Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Panduan tempatan ke Galway City: 10 tips teratas

Perayaan - sepanjang masa

Galwegians suka  meraikan, dan seolah-olah pulang menurut satu festival ke yang lain. Sebagai modal bersama budaya ia memiliki program program yg besar  - bersama dengan seremoni yang ada. Cúirt merupakan perkataan Old Irish buat mahkamah puisi, dan nama pesta seremoni selama seminggu (20-25 April) yang Seamus Heaney, Edna O'Brien & Allen Ginsberg telah timbul dalam masa lalu. Festival Seni Galway dalam bulan Julai (13-26) merasakan saya suka  melibatkan seluruh orang pada bandar ini. Baboró merupakan seremoni ilham untuk kanak-kanak & juga Galway Races (bukan hanya mengenai kuda) & seremoni makanan istimewa tempatan pada Festival Tiram kita (25-27 September).

Dua langkah dari Jambatan Wolfe Tone

Terdapat 2 jalan yg sangat berbeza bermula menurut Jambatan Wolfe Tone . Pertama, bersiar-siar pada selatan melintasi daerah Claddagh dan keluar di sepanjang Nimmo's Pier dan tepi pantai, sehingga anda melihat Promenade di sebelah kanan, yg dibina pada pertengahan abad ke-19 tetapi secara beransur-ansur diperluaskan semenjak. Di sini, anda akan bertemu menggunakan pejalan kaki, jogging, kereta bayi, crawler & banyak lagi - seluruh mengambil udara laut & warna dan cahaya yg sentiasa berubah iaitu Galway Bay . Ia kira-kira 3 batu panjang dan salah  satu kemuliaan Galway. Perjalanan ke 2 mengikuti terusan utara ke University College , ketua ke lapangan melalui pintu masuk dan, di Bailey Allen Hall, berpaling ke sungai. Ikuti tepi sungai untuk beberapa batu ke Da ng an , bertentangan dengan runtuhanIstana Menlo . Ini memberi anda rasa yang berbeza berdasarkan tabiat Galway, namun bagi saya, sehabis dibesarkan sang bahari, Prom adalah yg satu.

Pub yang indah

Peminum wiski pulang ke Garavan pada William Street atau Sonny Molloy pada High Street kerana kedua-duanya mempunyai pelbagai label yang luar biasa buat sampel. Freeney , jua pada High Street, Hyde Bar pada Forster Street dan Tigh Nora di Cross Street seluruh membawa gusi hebat (& tonik). Di pub, fokus adalah pada muzik tradisional dan Bar Crane on Sea Road yg satu buat pemurni. Cara terbaik buat mengalami suasana pada jalanan merupakan buat duduk di luar Tigh Neachtain , sebuah lagi pub klasik, dengan minuman & menonton dunia berjalan. Saya telah mengalami seluruh pertubuhan ini tetapi aku  matang & kelabu dan suka  bercakap pub baik, jadi terutamanya mengesyorkanBunch of Grapes di High Street & Lonergans pada Salthill (tiada page web). Kini terdapat sebuah sulingan kecil, Micil, yg membuat poitin di Bar Oslo pada Salthill: ia melakukan tandang dan sajian Sel-Sat dalam 2 petang, 4 petang dan 6 petang.

Teater gembira membakar imaginasi

Macnas adalah perkataan Ireland Lama yang bermaksud "energi anak lembu belia melompat pada kurang lebih padang rumput pada demam isu bunga". Ia jua nama perpaduan teater Galway yg mengkhususkan diri pada tontonan luar. Satu perarakan macnas adalah rusuhan imaginasi, warna, semangat, muzik, drum berdenyut, api, tarian dan kekacauan. Sebuah udara meninggalkan jangkitan kebanyakan penduduk semasa peristiwa-peristiwa ini; seolah-olah mantra menyebar ke Galway & membuat semua orang gembira buat hari itu. Program 2020nya dibina pada sekeliling epik Gilgamesh.
• Peristiwa 10-12 April, 21 Jun, 19-28 November, 12 Disember, macnas.Com

Pemandangan bahari dan laut

Rasa Galway harus bermula dengan tiram yg populer kerana (terdapat ketika masih ada R pada bulan). Tiram Pasifik tidak bisa menandingi orang tempatan kami: Saya sebahagian daripada mereka dari restoran Cooke di Abbeygate Street & Kasbah , sebuah bar wain yang terletak di sebelah pub induknya Tigh Neachtain. Penjual daging famili Colleran sudah melayani Galwegians sejak tahun  1935 & puding hitamnya pula kuliner istimewa tempatan, sementara Cheesemongers Sheridan pada Churchyard Street adalah kesempatan buat melakukan dosa bagi sesiapa yg berminat keju (tempatan, Ireland dan antarabangsa). Untuk kuliner & pemandangan, Ard Bia oleh Spanish Arch melihat di sungai, & laut, & mempunyai penekanan dalam kuliner laut. Corrib House Tea Roomsmempunyai pemandangan hebat menurut tebing sungai di Waterside, & memiliki pelbagai teh dan ditambah penginapan B & B (beregu berdasarkan € 120). Kai on Sea Road pernah menjadi kedai kitab   buat sekolah sebelah tetapi telah berubah sebagai sebuah restoran dengan tumpuan pada bahan organik & liar, yg bersumber dari tempatan.

