Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

5 Sebab Anda Perlu Menggunakan iWork Daripada Microsoft Office

Malah, suite pejabat Apple memberikan beberapa manfaat akbar ke atas Pejabat. Ia percuma, mudah dipakai, dan menyegerak ke atas iCloud. Sama terdapat anda seorang veteran Pejabat atau pendatang baru yang lengkap, iWork berharga dengan pertimbangan anda.

Mari kita lihat mengapa kita perlu melihat paras-wajah antara iWork vs Office.

1. IWork Adakah Percuma

Ini mungkin nir penting jika anda bisa menggunakan Office secara percuma melalui universiti atau tempat kerja anda, namun buat para pelawat bebas, penggemar, dan orang lain yang memakai jenis pelaksanaan ini secara permanen, harganya boleh sebagai tawaran yg cukup besar .

Microsoft memberikan aplinya secara percuma, namun mereka seringkali mempunyai batasan. Sebagai model, apabila anda memuat turun Microsoft Word pada Mac anda, anda tidak boleh mengedit atau menciptakan dokumen baru; anda hanya boleh membaca yang sedia ada. Untuk membuka kunci segala-galanya, anda memerlukan langganan Office 365 yang aktif, yg bermula pada $ 70 setahun!

Sudah tentu, langganan Office 365 jua membuka kunci akses kepada aplikasi lain seperti Outlook, Penerbit, & Akses. Tetapi kebanyakan orang nir memerlukan pelaksanaan spesifik ini.

Sebaliknya, suite iWork merupakan percuma & nir terhad dalam sebarang peranti Apple. Tiada batasan & Apple jua menawarkan muat turun percuma iWork pada pemilik produk Apple yg lebih tua.

2. IWork Mempunyai Antara Muka yang Bersih

Word, Excel, dan PowerPoint merupakan indera yg sangat berkuasa, & antara muka mereka penuh dengan pilihan dan sajian. Ini adalah baik jika anda seseorang pengguna kuasa kerana anda memiliki akses cepat ke semua tetapan pelbagai yg anda inginkan.

Tetapi kebanyakan kita nir memerlukan seluruh pilihan tersebut.

Menguruskan rujukan, elemen teks, & persamaan matematik bukan keprihatinan biasa bagi pengguna suite pejabat purata. Dan semua karakteristik-karakteristik tambahan ini menghasilkan antara muka pengguna yang berantakan dan mengganggu.

Apple iWork menyingkirkan poly kekacauan ini memihak kepada wajah yg lebih higienis daripada Microsoft Office. Menghapuskan seluruh gangguan ini mewujudkan persekitaran yang kondusif buat produktiviti & menjadikan suite iWork semudah digunakan menjadi segala-galanya pada Mac.

Bahagian atas laman, sebagai model, mempunyai butang Insert , Table , Chart , Text , Shape , Media , dan Comment . Itulah pada dasarnya seluruh yang anda perlukan untuk pemprosesan perkataan. Nombor dan aplikasi Keynote juga sporadis berlaku.

Melihat perbandingan perbandingan Apple iWork berbanding Microsoft Office, agak mengejutkan betapa akbar perbezaannya. IWork sangat higienis dan menyenangkan buat dicermati. Terlebih lagi, poly tetapan yang sama masih terdapat pada iWork, mereka hanya terlepas berdasarkan penglihatan di sidebar Format .

3. Sinkronkan ke iCloud & Handoff ke Peranti Lain

Microsoft OneDrive dan Apple iCloud mempunyai banyak persamaan. Kedua-duanya membolehkan anda menyegerakkan dokumen Office atau iWork anda supaya versi terkini sentiasa tersedia pada talian. Anda lalu boleh mengaksesnya memakai mana-mana peranti atau melalui web. Namun iCloud memiliki kelebihan yang terintegrasi dalam setiap produk Apple, menurut perisian pada perkakasan.

Bukan sahaja anda boleh menyimpan seluruh dokumen Laman, Nombor, dan Keynotes anda pada iCloud, namun anda boleh menyerahkan dokumen anda berdasarkan satu peranti Apple pada yg lain. Itu bererti anda boleh mengetepikan menurut iPhone anda ke Mac anda , dan kemudian ke iPad anda tanpa perlu melewatkan pukulan. Anda nir perlu klik Simpan.

