Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Adakah Suplemen Menyebabkan Kanser? Inilah Apa Kajian Baru Bercakap

Anda mungkin mahu mengalihkan tumpuan anda dari rutin suplemen pagi ke diet anda bila anda ingin meraih faedah vitamin , kata kajian baru. Penyelidik di Tufts University mendapati bahawa nutrien berdasarkan kuliner dikaitkan menggunakan hayati lebih usang-namun nir sama menggunakan vitamin tambahan.

Para penyelidik menganalisis data tentang lebih daripada 27,000 orang dewasa di Alaihi Salam buat menilai interaksi antara makanan tambahan dan kematian. Mereka mendapati bahawa " risiko kematian yg lebih rendah yang dikaitkan dengan pengambilan nutrien yang mencukupi bagi vitamin K & magnesium merupakan terhad pada nutrien daripada makanan, bukan berdasarkan suplemen," istilah pernyataan kajian itu.

Selain itu, para penyelidik mendapati bahawa menerima relatif vitamin K, vitamin A, & zink melalui diet yg seimbang mengurangkan kemungkinan anda mengalami penyakit kardiovaskular . Mendapatkan relatif 3 orang melalui pil, walaupun, tidak memiliki kesan yg sama. Selain itu, para penyelidik mendapati bahawa terlalu poly kalsium daripada suplemen -defined menjadi sekurang-kurangnya 1,000 miligram sehari-menaikkan risiko kematian kanser. Namun hubungan itu tidak wujud jika anda menerima kalsium yang poly dari kuliner, kajian itu dijumpai.

Satu lagi inovasi yg menarik menurut penyelidikan baru: apabila anda mengambil vitamin D tanpa vitamin D kekurangan, anda boleh mempertinggi peluang anda buat meninggal akibat kanser. Walau bagaimanapun, lebih poly kajian diperlukan buat mengukuhkan temuan ini, para penyelidik memberi amaran.

"Oleh kerana faedah dan kesamaan penggunaan suplemen terus dikaji, beberapa kajian sudah menemui persatuan antara pengambilan nutrien yang berlebihan & output jelek, termasuk peningkatan risiko kanser tertentu," Fang Fang Zhang, MD, PhD, penulis primer penyelidikan baru, dijelaskan pada satu kenyataan. "Hasil kami menyokong idea bahawa, ad interim penggunaan tambahan menyumbang kepada tahap peningkatan jumlah pengambilan nutrien, terdapat persatuan yang bermanfaat menggunakan nutrien dari makanan yg nir dicermati dengan suplemen ."

Untuk menjadi jelas, masih ada beberapa karena yang sah buat merogoh kuliner tambahan . Sebagai contoh, anda mungkin ingin mempertimbangkan mengambil zink, tembaga, dan vitamin B bila anda mengalami penyakit radang usus. Sekiranya anda mempunyai osteoporosis, anda mungkin menerima manfaat daripada merogoh vitamin D dan kalsium. Namun kebanyakan kita mungkin boleh menerima vitamin & nutrien yg kita perlukan dari makan pelbagai jenis makanan yang berkhasiat, Heather Caplan, RD, sebelum ini memberitahu Kesihatan .

Sekiranya anda akan menggunakan suplemen, ingatlah beberapa perkara semasa membeli-belah buat vitamin dari pedoman pembeli kami: Untuk pemula, elakkan membeli kuliner tambahan yg dibuat pada China, di mana peraturan-peraturan yg kalem boleh membawa kepada produk yang . Anda juga wajib  mengelakkan diskaun bila anda berbelanja buat kuliner tambahan; dos yang disyorkan produk yg lebih murah kurang berkemungkinan buat memenuhi piawaian yg ditetapkan. Berhenti daripada mengambil makanan tambahan yang termasuk kava, bahan yg berkaitan menggunakan kerosakan hati; kromium, yg dikaitkan dengan anemia; jeruk getir, yang dikaitkan menggunakan agresi jantung & strok; &  L-tryptophan, yang dikaitkan menggunakan tindak balas neurotoksik.

Sekiranya anda perlu merogoh suplemen buat merawat keadaan perubatan, pastikan anda berhati-hati jika menentukan mana yg ditelan setiap hari. Sekiranya anda cukup sihat buat mengelakkan suplemen, fokus dalam mendapatkan vitamin yg mencukupi melalui diet seimbang, menasihati penyelidikan.