Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Santapan Terbaik serta Terburuk buat Gigi Anda

Makan buat senyuman yang sihat

Penangkalan merupakan ubat terbaik buat senyuman kamu. Meski tampalan, mahkota, serta pemutihan handal boleh menjadikan gigi kamu lebih kokoh serta lebih terang, lebih baik( serta lebih murah!) Buat mengelakkan rongga serta bercak di tempat awal, dengan memberus gigi, flosing, serta terakhir namun tidak memakannya. Semacam yang dipaparkan oleh panduan berikut, santapan yang kita makan boleh berikan impak besar kepada gigi kita.

Nasib baik, santapan semacam gula- gula yang tidak senantiasa bermain bagus dengan gigi kita biasanya tidak beresiko dalam kesederhanaan." Kala kita kelewatan memakai satu masalah yang[itu] bisa jadi permasalahan," kata Matthew Messina, seseorang doktor gigi serta jurucakap yang berpusat di Ohio buat Persatuan Pergigian Amerika.

Buah sitrus

Buah- buahan serta juice buah- buahan- sumber vit C serta nutrien lain yang kaya- sangat baik buat kamu dalam banyak metode, namun bukan pada gigi kamu. Grapefruit serta juice lemon, spesialnya, sangat berasid serta boleh menggerogoti enamel gigi dari semasa ke semasa. Dalam satu kajian tahun 2008 yang mengaitkan merendam gigi yang ditarik dalam pelbagai juice jeruk, kedua- duanya menimbulkan kerosakan yang sangat. Juice jeruk sangat sedikit.

OJ kurang berasid, Messina menampilkan, serta banyak tipe yang dibeli dengan simpanan pula diperkaya dengan kalsium serta vit yang mesra gigi." OJ yang berniat baik buat kamu pada banyak peringkat," katanya." Minum, namun berus serta flos semacam yang disyorkan."

Gula- gula manis

The stickier gula- gula, lebih kurang baik dia cenderung buat gigi kamu. Kunyit, gula- gula, ataupun Jujyfruits- melekat pada( serta antara) gigi buat jangka masa yang panjang, membolehkan bakteria di mulut kita makan dengan santai pada gula yang ditaruh." Bakteria membakar gula buat membuat asid, yang melarutkan susunan pelindung enamel gigi serta menimbulkan rongga," jelas Messina.

Kembang yang kaya, manis, serta berasid- kategori yang tercantum banyak tipe" masam"- memberikan" 3 buah negatif," kata Messina, kerana mereka bawa muatan mereka sendiri asid erosif, tidak hanya itu dihasilkan oleh interaksi gula serta bakteria.

Gula- gula keras

Permaidani keras semacam Peternak Jolly tidak berpaut pada gigi kamu dengan gampang bagaikan permen manis, namun mereka memiliki kelemahan mereka sendiri: Tidak semacam, katakan, gula berasaskan coklat, yang dikunyah dengan kilat serta cuci dengan gampang, gula keras keras larut lama- lama serta menembusi mulut kamu sepanjang sebagian minit pada satu masa, berikan bakteria lebih banyak masa buat menciptakan asid yang beresiko. Buat membuat kondisi lebih teruk, banyak tipe gula- gula keras berperisa dengan asid sitrik.

Tidak hanya itu, bila kamu menggigit salah pada sebagian gula- gula keras, mereka boleh memotong gigi anda- sesuatu yang tidak terdapat jumlah memberus ataupun flos yang boleh diperbaiki. Mereka tidak memanggil jawbreakers tanpa apa- apa!

Pickles

Asid( umumnya disediakan oleh cuka) merupakan berarti buat proses penjerukan. Seperti itu yang membagikan jeruk masam mereka, rasa asin- dan pula apa yang membuatkan mereka jadi bahaya berpotensi buat enamel gigi. Dalam satu kajian pada tahun 2004 yang memandang tabiat pemakanan anak muda Inggeris, jeruk merupakan santapan padat yang sangat berkait rapat dengan haus gigi. Makan mereka lebih daripada sekali satu hari tingkatkan mungkin mengenakan kira- kira 85%.

