Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Apakah Jenis- jenis Kolesterol, serta Apakah Mereka Berarti buat Kesihatan Kamu?

" Salah satu mitos yang kerap dijangkiti oleh pesakit merupakan: Aku mendengar kolesterol tidak lagi berarti, resiko jantung lebih banyak menimpa keradangan, kata Suzanne Steinbaum, DO, seseorang ahli kardiologi di Hospital Gunung Sinai serta ahli perubatan sukarela dengan Kempen Merah buat Perempuan buat Persatuan Jantung Amerika. Meski keradangan merupakan berarti, kolesterol betul- betul masih berarti, katanya. Satu kajian besar yang diterbitkan dalam harian Circulation pada tahun 2015, bagaikan contoh, mengalami bahawa tiap dekad bahawa seorang itu hidup dengan kolesterol" kurang baik" yang besar, mungkin mereka hadapi serbuan jantung ataupun strok bertambah 40 peratus di atas sesi resiko wajar mereka.

Namun inilah doktor mesej berarti yang mau keluar:" Kami memiliki lebih banyak kawalan ke atas kolesterol daripada orang berfikir," kata Dokter Steinbaum- yang bermaksud gampang, opsi tiap hari boleh berikan impak sebenar kepada kesihatan kardiovaskular kamu.

Tipe yang berbeza

Apa yang dibutuhkan buat mengecek kolesterol kamu merupakan tes darah.( Kamu pula boleh memakai kit tes DIY.) Kamu hendak menemukan hasil buat 2 tipe lipo- protein, ataupun gabungan kolesterol- protein, lewat aliran darah. Lipoprotein berkepadatan rendah( LDL) bergabung dengan bahan lain buat membentuk pembuatan plak melekit di bilik salur darah kamu; yang menyumbang kepada penyumbatan serta penyempitan arteri yang kesimpulannya boleh merosakkan ticker kamu." Aku memberitahu pesakit aku LDL kurang baik, jadi terus menjadi rendah," kata Dokter Steinbaum.

Lipoprotein berketumpatan besar( HDL), kebalikannya, berperan semacam pengumpul sampah dalam darah kamu, mengambil LDL, serta hantar ke hati kamu buat dipecahkan serta dikeluarkan dari tubuh." Kolesterol baik betul- betul melindungi serta melindungi susunan arteri kamu," kata Dokter. Steinbaum." Fikirkan HDL bagaikan gembira, serta terus menjadi besar, lebih baik.

Ada satu lagi keputusan lain yang hendak timbul pada panel trigliserida kolesterol. Lipid ini diperbuat daripada kalori bonus tubuh kamu tidak butuh lekas. Mereka ditaruh dalam sel- sel lemak buat digunakan bagaikan tenaga setelah itu. Namun apabila trigliserida jadi sangat besar, mereka menyumbang kepada pembuatan plak arteri, kata Tamara Horwich, MD, pengarah perubatan Program Rehabilitasi Jantung UCLA. Bagi kajian, orang yang hadapi kenaikan trigliserida bertambah resiko penyakit jantung meski sesi HDL serta LDL mereka sempurna.

Sesi Rising

Untuk mayoritas orang, aspek resiko utama buat kolesterol besar serta trigliserida merupakan diet tidak sihat serta kekurangan senaman, kata Dokter Steinbaum. Namun kiraan usia pula. Apabila kamu meningkat tua, hati kamu tidak begitu cekap buat menghasilkan LDL dari aliran darah, jadi sesi cenderung bertambah. Pada masa yang sama, merendahkan paras estrogen semasa menopaus mendesak HDL perempuan ke dasar serta LDL ke atas, Dokter Steinbaum menaikkan. Ubat- ubatan semacam kapsul kawalan kelahiran pula boleh tingkatkan trigliserida.

Sesetengah orang sesungguhnya dilahirkan dengan sesi kolesterol yang tidak terserang, kerana mutasi genetik yang dikenali bagaikan hyper- cholesterolemia keluarga.( Sebagian tes DNA, semacam 23andMe serta Helix, boleh memberitahu kamu bila kamu terdedah kepada kendala itu.)" Orang berfikir Oh, itu baik- baik saja, itu bermakna kolesterol besar aku merupakan genetik serta aku tidak butuh bingung mengenainya," Kata Dokter Steinbaum." Apa artinya yakni kamu butuh lebih kasar merawatnya. Perempuan dengan hiper- kolesterolemia keluarga yang tidak memakai ubat penurun kolesterol memiliki resiko serbuan jantung yang lebih besar saat sebelum umur 60 tahun."

Memperoleh Kawalan

Sekiranya kolesterol kamu tidak terletak dalam area wajar, mengamalkan sebagian tabiat yang sihat bisa berjalan dengan mudah:" Mayoritas kita boleh mengganti jumlah kita lewat metode kita memilah buat menempuh kehidupan kita," kata Dokter Steinbaum.

Bagaikan permulaan, reka wujud teratur senaman kamu boleh berpegang kepada: Latihan merupakan metode terbaik buat tingkatkan HDL menolong, serta pula mengurangkan trigliserida. Oleh itu, tetap senam 150 minit senaman aerobik simpel( ataupun 75 minit aktiviti intensiti besar) seminggu- ditambah sebagian latihan kekuatan bonus, kata Dokter Horwich.

Dari segi diet kamu, cuba laraskan karbohidrat serta lemak tepu( terutamanya dalam santapan yang diproses serta digoreng). Gobbling sangat banyak gula serta karbohidrat lain yang ditapis tingkatkan sesi trigliserida, manakala lemak jenuh bertambah LDL.

RELATED:

10 Aspek Resiko Serbuan Jantung

Kebalikannya, fokus pada tumbuh- tumbuhan yang kaya dengan nutrien serta protein tanpa lemak:" Terangkan diri kamu di pantai- pantai Greece, serta fikirkan seluruh yang kamu mau makan di sana- sayuran, bijirin, serta santapan laut fresh. Inilah yang kamu mahu makan di rumah pula," kata Dokter Steinbaum.

Dia pula boleh menolong memilah santapan tertentu yang teruji merendahkan LDL, tercantum oat, barli, kacang, kacang, serta ikan berlemak semacam ikan salmon ataupun tuna albacore. Serta kesimpulannya, ada ubat- ubatan yang terpanggil statin yang bisa tingkatkan HDL serta mengurangkan LDL dengan ketara. Mereka umumnya dibutuhkan buat orang yang butuh memotong sesi LDL mereka dengan setengah ataupun lebih.

" Kolesterol merupakan salah satu bahagian yang sangat ketara serta dikawal dari permasalahan kesihatan jantung," kata Dokter. Steinbaum." Dia sangat berikan kuasa buat melihat pergantian nombor kamu."