Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Saintis Bersumpah Dengan Trik Berat Badan Ini Hanya Mengambil 15 Minit Sehari

Satu kajian baru yang diterbitkan dalam jurnal  Obesity  mempunyai kira-kira 150 orang menjejaki apa yg mereka makan selama enam bulan sebagai sebahagian daripada program penurunan berat badan. Akhirnya, mereka yang kehilangan berat badan paling banyak menghabiskan masa kurang daripada 15 minit sehari dengan purata pembalakan mereka. Moto mereka: "Tulislah bila kamu menggigitnya."

Fikirkan, 15 minit adalah separuh selagi satu episod menerangkan Netflix kegemaran anda. Ia merupakan sebahagian mini   daripada masa yang anda habiskan menatal melalui media sosial dalam waktu malam atau menekankan mengenai perkara-masalah yg berada di luar kawalan anda (ayo kita jujur, kita semua melakukannya). 

Kajian yang dijalankan oleh para penyelidik pada University of Vermont & University of South Carolina mendapati mereka yang kehilangan 10% berat badan mereka (yang paling berjaya) menghabiskan purata 23,2 minit merekam pengambilan mereka setiap hari semasa bulan pertama acara. Namun pada bulan keenam, masa itu turun sampai 14.6 minit.

Rakaman pengambilan mereka bermakna "merakam kalori dan lemak buat semua makanan dan minuman yang mereka makan, dan saiz bahagian & kaedah penyediaan," berdasarkan kajian itu.

Menghabiskan masa rakaman lebih poly tidak sama menggunakan penurunan berat badan. Walau bagaimanapun, berapa kerap orang yang masuk ke program pengesanan sebenarnya.

"Mereka yg memantau diri 3 kali atau lebih setiap hari, dan hari yg konsisten, adalah yang paling berjaya," Jean Harvey, ketua Jabatan Pemakanan & Makanan di Universiti Vermont dan pengarang utama kajian itu, kata dalam kenyataan akhbar . "Ia seolah-olah menjadi tindakan pemantauan diri sendiri yang membuat perbezaan-bukan masa yg dibelanjakan atau butir-buah yang disertakan."

Harvey dan pasukannya berharap kajian itu menggalakkan pemakanan buat menggunakan pelaksanaan pengesanan dan menyedari bahawa mereka tidak hampir memakan masa kerana seluruh orang fikir. "Orang yang membencinya, mereka fikir ia sangat berat dan mengerikan, tetapi persoalannya merupakan: Berapa poly masa pemantauan sendiri diet?" Harvey berkata. "Jawapannya tidak poly."