Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Bolehkah Data Android Dipulihkan Selepas Semula Kilang?

Di sini, kami akan mengajar anda cara melakukan tetapan semula kilang pada Android. Kami juga akan membincangkan bagaimana data dapat dipulihkan selepas tetapkan semula kilang.

Apakah itu Reset Kilang?

Set semula kilang ialah proses yang anda lakukan dalam peranti, seperti telefon atau tablet. Ia memadamkan semua data peribadi anda yg disimpan pada peranti dan mengembalikan keadaan asalnya bila beliau meninggalkan kilang - maka nama semula "kilang" itu.

Anda pula boleh melihat tetapan semula kilang yang dipanggil "reset master" atau "mengembalikan sistem." Kadang-kadang, orang akan merujuk secara colloquially buat "mengelap" peranti, yang umumnya bermaksud tetapan semula kilang.

Mengapa Melakukan Semula Kilang?
Terdapat beberapa alasan anda mungkin ingin melakukan tetapan semula kilang pada peranti Android anda. Pertama, apabila anda ingin menjual peranti anda, anda nir mahu pembeli mempunyai akses kepada data anda. Oleh itu, anda harus sentiasa melakukan penetapan kilang sebelum melepaskan peranti anda ke orang lain.

Kedua, mungkin anda memiliki peranti anda buat sementara dan itu penuh menggunakan aplikasi yg anda nir mahu. Oleh kerana ia perlahan-huma berjalan, melakukan tetapan semula kilang akan menetapkan semula semua pulang ke keadaan yang higienis dan wajib  membuat peranti anda berjalan lebih cepat. Dari situ, anda boleh memasang semula pelaksanaan yang anda perlukan sahaja.

Akhirnya, bila peranti anda telah mengalami kasus perisian yang tidak bisa dibetulkan, melaksanakan tetapan semula kilang umumnya akan menyelesaikan kasus tadi.

Bagaimana Kilang Menetap Peranti Android anda
Android tiba dengan pilihan buat melakukan tetapan semula kilang pada tetapannya, jadi mudah buat melakukan tetapan semula kilang.

Sebelum anda melakukan penetapan semula, pastikan anda sudah menyandarkan semua data krusial pada peranti Android anda . Anda pula mungkin ingin menyandarkan tetapan pelaksanaan, senarai aplikasi kegemaran anda, & media seperti foto, video, dan muzik.

Inilah cara buat melakukan tetapan semula kilang di Android:

Pergi ke Tetapan pada peranti Android anda, yang akan anda dapati pada laci aplikasinya.
Tatal ke bahagian bawah hidangan & pilih Sistem .
Di sini, anda akan melihat beberapa tetapan & pilihan buat menunjukkan lebih poly di Subheading Lanjutan . Ketik Advanced .
Sekarang, pilih Pilihan pilihan semula .

Dalam hidangan ini, anda akan melihat pilihan yg dilabelkan Padam semua data (tetapan semula kilang) . Ini adalah pilihan yang anda mahu, jadi ketiknya.
Anda akan melihat laman ratifikasi yg bertanda Hapuskan seluruh data (tetapan semula kilang) . Halaman ini memberi amaran pada anda yang akan meneruskan akan memadamkan data dari peranti anda misalnya akaun Google, tetapan sistem dan apl anda, apl yang dimuat turun, muzik, foto, dan data pengguna lain.
Skrin pula memperlihatkan akaun mana yg anda log masuk dalam peranti. Ini termasuk akaun Google & lain-lain misalnya Telegram, Microsoft, dan WhatsApp.
Apabila anda niscaya ingin melakukan penetapan semula, tekan butang Padam semua data pada bahagian bawah halaman ini.

Peranti akan meminta anda memasukkan PIN atau istilah laluan anda. Sebaik sahaja anda sudah melakukannya, ketuk Next .
Untuk mengesahkan penghapusan, ketik Padam seluruh .
Ini memulakan proses semula kilang. Setelah peranti anda sudah ditetapkan semula, anda boleh menetapkannya seolah-olah ia adalah peranti baru.
Bolehkah Data Dipulihkan Selepas Semula Kilang?
Orang sering berfikir bahawa bila mereka melakukan tetapan semula kilang, maka data mereka dikeluarkan sepenuhnya berdasarkan peranti & tidak bisa diakses lagi. Walau bagaimanapun, ini nir semestinya berlaku.

