Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

8 Punca Kesakitan Dada Itu Bukan Serangan Jantung

Penyebab kesakitan dada
Seringkali, sebutan kesakitan dada menyulitkan imej serangan jantung , tetapi terdapat banyak penyakit & keadaan lain yg boleh mencetuskan gejala ini. Sesetengah daripada mereka-seperti itu, otot dada yg anda tarik merebak daun pada ekspresi dominan gugur lepas-lebih menjengkelkan daripada serius. Tetapi yang lain mungkin jauh lebih berfokus.

Health.Com bercakap pada tiga ahli kardiologi terkemuka di semua negara, & semuanya mengulangi satu masalah: apabila anda mengalami kesakitan dada, dan anda tidak 100% niscaya apa yg menyebabkannya, sama terdapat hubungi doktor atau hubungi 911.

"Saya tahu satu orang yang tewas & perkara terakhir dalam bar carian mereka merupakan ' gejala serangan jantung ,'" kata Sharonne Hayes, seorang pakar kardiologi di Mayo Clinic pada Rochester, Minn.

Christine Jellis, MD, PhD, seorang ahli kardiologi pada Cleveland Clinic, ketika itu. "Sebagai seorang doktor, aku  lebih suka  membiarkan seorang memahami bahawa beliau tidak perlu dikhuatiri daripada mempunyai seseorang [datang kepada kita] terlambat dan mengalami kerosakan yg kekal," kata Dr. Jellis.

Berikut merupakan tujuh keadaan yang boleh mengakibatkan kesakitan dada-dan apa yang semua orang memahami mengenainya.

Heartburn
Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana seorang boleh mengesan gejala refluks asid buat serangan jantung, tetapi ada karena mengapa dia dipanggil membakar jantung , selepas seluruh.

Reflux gastroesophageal berlaku apabila kandungan perut seorang-termasuk asid gastrik yg membantu memecah makanan kembali ke esophagus, tiub yang menghubungkan tekak & perut. Asid perut sangat berasid, sang itu, sensasi terbakar di belakang tulang dada anda; pada skala pH, ia mencecah kira-kira 2 , jatuh pada mana-mana antara asid bateri & cuka. (Perut kita dipenuhi menggunakan membran pelindung yang melindunginya daripada kesan asid yang menghakis, sementara esofagus kita nir.)

Refluks sekali-sekala relatif biasa dan mungkin nir perlu dibimbangkan, tetapi jika anda mengalami 2 kali seminggu atau lebih, anda mungkin mengalami penyakit refluks gastroesophageal ( GERD ). Kiri yg tidak diobati dari masa ke masa, GERD boleh menyebabkan asma , kesesakan dada, dan keadaan yang disebut esophagus Barrett , yang boleh menaikkan peluang anda buat membuatkan jenis kanser jarang.

Tekanan otot
Pahlawan akhir minggu, ambil perhatian: apabila anda nir mengangkat apa-apa yang lebih berat daripada MacBook selama lebih daripada beberapa tahun, anda mungkin ingin memikirkan semula kelas CrossFit yang anda mendaftar buat.

Ada kemungkinan seorang bisa mengesan otot dada yang tegang buat sesuatu yang lebih serius, seperti agresi jantung, istilah Dr. Jellis. "Saya mempunyai pesakit yang datang dengan kesakitan dada dan dia bimbang beliau mengalami serangan jantung," katanya. "Selepas mengambil sejarahnya, saya belajar bahawa beliau telah berpindah ke sebuah rumah baru & tidak mengangkat perabot berat dalam beberapa tahun. Namun dia melakukan perkara yg betul, masuk. "

Doktor tidak mengharapkan pesakit dapat memberitahu perbezaan antara serangan jantung dan otot dada yang ditarik, pungkasnya, namun peraturan yg baik merupakan apabila anda boleh menekan dinding dada & merasa lebih menyakitkan , beliau lebih cenderung menjadi kecederaan muskuloskeletal daripada perkara dengan ticker anda. 

Costochondritis
Dianggarkan 13% hingga 36% orang dewasa yg hadir ke bilik kecemasan atau pejabat doktor mereka dengan kesakitan dada akut didiagnosis menggunakan costochondritis , atau keradangan di mana tulang tulang rusuk bertemu dengan rawan, berdasarkan kajian 2009 dalam jurnal Amerika Pakar Keluarga . Walaupun doktor nir boleh selalu memilih apa yang mencetuskan keadaan ini, pesalah boleh terdiri daripada jangkitan virus ke kecederaan dada. Biasanya, orang berasa sejenis tekanan pada dinding dada mereka &-sama menggunakan otot yg tegang-kelembutan jika mereka menekan kawasan tadi.

Dalam kes ini, seseorang doktor mungkin akan bermula dengan merogoh sejarah perubatan anda & melakukan ujian fizikal. "Doktor akan mahu mengetepikan jantung dan informasi-isu berfokus yang lain terlebih dahulu," istilah Dr Jellis. "Ia kemungkinan besar  akan menjadi diagnosis menggunakan pengecualian." Jika anda mempunyai costochondritis, sakit umumnya hilang dalam beberapa hari atau minggu; mengambil ubat penahan sakit pada atas meja boleh membantu. 

Shingles
Virus yg mengakibatkan cacar air pada tubuh anda usang selepas bintik-bintik sudah pudar. Malah, varicella-zoster bisa mengaktifkan semula dalam masa dewasa (umumnya pada orang yang berusia lebih dari 50) menjadi penyakit yg diklaim sirap. Gejala pertama termasuk gatal-gatal dan membakar kulit. Sekiranya kawasan di atas dada terjejas, seseorang mungkin akan mengesyaki kesakitan baru ini buat serangan jantung atau perkara jantung lain, istilah Salman Arain, MD, seseorang ahli kardiologi hegemoni menggunakan McGovern Medical School pada Pusat Sains Kesihatan Universiti Texas di Houston dan Memorial Pusat Perubatan Hermann Heart & Vascular-Texas-Medical. Beberapa hari kemudian, bagaimanapun ruam terang boleh timbul, diikuti dengan lecet.

