Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

8 Laman buat Mengunduh DEB atau RPM Linux Apps

Memasang perisian dalam Linux boleh menjadi beg adonan. Di satu pihak, pengalaman itu dapat ditinjau dengan jelas berbanding dengan apa yg anda temukan di Microsoft Windows. Kebanyakan perisian yg anda mahukan di pada gedung atau pengurus pakej pengedaran Linux anda.

Tetapi kadangkala aplikasi yg anda mahukan nir ada atau versi yg disediakan adalah ketinggalan zaman. Itu pada mana format EXE lebih banyak didominasi Tetingkap terasa mudah-terdapat hanya sebilangan akbar format pakej Linux. Nasib baik, kebanyakan distro memakai DEB atau RPM.

Berikut adalah lapan tapak buat membantu anda mencari pelaksanaan dalam format DEB atau RPM.

1. Pkgs.Org

pkgs.Org wujud menjadi tempat yang gampang buat mencari & memuat turun versi modern pakej Linux tanpa perlu berurusan dengan popup atau spyware. Laman web ini telah mengindex berjuta-juta pakej pada semua global. Sesetengah distro ini memakai DEB & yang lain menggunakan RPM, jadi ini merupakan satu-stop-shop yg hebat buat mendapatkan kedua-duanya.

Pkgs.Org membentangkan keputusan menggunakan pelepasan distro, jadi anda boleh mencari DEBs yang serasi menggunakan versi tepat anda Debian atau Ubuntu. Begitu juga menggunakan distros RPM misalnya Fedora dan openSUSE. Arch Linux jua disertakan, kerana pkgs.Org nir terhad kepada format DEB dan RPM.

2. RPM Mencari

Walaupun pkgs.Org menciptakan carian pakej dengan mudah, anda terhad pada melakukan carian dari nama pakej. RPM Seek berjalan lebih jauh dengan memberi anda beberapa parameter buat digunakan buat carian anda. Bukan sahaja anda boleh mencari dari distro, tetapi anda boleh mencari fail dari pakej yang mereka perlukan buat dipasang (dikenali sebagai dependencies) atau perisian tambahan yang mereka berikan semasa pemasangan.

Walaupun namanya, RPM Seek tidak terhad pada RPM. Debian adalah salah  satu distros yang anda boleh mencari pakej untuk-Debian memakai DEB.

3. Cari Pakej Debian

Pengagihan Linux mengekalkan banyak komputer yg diisi dengan perisian yang mereka berikan merata kepada orang lain. Itulah pada mana pengedaran nama (atau distro) asal. Walaupun kami biasa mengakses perisian ini menggunakan kedai pelaksanaan Linux, pengurus paket, atau baris arahan, anda jua boleh mengaksesnya melalui penyemak efek web.

Memandangkan format DEB dicipta buat itu, Debian merupakan distro terbesar yang pakej DEB . Banyak alternatif yg akhirnya berdasarkan padanya. Jadi senarai pakej Debian adalah loka yg bagus untuk mencari perisian. Anda boleh memuat turun DEBs secara eksklusif. Kaedah ini tidak disyorkan, kerana DEB ini sering menghendaki anda memiliki DEB lain yang sudah dipasang, tetapi jatuh ini adalah di sini apabila anda memerlukannya.

Anda tidak terhad kepada laman Debian. Anda boleh menyemak page pakej Ubuntu Packages atau Linux Mint . Begitu juga, anda boleh menemui RPM di  laman Sumber Pakej Fedora .

4. RPM PBone Search

Mencari indera carian yg lebih maju buat membantu anda mendiagnosis kasus menggunakan sistem anda? RPM PBone Search merupakan page web yang direka buat analisis sistem yg lebih teliti.

Anda boleh menaruh parameter carian terang yang membantu anda menentukan ketergantungan RPM atau apa lagi yg mungkin hilang. Anda boleh menemui RPM dari tag changelog, kompendium atau penjelasan RPM.

RPM PBone Search jua memberi kuasa pada anda buat memantau saiz repositori itu sendiri. Anda dapat melihat jika Fedora, openSUSE, atau distro berasaskan RPM yg lain menambah RPM ke repo mereka & melihat senarai penuh apa yg reposit tersebut mengandungi.

5. Cari RPM

Kebanyakan enjin carian ini mempunyai beberapa tahap gaya. Tidak ada satu pun buat RPM Find. Ini merupakan laman web yg memaparkan teks biasa dan HTML asas mudah, jadi hasil carian kelihatan kilat cepat.