Mayoritas kita tidak makan jeruk yang sering, bagaimanapun, serta mengemas santapan mereka tiap saat ini serta setelah itu tidak bisa jadi berikan kesan kepada kesihatan pergigian kamu, kata Messina.

Soda

Tidak rahsia lagi bahawa minum sangat banyak soda gula boleh membiak rongga. Apa yang kurang dikenali merupakan bahawa asid yang ada dalam minuman ringan berkarbonasi kelihatannya merosakkan gigi apalagi lebih daripada gula. Akhirnya? Malah soda santapan leluasa gula semacam Diet Coke serta Diet Pepsi- yang mengandungi kedua- dua asid sitrat serta fosforik- boleh menggerogoti enamel bila dimakan dalam dos yang besar.

Sekiranya kamu tidak boleh melaksanakan tanpa soda, pertaruhan terbaik merupakan meminumnya semasa makan, bukannya menghirupnya sejauh hari. Santapan hendak menolong meneutralkan asid, kata Messina, serta" masa pendedahan kepada asid merupakan lebih pendek."

Minuman sukan

Bila kamu terletak dalam mood buat suatu yang manis ataupun sihat, minuman sukan serta minuman tenaga bisa jadi nampak semacam alternatif yang baik buat soda. Namun Gatorade ataupun Red Bull tidak hendak berikan gigi apa- apa nikmat, sama terdapat. Minuman ini pula berasid, serta bisa jadi lebih merosakkan gigi.

Dalam kajian tahun 2008, penyelidik di University of Iowa mengukur enamel mengenakan selepas mencuri gigi dalam sebagian minuman yang berlainan sepanjang 25 jam. Lemon- kapur Gatorade menciptakan sangat banyak mengenakan, diiringi oleh Red Bull, Coke, serta Diet Coke.

Wain

Inilah peraturan praktikal: Apa- apa yang hendak" memperoleh[anda] berteriak bila kamu menumpahkannya pada kain meja putih" pula hendak mengotorkan gigi kamu, kata Messina. Ini bermakna wain merah, yang mengandungi bahan yang dikenali bagaikan kromogens yang menciptakan melamin gigi yang berubah- ubah. Lebih- lebih lagi, tanin dalam wain merah cenderung mengeringkan mulut serta membuat gigi melekit, jadi lebih teruk.

Namun wain putih pula boleh menyumbang kepada pewarnaan. Merah serta putihnya mengandungi asid erosif, yang membolehkan kesan dari santapan ataupun minuman lain menembusi lebih mendalam. Satu kajian pada tahun 2009 mengalami bahawa gigi lembu yang direndam dalam teh gelap lebih gampang diwarnai bila mereka direndam dalam wain putih( berbanding air) terlebih dulu.

Crackers

Karbohidrat halus yang ada di garam serta banyak tipe keropok lain yang diganti jadi gula dalam mulut dengan kilat, sediakan santapan buat pembuatan rongga bakteria. Crackers pula jadi lembek apabila dikunyah, bertukar jadi goop tampal semacam yang dibina di molar serta pondok antara gigi.

Sekiranya kamu sering puas dengan keropeng kamu bisa jadi terdapat karena buat dikhuatiri, namun makan secara simpel tidak hendak menimbulkan sebarang permasalahan jangka panjang-" selagi kamu melaksanakan kerja membersih serta flos," kata Messina." Kebersihan mulut yang baik hendak mengimbangi nyaris apa sahaja."

Kopi

Kamu ketahui bahawa kesan coklat degil yang terkumpul di bahagian dalam cangkir kopi? Mereka berikan kamu idea tentang gimana minum kopi boleh mengotorkan gigi kamu dari semasa ke semasa. Bercak kopi nampak lebih gigih daripada kotoran tembakau, sesungguhnya. Bagi satu kajian yang menyamakan kedua- dua tipe bercak, gigi bercorak bermasalah lebih tahan terhadap gosok gigi serta lebih cenderung jadi berganti corak lagi selepas rawatan peluntur.

Di samping itu, gigi dengan bercak kopi berat cenderung melekit serta cocok buat menarik zarah santapan serta bakteria, kata Messina.

