Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Pelajar Universiti Mencipta Game Video Otak Yang Dikawal Pertama

NeurAlbertaTech, sekumpulan pelajar siswazah dari University of Alberta sudah menciptakan game video yang dikawal minda awal memakai neuroteknologi. Para pelajar membentuk formasi itu buat bersaing pada pertandingan NeuroTechX antarabangsa

& dianugerahkan dengan loka kelima selepas menghabiskan masa cuma 2 bulan buat membangunkan game video.

Game 2 ukuran, yg terpanggil AlphaBlaster, mengenakan teknologi yang mengukur keterlibatan pemain ataupun menyambung ke game lewat headband Muse EEG. Game style arked penembak datang memakai sentuhan yg sukar cuma dapat menembak senapang waktu partisipan menggapai taraf penglibatan otak eksklusif pada game. The

rekod dada yg boleh dipakai rekod aktiviti otak serta berikan suapan informasi ini kepada pc pemain, pada mana game berperan balas terhadap maklumat ini.

Abdel Tayem, Pengasas projek mengatakan," penyelidikan terdahulu memperlihatkan fakta yg jelas bahawa frekuensi alfa bisa dipakai bagaikan dimensi atensi. Apabila kuasa gelombang alfa besar, orang biasanya nir mendatangi tugas pada tangan& kebalikannya. Kami memakai teks ini supaya game bisa mengukur aktiviti dalam masa konkret serta secara automatik membarui aksi pemain bersumber pada aktiviti otak."

The headband EEG, yang biasanya dipakai buat pengobatan serta karena- sebab meditasi, bermakna bahawa NeurAlbertaTech boleh membuat game bukan cuma buat pemain- pemain badan, matlamat buat pasukan buat masa depan. Meski dia masih bisa jadi sebagian waktu saat sebelum AlphaBlaster ada buat runcit pada orang ramai, ada poly gembar- gembur yang mengelilingi teknologi serta prospeknya.

Pakar NeurAlbertaTech, Nicole Wlasitz membahas tentang perbezaan teknologi ini hendak menaikkan," Ini sangat menarik untuk orang- orang yang memiliki konvoi terhad ataupun tidak bisa berhubungan memakai personal komputer

dalam papan kekunci biasa serta tipe tetikus metode input. Pintu- pintu yang terbuka buat game buat mereka ialah sangat besar."

Dengan pertumbuhan yg lebih banyak, teknologi ini boleh digunakan buat lebih daripada game video serta boleh membarui kehidupan ramai.

Kyle Mathewson, Penolong Profesor di University of Alberta, bercakap tentang kerja- kerja yg menawan pelajar itu berkata," Neuroteknologi merupakan berarti kerana bidang neurosains kita matang buat menolong orang dalam kehidupan seharian mereka. Saat ini kita ketahui lumayan tentang otak serta memiliki alat- alat sophisticated yang bisa mengukur& ketahui aktiviti otak-& kita butuh meletakkan pengetahuan itu buat bekerja menolong orang. Projek NeurAlbertaTech mewakili kesempatan yg baik buat pelajar bukan sahaja menolong orang namun pula buat memperoleh kotor tangan mereka serta membuat suatu di luar kelas."