Gereja Collegiate St Nicholas

Gereja ini ditubuhkan dalam tahun 1320, menjadikannya berusia 700 tahun tahun ini - yg merupakan hari ulang tahun yg sangat baik. Ia mesti dikunjungi kerana ia menawarkan satu mikrokosmos sejarah bandar: dia dibina sang Knights Templar, disokong sang Tribes Galway (14 butir keluarga saudagar), dan sudah dikunjungi sang Christopher Columbus, pasukan Oliver Cromwell, kusta, mangsa kebuluran dan penyembah yang nir terhitung sejak bertahun-tahun. Ia telah bergilir pada antara Katolik & Protestan &, dalam masa sekarang dia berada pada jagaan Gereja Ireland, dia sahih-sahih merupakan bangunan ekumenikal. Setiap hari Sabtu, terdapat pasaran yang meriah di luar.
• stnicholas.Ie

Satu labirin kitab  

Sekiranya anda suka  kedai-kedai kitab   yang bebas buat menjadi maze bilik menggoda, cari Kedai Buku Charlie Bryne di Middle Street. Di dalam labirinnya ada lebih berdasarkan 100,000 buku (baru, bekas, antiquarian) tetapi staf tahu hal-hal mereka, sehingga bisa membantu menavigasi. Tidak hairanlah ia telah diundi sebagai kedai kitab   Ireland tahun ini dalam tahun 2019. Anda mungkin akan bertemu menggunakan penulis pengunjung pada sana, sama misalnya anda berada pada loka saya, Kennys . Buku Bell & Lilin pada Dataran Crane Kecil mempunyai koleksi kitab  , komik, muzik dan poster eklektik dan adalah tempat yang menyeronokkan buat dikunjungi.

Mengembara jejak puisi Galway

Ini merupakan satu siri lebih daripada 20 puisi dan tulisan tentang Galway terukir di atas plak pada kurang lebih bandar. Kedai kitab   yg saya bantu disiapkan, bersempena dengan Majlis Bandaraya Galway, dan setiap plak - pada gangsa atau batu - berada pada tempat yg mencerminkan kandungannya. Terdapat kata-istilah sang James Joyce, Seamus Heaney, Moya Cannon, Máire Holmes, Roger McGough dan banyak lagi, dan masing-masing menawarkan perenungan yg damai buat mengangkat jiwa dalam persekitaran bandar. Mereka gembira dengan kejutan bila anda menjumpai mereka.
• Butir-butir di kennys.Ie , sementara peta laluan boleh didapati menurut pejabat pelancongan Galway pada Forster Street

Cermin sukan ... Dengan kayu

Stadium Pearse 34,000 pada Salthill menaruh anda peluang buat melihat cermin sukan yang hebat - dan unik Ireland - kacamata sukan & bola sepak Gaelic. Saya fikir dia merupakan galat satu permainan kayu terpantas pada global, namun walaupun kayu kelihatan seperti senjata mereka jarang dipakai seperti itu: ia merupakan permainan yang sangat mahir dengan koordinasi tangan-tangan yg latif. Jika anda lebih senang ragbi, Sportsground pada College Road, berjalan kaki 5 minit berdasarkan sentra bandar, adalah rumah Rugby Connacht . Cuba buat tempat pada Clan Terrace untuk suasana yang terbaik.
• galwaygaa.Ie

Legenda Ring Claddagh

Claddagh merupakan sebuah perkampungan nelayan pada mana Corrib memasuki bahari, dengan jalan-jalan berbatu, rumah berdinding lumpur & semangat bebas - dengan undang-undang & raja sendiri. Pada akhir 1920-an, pegawai perubatan mengisytiharkannya tidak sihat dan dia dirobohkan & digantikan sang tempat tinggal konkrit. Kampung itu jua memiliki gaya cincin perkahwinan sendiri dan tradisi menyerahkan mereka berdasarkan ibu pada anak wanita. Ia digunakan menggunakan mahkota ke arah kitab   perut sementara tunggal &, selepas perkahwinan, menggunakan mahkota ke arah kuku.

Legenda mendakwa bahawa Richard Joyce, seorang Galwayman, ditangkap oleh corsair Algeria & dijual sebagai hamba pada tukang emas Moor yg melatihnya pada pembuatan barang kemas. Pada 1689 dia dibebaskan & balik  ke Galway buat menubuhkan perniagaannya sendiri. Beberapa cincin Claddagh yg paling awal dipercayai menjadi miliknya. Terdapat lebih banyak cincin dan legenda di sentra pelawat Claddagh Ring di Shop Street di pusat bandar.
• claddaghlegend.Com

Di sana

Rail Ireland mengendalikan perkhidmatan harian antara Dublin & Galway (lebih kurang 2 jam 30 minit, dari € 36 pulang). Stesen Ceannt Galway terletak di sentra bandar. Pelabuhan feri termasuk Dublin, Dún Laoghaire, Rosslare dan Cork, lihat Feri Ireland buat maklumat lanjut. Stena Line mengendalikan perkhidmatan menurut Cairnryan & Liverpool ke Belfast.

Di mana buat menginap

Dibina dalam tahun 1852, The Hardiman (beregu menurut € 115 B & B) merupakan harta akbar (yg dalam awalnya dikenali sebagai Hotel Kereta Api) yg telah diperbaharui pada tahun 2019. Ia terletak di sentra bandar, menghadap Eyre Square. The Harbour Hotel (beregu berdasarkan € 108 B & B) menyediakan penginapan tepi pantai yang berjalan kaki singkat menurut pusat bandar & berjalan kaki selama 10 minit ke pusat Salthill.