Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Garis Panduan Baru buat Menguruskan Kolesterol

Sudah lama   dipercaya bahawa ke 2-2 kondisi tersebut dikaitkan. Orang yg didiagnosis dengan penyakit Alzheimer jua mungkin mempunyai tanda-pertanda penyakit jantung, yang sudah menyebabkan para penyelidik penasaran apakah merawat gejala kardiovaskular pula dapat mencegah perkara ingatan.

Dalam kajian baru yang diterbitkan pada jurnal Acta Neuropathologica , pasukan penyelidik antarabangsa mendapati titik DNA baru yg kelihatannya terlibat pada penyakit kardiovaskular & risiko Alzheimer . Para penyelidik menganalisis perbezaan dalam DNA pesakit menggunakan faktor genetik yg menyumbang kepada keadaan baik dan memilih 90 bintik pada semua genom yang kelihatan memainkan peranan yang berisiko buat kedua-2 enam yg kelihatan sangat krusial.

Kemudian mereka lebih mendalam buat mengesahkan penemuan mereka dengan menilik orang dewasa yg sihat. Mereka mendapati faktor risiko genetik yg sama pada orang yang mempunyai sejarah famili Alzheimer yang belum mengembangkan keadaan itu sendiri.

"Keputusan ini membayangkan bahawa tidak kira apa pun yg mengakibatkan, patologi kardiovaskular & Alzheimer berlaku kerana mereka dikaitkan secara genetik. Sekiranya anda membawa segelintir varian gen ini, anda mungkin berisiko bukan sahaja buat penyakit jantung namun jua Alzheimer, "kata penulis bersama Rahul S. Desikan, MD, PhD, seseorang penolong profesor neuroradiologi di University of California San Francisco, pada satu fenomena.

Lebih poly penyelidikan dibutuhkan buat para saintis tahu sepenuhnya bagaimana sasaran gen yg betul buat menurunkan risiko Alzheimer, namun langkah pertama mungkin menguruskan kolesterol & trigliserida , kata mereka.

Dan itu adalah masa yang baik, memandangkan Persatuan Jantung Amerika (AHA) dan American College of Cardiology (ACC) baru sahaja mengeluarkan garis panduan baru buat menguruskan kolesterol .

Garis panduan ini mengesyorkan doktor merogoh pendekatan yang lebih peribadi dalam evaluasi risiko, bercakap dengan pesakit tentang faktor misalnya sejarah keluarga dan etnik selain faktor risiko yang lebih tradisional seperti merokok dan tekanan darah tinggi. Dengan menerima pandangan yang lebih holistik dalam keadaan pesakit, doktor dapat menentukan rawatan yang lebih baik.

Barisan pertahanan pertama yang berkaitan dengan menguruskan kolesterol permanen memakan makanan yang sihat & mendapat latihan yg mencukupi, namun apabila itu nir mencukupi, rawatan kolesterol umumnya menggunakan ubat-ubatan yg dipanggil statin. Bagi pesakit yg berisiko tinggi yang telah mengalami serangan jantung atau angin ahmar, ubat lain boleh ditambah pada rejim statin.

" Rawatan kolesterol tinggi bukanlah satu-satunya berukuran, & garis pedoman ini sangat memilih kepentingan penjagaan peribadi," istilah Michael Valentine, MD, presiden ACC, dalam fenomena akhbar.

Walaupun kajian mengenai penyakit jantung dan Alzheimer telah diterbitkan secara berasingan daripada garis panduan kolesterol baru, cadangan rawatan mungkin memberi citra tentang bagaimana doktor anda boleh membantu anda mengurangkan risiko anda buat ke 2-dua keadaan. Lebih poly penyelidikan dibutuhkan buat mengesahkan idea bahawa menguruskan kolesterol anda dapat mengurangkan risiko Alzheimer, namun itu sama sekali tidak adalah ide yang buruk untuk menjaga hati anda sihat mungkin.