkan sendiri. Sebahagian daripada data pelanggan kad kredit, termasuk data status pelanggan, contohnya, skor kredit, had kredit, baki, sejarah pembayaran, maklumat hubungan dan serpihan data urus niaga berdasarkan sejumlah 23 hari sepanjang 2016, 2017 & 2018

Kira-kira 140,000 pelanggan nombor kad kredit bagi pelanggan kad kredit Capital One dan kira-kira 80,000 nombor akaun bank yang dihubungkan menggunakan pelanggan kad kredit syarikat terjejas telah dikompromi. Kira-kira 1 juta Nombor Insurans Sosial telah dikompromi daripada pelanggan kad kredit Canadian Capital One.

Capital One menyampaikan ia akan memaklumkan individu terjejas melalui pelbagai saluran. Pemantauan kredit percuma & perlindungan identiti akan disediakan pada seluruh orang yg terlibat.

Capital One sudah mengucapkan terima kasih pada Pejabat Lapangan Seattle FBI & Agen Khas Joel Martini, kepada Peguam AS Brian T. Moran, dan Penolong Penasihat AS, Steven Masada dan Andrew Friedman dari Daerah Barat Washington atas kecepatan yg mereka balas kejadian ini dan menangkap pihak yg bertanggungjawab.