Bagi ramai orang, kelajuan laman web tidak memberi banyak pemikiran. Laman web lambat, besar  memuat dengan cepat apabila anda memiliki internet gigabit. Tetapi ramai pada antara kita masih menunggu akses kepada bentuk jalur lebar asas. Dalam keadaan itu, semakin sedikit perkara yang perlu dimuatkan pelayar, lebih baik.

Sesuai menggunakan namanya, Cari RPM adalah terhad pada RPM.

6. Perkhidmatan Bina Terbuka

Perkhidmatan Membina Terbuka adalah loka pada mana sesiapa sahaja boleh menyusun & mengedarkan pakej buat pelbagai sistem distros & operasi pada satu masa. Ia menyelaraskan proses agar pemaju boleh menumpukan pada menulis kod dan bukannya memahami nuansa antara bagaimana Debian dan Arch Linux mengagihkan perisian.

Bukan sahaja anda boleh memakai Perkhidmatan Bina Terbuka buat membina perisian, anda boleh menggunakannya untuk mencari perisian pula. Untuk melakukannya, pulang ke build.Opensuse.Org .

Mengapa openSUSE? Itu kerana Perkhidmatan Terbuka Terbuka bermula sebagai OpenSUSE Build Service, dan openSUSE terus sebagai tuan rumah versi umum  yg terbuka buat sesiapa sahaja buat mencari pakej tanpa menghiraukan yg mereka pakai (walaupun banyak perisian yang dibangunkan menggunakan openSUSE pada fikiran).

7. RPM Fusion

Satu masalah yang orang notis waktu memasang Fedora adalah bahawa pengedaran Linux eksklusif ini nir menyediakan perisian proprietari. Anda nir akan menemui kad grafik Nvidia sumber tertutup atau codec video tertentu. Sekiranya anda mahu, anda perlu mencari loka lain.

Itulah pada mana RPM Fusion masuk. Ini merupakan repositori pihak ketiga yg telah usang wujud buat pengguna Fedora buat mencari perisian tertentu yang dikecualikan daripada repositori Fedora rasmi. Jika RPM yang anda cari adalah sumber tertutup atau sumber terbuka namun nir selamat buat sebuah syarikat seperti Red Hat (yang menaja Fedora) buat mengagihkan semula, terdapat kemungkinan yg baik anda akan dapati mereka pada sini.

8. Launchpad

Launchpad tiba dari Canonical, syarikat yg sama membawa kami desktop Ubuntu. Launchpad merupakan page web buat membangun dan mengekalkan perisian sumber terbuka. Walaupun Launchpad adalah terutamanya indera buat pemaju, beliau jua merupakan loka di mana anda boleh memuat turun pakej.

Kebanyakan perisian dalam Launchpad mensasarkan Ubuntu, jadi masih ada poly DEB yang masih ada pada page web ini. Tetapi anda perlu mencari buat mencari mereka. Banyak projek hanya menyediakan muat turun sebagai fail TAR.GZ yg dimampatkan. Di sisi lain, terdapat jua yang menyediakan RPM.

Launchpad tidak digunakan secara meluas seperti dahulu, begitu poly projek pada sini sekarang dihoskan pada loka lain atau ditinggalkan. Ini bukan laman web yg saya akan periksa terlebih dahulu, tetapi masih perlu diingat buat beberapa pelaksanaan.

Mengapa Muat turun DEB atau RPM?

Masa telah berubah untuk Linux. DEB & RPM bukan lagi kaedah go-to buat mengedarkan aplikasi yang nir terdapat pada app store distro. Namun terdapat alasan buat memilih ini berbanding format lain.
  • Kebanyakan perisian termasuk pada distro anda mungkin dibungkus sebagai DEB atau RPM sudah.
  • Anda boleh memasang, mengalih keluar atau mengemas sekarang perisian menggunakan satu kaedah.
  • Format ini mengambil sedikit ruang dalam cakera keras anda daripada pendekatan yang lebih baru.
  • Pada masa ini, versi DEB atau RPM terbuka lebih cepat.

Versi DEB & RPM menunjukkan lebih konsisten. Kadang-kadang format yg lebih baru mengabaikan tema pengguna, mempunyai tetingkap obrolan fail yg berbeza, dan sebagainya.

Walaupun kebanyakan distros memakai salah  satu daripada dua format ini, itu bermakna terdapat pula yang tidak. Ambil model Arch Linux dan banyak distros berdasarkannya.