Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Kenderaan Autonomi London Diuji Memakai O2 5G Connectivity

Kerajaan menyokong kenderaan bersambung serta autonomi yang diuji di Royal Borough of Greenwich serta Queen Elizabeth Olympic Park, sudah diwujudkan buat menguji kenderaan memandu sendiri buat membolehkan sistem pengangkutan yang lebih selamat serta pintar. SMLL memakai jalur awam serta swasta di London buat mewujudkan persekitaran tes bandar yang maju buat sistem pengangkutan autonomi.

Syarikat- syarikat yang ikut serta dalam tes ini tercantum TRL, Cisco, Desigram Cities, Perbadanan Pembangunan Legacy London, Sistem Pengangkutan Cubic serta Loughborough University.

O2, yang hendak sediakan penyambungan 5G, komponen utama dalam kenderaan sendiri, hendak memakai spektrum 5G sedia- siap 3. 4GHz buat membolehkan pengeluar kereta, syarikat teknologi kendiri, permulaan dan organisasi persendirian serta awam yang lain dalam ekosistem pengangkutan buat menguji kedua- dua kenderaan ke kenderaan( V2V) serta kenderaan ke komunikasi jalur( V2X) dalam persekitaran dunia nyata.

5G hendak digunakan dalam tes kenderaan memandu sendiri kerana kelajuan penyambungan kilat kilat, kependaman rendah serta keupayaan buat menyambung dengan banyak peranti sekalian. Jumlah informasi yang banyak dari kereta memandu sendiri boleh ditransmisikan ke sistem pengangkutan berasaskan awan, yang diramalkan buat tingkatkan keselamatan jalur raya serta menolong memantau serta mengurus aliran kemudian lintas.

Brendan OReilly, Pimpinan Pegawai Teknologi O2, mengatakan,

" Pada O2 kami berniat buat menolong perniagaan dari seluruh saiz menyedari kemampuan teknologi gampang alih kelima generasi. Kami ketahui bahawa zona pengangkutan hendak jadi salah satu daripada penerima utama 5G- dan teknologi itu berpotensi buat mengurangkan kesesakan kemudian lintas, dan membuat ekspedisi lebih selamat serta lebih menyeronokkan. Seperti itu sebabnya kami teruja buat berkolaborasi dengan pasukan di Makmal Hidup Gampang Alih Pintar, yang memajukan uraian kami tentang gimana teknologi generasi hendak tiba ini hendak secara asasnya mengganti fabrik bandar- bandar di mana kita hidup serta bekerja dan mencipta seluruhnya baru kaedah ekspedisi."

Paul Campion, Pimpinan Pegawai Eksekutif TRL, mengatakan:

" 5G merupakan teknologi yang menyokong pelancaran kereta memandu sendiri di UK. Penyelidikan Makmal Hidup Bergerak Pintar( SMLL) menampilkan bahawa lebih satu pertiga pemimpin industri dari industri pengangkutan, teknologi serta automotif memikirkan pelaburan dalam memperkukuhkan prasarana digital UK merupakan langkah utama buat membuat kereta memandu sendiri ada secara komersial di UK. Dengan bekerja dengan pemimpin industri O2, kami membenarkan bahawa SMLL bukan semata- mata persekitaran tes sebenar buat kereta memandu sendiri hari ini; kami merupakan pengecekan masa depan yang diteliti biar kami bisa mempercepatkan program penyelidikan serta pembangunan pelanggan kami."

Trevor Dorling, Pengarah Urusan Desigram Cities, mengatakan:

" Kenderaan yang bersambung serta autonomi merupakan teknologi baru yang berpotensi buat menanggulangi sebagian cabaran berarti bandar- bandar. Bersambung, dalam kenderaan yang bersambung serta autonomi merupakan sangat berarti kerana dia membolehkan karakteristik keselamatan mutahir semacam peringatan pengguna jalur raya yang terdedah ataupun amaran persilangan beresiko buat bekerja, menjadikan jalan- jalan di bandar lebih selamat. 5G menyokong kes- kes pemakaian ini serta menawarkan khasiat lebih lanjut kepada orang serta perniagaan. Kerjasama terkini ini dengan O2 serta SMLL hendak membolehkan kita menguasai dengan lebih baik kemampuan aplikasi teknologi baru ini.

O2 menghasilkan laporan Smart Cities pada tahun 2018 yang memperincikan gimana 5G boleh berikan khasiat kepada rakyat sedangkan menjadikan bandar berperan dengan lebih cekap serta mampan.