Integrasi lancar ini jauh lebih sukar bagi Microsoft buat meniru kerana tidak memberitahu peranti mana yg anda boleh gunakan atau cuba mengimbangi antara.

Ramai pada antara kita bekerja pada pelbagai peranti yg berbeza pada hari ini, jadi dengan keupayaan buat bertukar menggunakan mudah pada antara mereka adalah masalah besar . Ini satu lagi karena mengapa iWork adalah suite pejabat mesra pengguna daripada Microsoft Office.

4. Kerjasama dan Pengiktirafan Bersama

Kedua-dua suite menunjukkan kolaborasi masa nyata, jadi anda boleh bekerja dalam dokumen menggunakan orang lain menurut jauh. Jika ia tiba kepada Apple iWork berbanding Microsoft Office, sukar buat mengatakan aplikasi mana yg keluar pada atas kerana karakteristik-karakteristik begitu serupa.

Dalam salah  satu suite pejabat, klik butang Kongsi atau Berkolaborasi berdasarkan antara muka pengguna untuk menghantar jemputan dokumen ke galat satu kenalan anda. Orang itu kemudian boleh menciptakan perubahan masa nyata dalam dokumen anda, yg ada di skrin anda.

Ini adalah ciri yg berharga dan berguna buat mengetahui bahawa anda tidak akan mengorbankannya menggunakan beralih ke iWork. Yang menyampaikan, sesiapa sahaja yg anda mahu berafiliasi perlu menggunakan aplikasi yg sama seperti anda. Anda tidak boleh berkolaborasi dari iWork ke Office, contohnya.

Oleh kerana iWork boleh didapati secara percuma pada mana-mana produk Apple, itu sebenarnya mungkin memudahkan untuk mencari orang buat berhubungan.

IWork memiliki poly karakteristik perkongsian lain yang dibina pada juga. The Kongsi hidangan membolehkan anda membuat pautan iCloud, menghantar dokumen itu melalui Mesej, atau memindahkannya ke peranti lain memakai AirDrop. Ini mungkin tidak kelihatan seperti masalah akbar pada mulanya, namun bila anda bekerja menggunakan poly orang yang memakai Mac, anda pasti akan menggunakannya.

5. Keserasian Microsoft Office

Menggunakan mana-mana aplikasi selain daripada Microsoft Office sentiasa tiba menggunakan bimbang tentang isu keserasian. Orang lain mungkin masih memakai Office, jadi bagaimana aplikasi anda akan berurusan menggunakan fail .Doc dan .Docx? Ini digunakan sebagai penghormatan besar  terhadap suite iWork Apple.

Aplikasi iWork sudah jauh pada keserasian mereka. Hari ini, mereka boleh membuka, mengedit, dan menyimpan fail dalam format Office standard. Secara lalai, mereka masih memakai sambungan fail iWork (.Pages, .Key, .Numbers), tetapi anda juga boleh menyimpan fail menjadi .Doc, .Docx, .Xls, .Xlsx, .Ppt, dan .Pptx, serta beberapa orang lain misalnya .Pdf, .Csv, dan .Html.

Walaupun anda masih mencari beberapa fon yg hilang atau percanggahan pemformatan, anda tidak mungkin menghadapi sebarang kasus yang berfokus. Anda pula boleh menggunakan Halaman buat menambah komen ke dokumen .Docx, yang pengguna Word masih boleh membaca di Microsoft Office.

Kelebihan akbar iWork pada hal ini adalah tidak misalnya Office, ia juga memiliki pilihan buat menyimpannya pada format iWork. Ini bermakna anda sentiasa boleh berkongsi fail anda pada format yg paling mudah buat sesiapa sahaja yg anda hantar pada mereka.

Adakah Anda Akan Beralih?
Jika anda tidak menggunakan iWork sebelum-atau apabila anda nir menggunakannya pada seketika-anda sepatutnya memberikannya satu tangkapan nir usang lagi. Ia lebih bersih, lebih harmonis, dan lebih gampang dipakai merentasi pelbagai peranti daripada Microsoft Office . Dan melainkan apabila anda pengguna kuasa sebenar, anda tidak akan terlepas sebarang ciri.