Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Apa itu Facebook Lite serta Bolehkah Gantikan Facebook?

Apa itu Facebook Lite? Singkatnya, dia ialah tipe yang dilucutkan dari aplikasi Facebook standard buat Android serta iOS. Meski dia tidak memiliki identitas tertentu, dia masih ialah alternatif hebat kepada aplikasi Facebook bersaiz penuh.

Walaupun bagaimanapun, semacam yang kita ketahui, Facebook mengenali banyak maklumat menimpa kamu, serta aplikasi gampang alih rangkaian sosial merupakan salah satu metode syarikat mengumpul informasi kamu. Apakah ada aplikasi Facebook Lite lebih baik?

Dalam postingan ini, kami hendak menerangkan apa yang Facebook Lite serta menolong kamu membuat keputusan sama terdapat dia boleh mengambil alih aplikasi Facebook standard.

Apakah Facebook Lite?

Facebook melancarkan Facebook Lite pada tahun 2015 bagaikan tipe Facebook yang dibina dari dini buat berperan mudah dengan sambungan gampang alih yang lemah serta telefon elegan.

Dia merupakan aplikasi buat segala dunia, namun dibina dengan negara- negara membangun di mana kesambungan informasi sukar diingat. Facebook Lite pula menolong menjimatkan ruang pada telefon kamu, serta masih berperan dalam kondisi 2G.

Khasiat Facebook Lite

Perbezaan utama antara Facebook Lite serta Facebook merupakan saiznya. Memuat turun Facebook Lite di dasar 10MB. Di peranti aku, dia cuma membutuhkan ruang 2. 19MB. Bandingkan dengan jumlah ruang biasa Facebook mengambil, iaitu 167MB. Ini merupakan perbezaan besar.

Tidak hanya itu, Facebook Lite tidak memuatkan gambar dalam metode yang dicoba oleh Facebook. Ini bermakna masa loading sedikit lebih lama apabila menatal lewat Newsfeed kamu, namun kurang memakai informasi. Kamu pula hendak menyedari bahawa video tidak menyiarkan secara automatik semacam yang mereka jalani pada video aplikasi standard cuma hendak memakai autoplay di Facebook Lite apabila kamu disambungkan ke Wi- Fi.

Kamu boleh menaruh lebih banyak informasi dengan mengarah ke tetapan Facebook Lite kamu, serta menatal ke

tetapan Media serta Kenalan. Di mari, kamu boleh memilah kualiti gambar yang dipaparkan oleh Facebook Lite. Memilah buat gambar resolusi rendah boleh menolong kamu mengurangkan pemakaian informasi. Aplikasi Facebook standard memiliki karakteristik penjimatan informasi, namun dia tidak menjimatkan nyaris sama bila dibanding dengan Facebook Lite.

Antaramuka pengguna

Facebook Lite bukan semata- mata pembungkus buat halaman website gampang alih- itu aplikasi yang direka wujud seluruhnya. Dalam seluruh kejujuran, tata letak tidak lebih kurang baik; dia cuma berbeza. Kamu masih memiliki tab asas yang sama: Suapan Kabar, Permintaan Rakan, Mesej, Video, Pemberitahuan serta Pilihan- anda tidak boleh mengetik di antara mereka; kamu butuh mengetuk mereka.

Berikut merupakan perbandingan kedua aplikasi Newsfeed, dengan Facebook Lite di sebelah kiri, serta aplikasi Facebook asal di sebelah kanan:

Semacam yang kamu amati, menu Facebook serta bar carian Lite senantiasa terletak di atas skrin, manakala aplikasi Facebook standard meletakkan bar menu di bahagian dasar. Kamu hendak memandang bacaan serta butang yang lebih kecil pada Facebook Lite, yang bertujuan buat peranti dengan skrin resolusi rendah. Dia masih memiliki paparan separa moden dengan kad putih lewat latar balik kelabu, semacam aplikasi Facebook biasa.

Di panel pemberitahuan di dasar, kamu bisa memandang bahawa tipe Lite memiliki foto profil kecil serta resolusi rendah buat menampilkan sama terdapat seorang suka ataupun membahas suatu. Bacaan ini pula jauh lebih kecil bila dibanding dengan aplikasi Facebook asal.

