Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Merupakan Selamat buat Memutihkan Gigi Kamu dengan Ubat Gigi Arang Aktif?

Kerana begitu berliang, arang diaktifkan kadang- kadang digunakan di dalam dinding kecemasan buat menjaga sebagian tipe keracunan serta berlebihan- dengan" merendam" toksin, arang menghalangnya daripada diserap ke dalam perut. Dengan logik ini, sesetengah orang yakin arang aktif pula boleh digunakan buat meresap racun dalam tubuh( ataupun dalam kes ini, kotoran pada gigi).

Namun apakah ada idea yang baik buat memakai pasta gigi yang mengandungi arang diaktifkan? Serta apakah ada racikan itu hendak betul- betul memerah serta gigi" detoks"? Kami memohon doktor gigi buat mengambilnya.

Sekiranya kamu memakai ubat gigi arang diaktifkan?

" Arang diaktifkan sudah digunakan pada badan sepanjang beribu- ribu tahun," kata Bruce L. Cassis, DDS, seseorang doktor gigi dari Fayetteville, WV." Serta dari sudut pandang gigi, aku memiliki pesakit yang memakai produk ini serta mendakwa menemukan faedah."

Dia mengatakan, dia berikan amaran bahawa tidak terdapat kajian jangka panjang menimpa arang diaktifkan bagaikan racikan ubat gigi.

" Sains zarah arang menarik zarah sudah dipelajari dengan baik di jabatan- jabatan toksikologi hospital serta sistem penapisan hawa, namun aku hendak menunggu lebih banyak penyelidikan buat memastikan keselamatan sebenar, paling utama kala digunakan di mulut," kata Trey Wilson, DDS, seseorang doktor gigi di New York City." Bagaikan contoh, gimana arang berhubungan dengan ubat- ubatan bila ditelan? Serta bagaimanakah dia berikan kesan kepada bakteria mulut yang sihat?"

Bila kebingungan utama kamu merupakan gigi yang lebih putih, Dokter. Wilson mengatakan kit bleaching rumah ataupun peperiksaan pergigi di pejabat hendak membagikan kamu hasil yang lebih terang. Ataupun buat pendekatan yang lebih semulajadi, ia menganjurkan buat mengusap bahagian dalam kulit jeruk ke atas gigi:" Dia berperan secara subtly, namun dengan selamat."

Apa yang butuh dikenal saat sebelum kamu mencuba ubat gigi arang

Bila kamu memutuskan buat memakai ubat gigi arang diaktifkan, doktor gigi bersetuju bahawa kamu butuh melaksanakannya dengan berjaga- jaga serta berjaga- jaga. Berus dengannya tidak lebih dari sekali tiap minggu lain, serta bukan buat jangka masa yang panjang, meski gigi kamu rasa wajar.

" Dia merupakan bahan yang agresif," kata Dokter Cassis, serta khasiat sering boleh mengenakan enamel pada gigi kamu.( Seperti itu sebabnya orang- orang tertentu wajib mengelakkan ubat gigi arang diaktifkan sama sekali:" Bila kamu memiliki banyak kemelesetan tisu gusi, pangkal gigi bisa jadi jadi sensitif akibat daripada kualiti yang agresif ke pasta gigi arang," kata Dokter. Wilson.)

Dokter. Cassis mengesyorkan mencuba ubat gigi arang dari jenama yang bereputasi serta mengambil atensi terhadap sebarang indikasi yang tidak biasa, semacam gusi mentah ataupun pendarahan serta kenaikan kepekaan. Bila kamu hadapi sebarang indikasi ini, hentikan pemakaian ubat gigi arang lekas serta buat temujanji dengan doktor gigi kamu.