Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

9 Perkara yang Tahu Sebelum Membeli Tambahan Tambahan

Lantai tambahan di kedai ubat dipenuhi dengan produk yang menjanjikan buat mengelakkan penyakit, menaikkan energi, menaikkan metabolisme, bahkan mencerahkan kulit anda. Anda mungkin sudah memahami kapsul ini tidak semestinya peluru perak buat kesihatan yg paripurna . (Apa pun yg memberi manfaat pada suplemen multivitamin atau suplemen omega-3 anda, anda masih perlu bersenam dan makan menggunakan benar .) Namun anda mengharapkan mereka selamat untuk menelan, sekurang-kurangnya.

Malangnya, penyelidikan tak jarang mencadangkan sebaliknya. Sebagai model, kajian  Jurnal Persatuan Perubatan Amerika  mendapati bahawa selepas menganalisis kuliner tambahan yang telah ditarik balik  oleh FDA buat mengandungi bahan yg tidak boleh-seperti steroid atau ubat-ubatan preskripsi yang kuat misalnya Viagra & Prozac-kira-kira dua pertiga daripada produk yg ternoda telah balik  di rak kedai dengan ramuan haram yang sama sekurang-kurangnya enam bulan kemudian.

Oleh kerana pembuat tambahan tertakluk kepada supervisi peraturan yang sedikit menurut FDA, mereka tidak perlu pertanda keselamatan produk (atau keberkesanan) sebelum dia pergi ke pasaran. Tetapi kini   FDA mahu mengubahnya. Pesuruhjaya Scott Gottlieb, MD, mengumumkan dalam satu kenyataan minggu ini bahawa FDA akan mempertimbangkan peraturan yang lebih ketat .

"Kami mengumumkan pelan baru buat kemajuan dasar menggunakan matlamat melaksanakan galat satu pemodenan yg paling krusial dalam pengawalan dan pengawalan kuliner tambahan pada lebih daripada 25 tahun," istilah kenyataan Dr. Gottlieb. "Kami memahami bahawa kebanyakan pemain pada industri ini bertindak secara bertanggungjawab, tetapi masih ada peluang buat pelaku buruk untuk mengeksploitasi halo yg didapatkan sang kerja berkualiti pengeluar sah buat sebaliknya mengedarkan & menjual produk berbahaya yg meletakkan pengguna berisiko."

Ada produsen-penghasil makanan yg bereputasi pada luar sana, tetapi "sebagai populariti suplemen telah berkembang, begitu jua bilangan entiti yg memasarkan produk yg berpotensi berbahaya atau membuat tuntutan yang nir terbukti atau mengelirukan tentang manfaat kesihatan yg mungkin mereka sampaikan," kata Dr. Gottlieb .

Walaupun perincian rancangan FDA buat membuat industri suplemen sebagai terang, pedoman pembeli kami dapat membantu anda mengelakkan ramuan yg tidak lengkap dan menentukan jenama yg paling terkenal dan dipercayai.

Berhati-hati menggunakan jenis pil eksklusif
Iaitu senaman, berat badan, & tambahan-tambahan seksual. Produk yg dianalisis pada kajian JAMA jatuh ke pada tiga kategori ini. Beberapa suplemen berat badan sebenarnya mengandungi ubat misalnya amphetamine yang dipanggil sibutramine, yang tidak boleh pada AS, Asia, & Eropah.

Shop selektif
Kedai-kedai ubat runcit akbar, farmasi, & kedai tambahan seperti GNC atau Vitamin Shoppe boleh bertindak lebih cepat buat menarik item yang dipanggil semula.

Jangan tawar-menawar
Analisis University of Minnesota mendapati bahawa buat enam jenis produk herba, semakin mahal suplemen itu, semakin besar  kemungkinan bahawa dos yg dianjurkan akan selaras menggunakan piawaian yang ditetapkan.

Keluarkan kuliner tambahan yang dibentuk pada China
Kekurangan peraturan & amalan pembuatan miskin pada China bermakna barang mereka mungkin lebih cenderung  dengan bahan misalnya timbal.

Semak indikasi Verified USP
Ini bermakna bahawa farmaseutikal Alaihi Salam bukan laba telah mengesahkan bahawa produk mengandungi bahan-bahan dalam label pada jumlah yang dipengaruhi & tidak mengandungi termin pencemar yang nir boleh diterima.

Lakukan penyelidikan pada laman web yg bereputasi
Anda boleh membaca lembaran liputan tambahan berdasarkan Institut Kesihatan Pejabat Makanan Dietary Suplemen buat mendapatkan semua maklumat yg anda perlukan dalam segala-galanya berdasarkan jumlah harian yang disyorkan (RDA) kepada yang terbaru mengenai manfaat kesihatan suplemen tertentu. Ia juga adalah idea yang baik buat tetap berada di atas  amaran atau mengingatkan peringatan menurut FDA. Apabila anda telah bersedia buat membeli, page web USP memiliki direktori kedai & senarai seluruh syarikat tambahan yang merogoh bahagian  bila anda ingin menyemak sebelum anda pulang ke kedai.

Rujuk pakar-pakar
Iaitu, ahli farmasi kedai & doktor anda. Yang pertama bisa memaklumkan pada anda mengenai sebarang kejadian buruk atau interaksi narkoba, dan dokumen anda bisa menasihati anda mengenai suplemen mana yang kondusif & efektif.

Langkau ramuan yg mencurigai
Keempat-empat ini telah dikaitkan menggunakan kesan sampingan yang berfokus, & tidak berisiko.

1. Kava. Ia telah dilaporkan mengakibatkan kerosakan hati.

2. Oren getir.  Ia mengandungi syndephrine kimia, yang telah dikaitkan menggunakan agresi jantung dan stroke dalam orang yg sihat apabila diambil bersendirian atau digabungkan dengan kafein.

3.  L-tryptophan.  Ia dikaitkan menggunakan tindak balas neurotoksik.

4. Chromium. Jika berlebihan, ia dikaitkan dengan anemia-walaupun kegagalan buah pinggang.