Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Bosch Melabur 4 Billion Euro Dalam Kereta Tanpa Pemandu

Bosch sudah mengumumkan bahawa mereka hendak melabur 4 bilion euro ke dalam pembangunan kereta tanpa pemandu menjelang 2022. Mereka saat ini memiliki 4, 000 jurutera yang bekerja pada teknologi kereta memandu sendiri serta sudah berkolaborasi dengan syarikat automotif, Daimler, buat membangunkan kereta.

" Pemandu tanpa pemandu hendak jadi penukar game buat pergerakan orang," kata Denner." Dia hendak membuka pintu kepada model perniagaan yang mengusik semacam robotaxis serta pergerakan berasaskan ulang- alik."

Bosch sudah tumbuh jadi elektromobilitas serta setakat ini sudah membeli 3 puluh projek elektromobilitas bernilai lebih dari 7 bilion Euro. Bosch saat sebelum ini mengumumkan cita- cita buat menggerakkan pengangkutan barangan serta meningkatkan kepakaran dalam AI.

Rancangan masa depan Bosch pula tercantum cawangan buat tempahan, pembayaran serta tempat letak kereta, pengisian, penyelenggaraan serta infotainment.

Syarikat itu memiliki kepentingan kewangan yang besar dalam pasaran permintaan serta naik rilh bagaikan penganalisis Roland Berger menganggarkan pasaran ini bernilai$ 160 bilion menjelang tahun 2035. Bosch baru- baru ini terpaksa meluangkan 600 pekerja yang bekerja pada enjin diesel, kerana permintaan buat ini teknologi lagi merosot.

Tahun lepas, jumlah jualan Bosch bertambah 1. 5 peratus kepada 77. 9 bilion euro dengan bahagian automotif menyumbang 47 bilion euro kepada jumlah ini. Bosch berharap bisa meneruskan perkembangan ini di bahagian ini dengan jualan sistem dorongan pemandu dianggarkan menjana 2 bilion euro dalam jualan pada tahun 2019.