Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Tips dan Trik Pemulihan Data RAID

Selalunya, data penting disimpan pada sistem RAID yang boleh dipercayai. Alasan utama merupakan bahawa sistem serbuan digunakan kerana mereka lebih toleran-kesalahan. Dengan kata lain, gampang buat mengkonfigurasi sistem RAID semasa sistem masih berjalan. Pemacu yang gagal boleh diganti tanpa menutup semua sistem. Dalam artikel ini, kita akan bercakap tentang beberapa petua dan trik untuk pemulihan data agresi.

Seperti mana-mana peranti elektronika lain, pemacu RAID pula terdedah pada kegagalan. Apabila satu pemacu gagal, adalah mungkin buat mengimbangi kegagalan. Walau bagaimanapun, ini tidak mungkin jika poly pemacu gagal. Biasanya, ramai pemandu pada sistem cenderung gagal.

Perlu diingat bahawa sistem RAID terdiri daripada pemacu keras yg sama yg terdapat dalam personal komputer  peribadi. Oleh itu, sistem ini memiliki perkara yg sama menggunakan komputer peribadi. Malah, para jurutera perlu berhadapan menggunakan kasus rumit jika mereka perlu memperbaiki sistem RAID. Masalah biasa termasuk kegagalan pemacu, kegagalan pengawal, & konfigurasi semula secara nir sengaja pemacu RAID.

Walaupun sistem RAID lebih kuat & boleh dipercayai, mereka mungkin menghadapi masalah dari semasa ke semasa. Diberikan di bawah adalah beberapa petua yang boleh anda ikuti buat menangani kegagalan RAID, mencegah kehilangan selanjutnya & mendapatkan pulang data yg hilang.

JANGAN DO-IT-YOURSELF!

Sesetengah orang membuat kesilapan memulihkan data dari pemacu RAID mereka. Ini adalah kesilapan biasa. Walaupun anda tahu bagaimana buat mengambil data menurut cakera keras, pastikan anda tidak melakukannya sendiri.

Untuk pemulihan data, anda memiliki kadar kejayaan yg lebih tinggi semasa percubaan pertama. Oleh itu, merupakan idea yang baik buat menghubungi perkhidmatan pemulihan data profesional. Ini krusial bila anda ingin menghalang kerugian selanjutnya dan memulihkan seberapa poly data yang mungkin.

JANGAN BANTU MEMBUAT RAID

Satu lagi kesilapan yang biasa adalah buat membina semula RAID. Melakukannya mungkin menulis ganti maklumat dalam pengawal. Maklumat ini memberitahu pengawal RAID bagaimana dan di mana untuk menerima data yg diharapkan. Membina semula RAID akan menjadikannya lebih sukar atau bahkan tidak mungkin buat mencari & memulihkan fail-fail Lost.

JANGAN cuba buat MEMERLUKAN KEROSAKAN

Ia bukan idea yg baik buat mengeluarkan pemacu berdasarkan array RAID. Melakukannya mungkin menimpa data krusial. Sekiranya anda perlu mengeluarkan pemacu untuk sebab tertentu, pastikan anda melabelnya terlebih dahulu. Sebaik sahaja anda sudah melabelnya menurut pesanan mereka, anda boleh mengeluarkannya dan meletakkannya semula dalam susunan yg sama.

JANGAN menggunakan Alat Pemulihan

Sekali lagi, anda mungkin nir mahu menjalankan apa-apa indera pemulihan data kerana alat ini mungkin mengganti data. Akibatnya, anda mungkin sukar untuk memulihkan data yang hilang memakai teknik yg berbeza. Oleh itu, lebih baik nir memakai perisian pemulihan data.

JANGAN FORMAT atau Reinitialize

Sekiranya anda memformat atau menghidupkan semula pemacu, ini boleh menulis ganti data petunjuk & katalog. Proses ini akan memadamkan data krusial anda.

TIDAK MENGGUNAKAN BACKUPS YANG DILAKUKAN

apabila anda 100% pasti bahawa sandaran yang anda buat mengandungi data yang sama yang tersimpan dalam pemacu RAID, anda boleh memulihkan data krusial anda berdasarkan sandaran. Walau bagaimanapun, jika anda ragu-ragu, pastikan anda tidak cuba buat memulihkan data dari backup yg ragu-ragu.

Oleh itu, pastikan anda mengikuti petua ini buat memulihkan data menurut pemacu RAID.