Sekiranya anda menduga anda memiliki sirap, anda wajib  menghubungi doktor anda ASAP. Ubat-ubatan antiviral boleh mengurangkan kesakitan & memendekkan tempoh gejala, tetapi hanya jika anda mengambilnya pada masa 72 jam berdasarkan ruam yang muncul. Apabila terlambat buat mengambil antivirals, doktor anda boleh menetapkan ubat penahan sakit preskripsi.

Pericarditis
Sekiranya anda telah bertarung menggunakan jangkitan virus pada beberapa hari kebelakangan ini, maka datang-tiba terjaga menggunakan sakit yg tajam & menusuk di dada anda, anda mungkin sudah mengalami perikarditis, keradangan pada lapisan tisu yang mengelilingi hati kami, kata Dr. Arain.

Jangkitan pernafasan tak jarang dipersalahkan, walaupun penyebab lain termasuk gangguan autoimun seperti lupus dan rheumatoid arthritis . Walaupun perikarditis umumnya jinak, kata Dr Arain, beliau sahih-benar boleh memberi kesan pada kualiti hidup anda.

Doktor anda boleh mendiagnosis keadaan anda selepas memesan CT scan, EKG, atau x-ray dada. Walau bagaimanapun, kemungkinan perikarditis anda akan sembuh dalam beberapa hari atau minggu hanya menggunakan berehat atau merogoh ubat sakit perut seperti ibuprofen, yg juga membantu menghilangkan keradangan.

Pancreatitis
Hanya kerana sakit dada seorang bukan berkaitan dengan serangan jantung tidak bermakna beliau tidak berbahaya. Satu contoh: pancreatitis akut - keradangan pankreas yg datang-tiba, yg terletak sempurna pada belakang perut. "Kesakitan perut sengit boleh memancarkan dada," kata Dr Arain. "Dan rasa sakit berdasarkan pankreatitis umumnya sakit mendalam, mendalam." Sering kali, pankreatitis berlaku apabila batu empedu(umumnya dibentuk daripada kolesterol yg mengeras) mencetuskan keradangan dalam pankreas-sesuatu yg lebih mungkin berlaku pada wanita daripada lelaki. Sekiranya anda fikir anda mengalami pankreatitis, anda wajib  segera mendapat rawatan perubatan; anda mungkin perlu tinggal di hospital selama beberapa hari buat menerima antibiotik, cecair IV, & ubat sakit. Doktor anda juga ingin melakukan kerja darah & memerintahkan ujian lain, misalnya pemeriksaan CT atau ultrasound abdomen.

Penyakit arteri koronari
Penyakit arteri koronari ( CAD ) merupakan sejenis penyakit jantung yang disebabkan sang pembentukan plak di arteri yg membekalkan darah ke jantung. Dari masa ke masa, deposit kolesterol menyusun diri pada dinding arteri ini, yg boleh menghalang genre darah & mengakibatkan sakit dada. Walaupun CAD boleh menyebabkan serangan jantung secara tiba-datang, dia jua boleh menyumbang kepada kegagalan jantung & aritmia. Jika anda menerima penaksiran penyakit arteri koronari, doktor anda mungkin ingin memulakan anda pada statin, memasukkan stent ke keliru satu arteri, atau menjadualkan anda buat pembedahan pintasan.

Yang membawa kita pulang pada ahli kardiologi peraturan nombor satu memberi kita: apabila anda mengalami sakit dada, penting buat mendapatkannya keluar, stat.

"Salah satu mesej kesihatan awam terbesar adalah buat membolehkan orang mengambil tindakan jika mereka mengalami kesakitan dada," kata Dr Hayes. "Dan kita terdapat orang yang mengabaikan kesakitan mereka, yang mencicipi kesakitan dada tetapi yg nir menyangka agresi jantung ... Saya faham akan bimbang, bagaimana apabila ambulans timbul pada jalan masuk aku  dan aku  pulang dan itu hanya masalah pencernaan? Dan itulah sebabnya saya secara spesifik berkata, 'Terdapat relatif orang yg sudah meninggal di rumah memikirkan beliau adalah kasus pencernaan & beliau benar-benar serangan jantung.' Sekiranya beliau merupakan tanda-tanda baru & anda nir pernah menderita sebelum ini, atau rasa sakit akan tiba atau pulang atau semakin teruk, hubungi 911-jangan panggil sahabat wanita anda atau suami anda atau memandu diri anda. Hanya panggil. "

Serangan panik
Mempunyai agresi panik pastinya berasa misalnya serangan jantung; orang acapkali percaya bahawa mereka mati ketika mereka mempunyai satu. Selain sakit dada, tanda-tanda boleh termasuk jantung berdebar, berpeluh, gemetar, mual, pening, & rasa gila.

Serangan panik cenderung menanam secara datang-datang tanpa sebarang amaran. Anda mungkin terdedah pada mereka apabila anda memiliki pakar famili dengan riwayat serangan panik, bila anda berhadapan dengan perubahan kehidupan utama dan tekanan yang sedang berjalan (seperti penyakit berfokus yg disayangi), atau jika anda baru-baru ini selamat berdasarkan trauma acara (seperti rompakan atau kemalangan kereta). 

Apabila anda fikir anda sudah mengalami serangan panik, ia adalah bijak buat melawat doktor penjagaan utama anda. Dokumen anda boleh merujuk anda pada pakar psikologi atau ahli psikiatri.