Teh

Teh boleh nampak semacam sepupu kopi, sepupu yang lebih lembut, namun itu tidak semestinya berlaku apabila gigi kamu ikut serta. Sesetengah teh gelap bisa jadi mengotorkan gigi kamu lebih daripada kopi. Semacam wain merah, teh gelap cenderung memiliki isi tanin yang besar, yang mempromosikan pewarnaan.

Tidak menghairankan, teh yang kurang kaya dengan tannin- teh hijau, teh putih, serta teh herbal tidak bisa mengelakkan gigi kamu. Teh herba bisa jadi memiliki kelemahan lain, meski: Dalam satu kajian, teh herba mengalami menghancurkan enamel gigi lebih banyak daripada teh gelap yang dicoba.

Gimana buat membalikkan kerosakan

Saat ini kamu ketahui santapan mana yang boleh merosakkan ataupun melemahkan gigi kamu, telah datang masanya buat berikan tumpuan kepada orang- orang yang boleh menolong menghindari ataupun membalikkan kerosakan pergigian ini. Kabar baiknya merupakan, bila kamu makan santapan yang sihat, kamu bisa jadi telah menemukan banyak santapan itu, kerana banyak santapan yang sama baik buat tubuh kita semacam sayur- mayur umum- juga baik buat gigi kita.

Gula tanpa gula

Gula leluasa gula menolong mensterilkan gigi dengan memicu pemasukan air liur. Air liur merupakan metode natural membilas asid yang dihasilkan oleh bakteria di dalam mulut kamu, serta pula menghidangkan gigi dalam kalsium serta fosfat penguat tulang. Di samping itu, banyak tipe gula tanpa gula yang diminum dengan xylitol, alkohol yang mengurangkan bakteria.

Walaupun bagaimanapun, kamu bisa jadi mahu menempel dengan rasa pudina. Satu kajian pada tahun 2011 menampilkan bahawa asid yang digunakan buat mencipta rasa buah tertentu boleh merosakkan gigi, meski cuma sedikit." Apa- apa yang kami rasa bagaikan masam lebih berasid, namun kami menemukan banyak aliran air liur, aku boleh hidup dengan itu," kata Messina.

Air

Air, semacam air liur, menolong cuci gula serta asid dari gigi. Dia pula mengandungi fluorida, mineral yang melindungi hakisan gigi serta ada dalam ubat gigi serta sesetengah cecair pencuci mulut.

Fluorida berlaku secara semulajadi di dalam air( tercantum sebagian air spring botol), serta mayoritas air paip di Amerika Syarikat pula diperkaya.

Tenusu

Susu serta produk tenusu lain merupakan sumber utama kalsium, yang berarti buat gigi sihat. Kalsium merupakan bahan utama dalam mineral, yang dikenali bagaikan hydroxyapatite, yang memantapkan enamel gigi dan tulang.( Gigi bukan tulang, secara teknikal, namun mereka berkongsi sebagian watak yang sama.)

Produk tenusu- terutama keju- juga mengandungi kasein, sejenis protein. Penyelidikan menampilkan bahawa kasein, bersama dengan kalsium, memainkan peranan berarti dalam memantapkan serta membaiki enamel gigi.

Santapan serat tinggi

Sayur- mayur berdaun serta santapan serat besar lain menggalakkan pencernaan yang baik serta sesi kolesterol yang sihat, serta mereka pula melaksanakan keajaiban buat gigi anda- kebanyakannya kerana mereka membutuhkan banyak mengunyah.

Makan semangkuk bayam ataupun kacang agak semacam mengatur gigi kamu lewat cuci kereta: Seluruh yang mengunyah menciptakan air liur, serta santapan itu sendiri melelehkan gigi kamu kerana dia dicelup ke dalam kepingan kecil." Dia merupakan khasiat biskuit anjing susu," kata Messina.

Strawberi

Beri masa panas ini mengandungi asid malic, bleaching enamel semulajadi. Inilah metode buat membuat rawatan pemutihan di rumah kamu: Hancurkan stroberi dengan pulpa, gabungkan dengan baking soda, serta hamparkan gigi kamu dengan memakai berus gigi lembut. 5 minit setelah itu, sapu, bilas serta voila: senyuman putih.