Adalah mungkin buat memulihkan data selepas tetapan semula kilang. Ini boleh memberi manfaat jika anda secara tidak sengaja melakukan penetapan semula dan anda mahu balik  data anda. Tetapi beliau boleh menjadi kasus apabila anda melakukan tetapan semula buat melindungi data anda.

Android Comes With Encryption Build-In buat Melindungi Data Anda
Tahun kemudian, peranti Android nir disulitkan secara lalai. Ini bermakna walaupun selepas melakukan tetapan semula kilang, beberapa data masih boleh diakses dalam storan dalaman peranti.

Terdapat alat yang tersedia yang boleh disambungkan ke peranti yg telah diset semula & mengeluarkan fail yg dipadam, yang mungkin termasuk data peribadi misalnya kenalan, teks, atau foto. Untuk melindungi data anda, anda perlu menyulitkan peranti anda sebelum tetapkan semula kilang.

Walau bagaimanapun, semenjak Android 6 Marshmallow, peranti peranti Android disulitkan secara lalai. Ini bermakna anda nir perlu bimbang mengenai orang yg mengakses data yang anda hapus memakai alat forensik. Walaupun alat boleh mengeluarkan fail yg dihapuskan berdasarkan peranti anda, fail-fail ini disulitkan, jadi dia tidak dapat dibaca oleh orang lain. Ini merupakan salah  satu daripada banyak alasan yg mempunyai telefon pandai  terenkripsi adalah idea yang baik .

Backup Awan Masih Keras

Walau bagaimanapun, penyulitan nir bermakna data anda hilang sepenuhnya. Kebanyakan perkhidmatan sekarang mempunyai beberapa jenis sandaran awan, pada mana data pengguna disimpan pada talian. Sebagai model, akaun Google anda mungkin telah menyegerakkan data dari peranti Android anda.

Data ini boleh memasukkan data apl, kalendar, data penyemak pengaruh (jika anda memakai Chrome), kenalan, dokumen & fail lain yang disimpan pada Google Drive atau Dokumen, dan data e-mel Gmail anda. Apabila anda perlu memulihkan data ini, anda boleh melakukannya selepas penetapan semula semasa proses persediaan.

Ini bermakna data anda mungkin masih terdedah kerana tidak selamat pada backup awan . Untuk memusnahkan data anda sepenuhnya, anda perlu menutup seluruh akaun anda yg memakai sandaran awan.

Bagaimana Memusnahkan Data pada Peranti Android anda
Sekiranya anda ingin memastikan bahawa data anda tidak dapat diakses selepas tetapan semula kilang, terdapat indera yang tersedia yang boleh menulis ganti data dalam peranti anda dengan data sampah. Ini memastikan bahawa fail peribadi anda nir boleh diakses sepenuhnya. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan pelaksanaan misalnya Shreddit . Aplikasi ini akan memadamkan data berdasarkan storan dalaman dan luaran pada peranti anda.

Untuk menggunakan pelaksanaan memadamkan, mulakan dengan memastikan peranti anda disulitkan. Muat turun & jalankan aplikasi penumpahan, kemudian lakukan tetapan semula kilang. Ini akan menghapuskan seluruh data dari peranti anda sepenuhnya. Ini merupakan kaedah terbaik jika anda merancang buat menjual peranti anda.

Lakukan Set Semula Kilang dalam Peranti Android anda
Dengan memakai langkah ini, anda boleh melakukan tetapan semula kilang pada peranti Android anda untuk memadam data daripadanya. Ini dapat membantu membuahkan peranti anda berjalan lebih cepat atau berurusan menggunakan sebarang perkara perisian yang merebak. Walau bagaimanapun, menetapkan semula peranti anda tidak semestinya akan memadam seluruh data peribadi anda.

Apabila anda merancang buat menjual peranti anda, anda perlu mengambil langkah tambahan buat melindungi data anda sebelum menyampaikannya pada orang lain. Aplikasi misalnya Shreddit boleh memusnahkan data anda sebelum anda melakukan penetapan semula buat memastikan tiada siapa yang bisa memulihkannya.