Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Metode Buat E- mel Kumpulan di Gmail

E- mel kumpulan lebih daripada senarai e- mel yang gampang. Ayo kita miliki khasiat selepas kami membuat kumpulan e- mel awal kami di Gmail.

Metode Buat E- mel Kumpulan di Gmail Cepat

Buat kumpulan e- mel mendadak kamu mengalami bahawa kamu melanggan sekumpulan orang yang sama kerap. Kumpulan e- mel merupakan apa yang dikatakannya menimpa timah- sekumpulan alamat e- mel yang boleh berkongsi perbualan biasa. Oleh itu buka peti masuk Gmail kamu serta simak langkah- langkah di dasar.

1. Log masuk ke Kenalan Google dengan akaun Gmail kamu.

2. Seleksi kenalan yang kamu mahu kumpulan dengan ciri semak terhadap nama serta alamat e- melnya dalam senarai. Aku sudah kabur ID e- mel dalam tangkapan skrin di dasar.

3. Klik ikon Kumpulan di bahagian atas( ikon dengan 3 kepala tongkat) buat menampilkan menu lungsur turun.

4. Dalam menu drop- down ini, seleksi kumpulan yang sedia terdapat ataupun klik Buat baru buat meletakkan kenalan ini ke dalam senarai unik mereka sendiri.

5. Masukkan nama yang unik buat kumpulan baru dalam diskusi Kumpulan baru yang timbul.

6. Klik OK buat menaruh kumpulan e- mel. Kumpulan saat ini timbul di sebelah kiri skrin, di dasar" Kenalan Aku". Kamu pula boleh memandang label dengan nama kumpulan terhadap nama mereka pada senarai kenalan.

Pakai Kotak Carian buat Membuat Kumpulan Biasa

Kotak carian Kenalan Google merupakan metode kilat lain buat membuat kumpulan e- mel. Sekiranya kamu memiliki mayoritas maklumat ikatan yang diajarkan dalam Kenalan Google, hingga kamu boleh mengaturkan kumpulan di sekitar kriteria carian.

Bagaikan contoh, dalam tangkapan skrin di dasar, aku memakai kata kunci dari medan Nota buat mencari rakan aku yang bekerja dalam teknologi maklumat.

Setelah itu, dia cuma satu masalah buat memilah kenalan serta membuat kumpulan baru ataupun menaikkan pakar kepada yang lama.

Kamu boleh memakai kriteria buat membuat senarai biasa. Bagaikan contoh, senarai pakar dari negeri yang sama, ataupun dengan nama akhir yang sama. Inilah sebabnya kenapa kamu butuh membenarkan Kenalan Google kamu bersih serta kemas.

Metode Tambah Kenalan ke Kumpulan E- mel

Kumpulan e- mel spesial ini merupakan salah satu rahsia buat organisasi peti masuk. Oleh itu, terus tambah kenalan baru ke kumpulan yang betul serta kamu tidak butuh melaksanakan penggalian lewat senarai alamat tiap kali. Kamu boleh menaikkan kenalan ke kumpulan e- mel dari senarai Kenalan Aku ataupun dalam kumpulan dengan sebagian klik.

Inilah metode buat melaksanakannya dari dalam kumpulan.

1. Seleksi kumpulan dari bar sisi kiri.

2. Klik ikon dengan kepala tongkat tunggal yang berkata Tambah ke" Nama Kumpulan".

Tambah Kenalan ke Kumpulan E- mel

3. Taipkan nama mereka di dalam kotak bacaan serta seleksi alamat e- mel yang dicadangkan oleh Gmail. Klik Tambah. Bila mereka memiliki sebagian e- mel, Google memilah yang awal yang disenaraikan buat kenalan itu.

Kamu pula boleh menaikkan kenalan orang ke mana- mana kumpulan dari kad kenalan mereka. Amati skrin di dasar:

E- mel Kumpulan dari Kad Kenalan Gmail

Gimana buat Menghapus Kenalan dari Kumpulan E- mel

Kamu bisa jadi sudah menaikkan kenalan yang salah, ataupun kamu cuma mahu mengocok sebagian pakar di dekat. Keluarkan pakar dari kumpulan e- mel dengan cuma memilihnya. Inilah triknya dalam 6 langkah.

Padam dari Kumpulan

Seleksi serta buka kumpulan dari bar sisi kiri Kenalan Google.

Seleksi satu ataupun lebih kenalan yang kamu mau alih keluar dengan ciri semak terhadap nama mereka.

Klik butang Groups di atas.

Nyahtanda kotak semak buat kumpulan yang kamu mau alihkannya.

Klik Guna dari menu drop- down.

Kenalan wajib lekas dikeluarkan dari senarai serta Gmail menguraikan pemberitahuan kecil di bahagian atas skrin buat mengesahkannya. Kamu boleh memilah buat membatalkannya dalam masa sebagian dikala bila kamu mahu.

Buat Senarai Edaran di Gmail

Sekali kumpulan terbuat, dia jadi senarai edaran kamu buat sebarang isi. Kamu pula boleh menghantar e- mel dari Kenalan Google. Namun mungkin besar kamu mau memakai Gmail bagaikan gantinya.

Buka Gmail.

Klik butang Kumpulkan

Dalam kotak Bacaan: Buat mula menaip nama kumpulan. Gmail hendak mencadangkan auto nama kumpulan buat kamu seleksi.

Seleksi nama Kumpulan serta seluruh ID e- mel hendak ditambahkan ke medan Kepada:.

Hantar Gmail Kumpulan

Kamu pula boleh menyertakan kumpulan Gmail dalam bidang CC( Karbon Salin) serta BCC( Kopian Karbon Salin) semacam yang kamu mahu alamat lain. Pakai medan BCC bila kamu mau menghantar sekumpulan orang yang tidak berkaitan dengan satu sama lain. Salah satunya alamat yang mereka hendak amati merupakan mereka sendiri.

Kenalan Kumpulan Gmail Kumpulan Google

Senarai mel Gmail serta Kumpulan Google merupakan 2 masalah yang berbeza.

Kumpulan kenalan Gmail merupakan buat khasiat peribadi manakala Kumpulan Google semacam forum pembicaraan dalam talian. E- mel kumpulan di Gmail diuruskan lewat kenalan serta dipunyai oleh pencipta.