Menatal lewat aplikasi Lite agak lama- lama daripada menatal menerusi Facebook biasa. Telah jelas bahawa Facebook membuat sebagian potongan buat membetulkan apl berperan dengan baik pada peranti dengan RAM yang rendah, kuasa CPU yang rendah, serta sambungan internet yang lemah. Meski demikian, Facebook Lite masih boleh digunakan.

Keselamatan serta Privasi

Facebook tentu menggemari maklumat kamu, serta kamu mau membenarkan bahawa syarikat itu tidak cuma menyerahkannya kepada seluruh orang. Baik buat pendatang baru, Facebook memiliki perlengkapan dalam talian biar kamu boleh mengesahkan tetapan pribadi kamu, namun sebaik sahaja kamu melaksanakannya, itu bukan idea yang tidak baik buat memandang apa keizinan yang terdapat pada peranti gampang alih kamu.

Kamu pula boleh melayari Facebook lewat Tor buat keselamatan bonus.

Sesetengah orang menyangka keizinan aplikasi Facebook biasa buat jadi sedikit invasif. Kamu boleh memandang seluruh masalah di dasar.

Dia nampak semacam senarai panjang, namun senarai Facebook Lite nyaris sejauh masa:

Perbezaan utama? Regular Facebook memiliki keizinan buat memakai perkakasan biometrik, mengubah tetapan audio, memakai perkhidmatan pengebilan Google Play, serta berpasangan dengan peranti Bluetooth kamu. Jadi tidak terdapat yang sangat dramatik.

Pada dasarnya, bila keizinan Facebook senantiasa sangat melanda buat kamu, Facebook Lite bisa jadi pula. Tuntutan terbaik kamu buat mengelakkan kebenaran cuma buat mengakses halaman website gampang alih Facebook lewat penyemak imbas Android kegemaran kamu.

Facebook Lite digunakan buat memiliki sistem pemesejan sendiri yang dibina terus ke dalam aplikasinya. Walaupun bagaimanapun, dia saat ini memforsir kamu muat turun serta memakai apl pemesejan berasingan, semacam aplikasi Facebook standard. Daripada memakai Messenger biasa, pengguna Facebook Lite digalakkan memakai Messenger Lite pada Android serta iOS.

Namun bila kamu hendak membuat suis, bagaimanakah Messenger Lite berbanding dengan Messenger? Simaklah sendiri. Messenger Lite terletak di sebelah kiri, serta Messenger terletak di sebelah kanan.

Facebook Messenger Lite nampak nyaris sama dengan Rasul biasa. Sekiranya kamu mengalami Messenger sangat kembung, Lite bisa jadi jadi aplikasi pemesejan yang kamu cari.

Serta bila kamu peminat pelekat Facebook hingga kamu hendak bahagia mengenali bahawa meski tipe Lite menyokong mereka. Butuh diingat bahawa kamu tidak hendak memiliki akses kepada bibliotek GIF, emojis, serta style bacaan yang diiringi dengan Messenger standard. Dia berperan, namun dia tidak bagus.

Gimana aku boleh Memuat turun Facebook Lite?

Facebook Lite saat ini ada di Amerika Utara, dan di bahagian Asia, Amerika Selatan, Afrika, serta Eropah. Senarai Play Store serta App Store boleh dilihat oleh seluruh orang, namun bila kamu tidak terletak di salah satu negeri yang disokong, kamu hendak memandang mesej yang berkata:" Aplikasi ini tidak serasi dengan seluruh peranti kamu."

Facebook vs Facebook Lite: Yang Wajib Kamu Pakai?

Meski Facebook bukan cangkir teh seluruh, Facebook Lite bisa jadi lebih menarik. Paling utama bila kamu mempunyai telefon yang lebih tua ataupun butuh menaruh informasi bila bisa jadi.

Walaupun bagaimanapun, bila kamu tidak memiliki telefon yang lebih tua serta tidak butuh menaruh informasi, kamu bisa jadi hendak menemukan lebih banyak khasiat daripada aplikasi Facebook standard. Salah satunya isu yakni keizinan bonus yang dibutuhkan buat memakainya.