Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Apakah Diet Pescatarian? Adalah Sihat?

Diet pescatarian memukul informasi minggu ini selepas pelakon-penyanyi Janelle Monae mendakwa pelan makan itu mengakibatkan keracunan merkuri, dan Kim Kardashian mengisytiharkan bahawa anak perempuan   berusia 4 tahun North makan pescatarian. Jadi apa rancangan makanan pescatarian, & adakah dia sihat? Inilah yang patut anda ketahui.

Walaupun nir terdapat definisi standard, pescatarian pada dasarnya mengikuti diet vegetarian atau vegan-tetapi makan ikan & kuliner bahari. Bagi sesetengah pescatarians yang saya berhubungan, satu- satunya protein haiwan yg mereka makan merupakan ikan, mungkin menurut sushi atau sekeping salmon liar sekali-sekala. Lain-lain juga makan telur, tenusu atau ke 2-duanya, tetapi pescatarians nir makan daging atau ayam.

Kesan pemakanan pescatarian terbahagi pada 2 faktor: jumlah dan jenis makanan bahari yang dipakai, & kualiti dan keseimbangan kuliner lain yg makan pescatarian.

Dalam amalan peribadi aku , saya sudah melihat semakin banyak orang pergi pescatarian, dan ramai yg terkejut jika aku  memberitahu mereka bahawa mereka sedang makan terlalu banyak makanan laut. Ya, salmon liar & tuna sushi-grade merupakan sumber protein yang sangat baik, dan mereka kaya dengan asid lemak omega-3, yg adalah lemak yang baik yg terikat pada anti-keradangan, otak, mata, kulit, jantung, & kesihatan otot.

Namun raksa pada makanan laut boleh menambah menggunakan cepat, terutama bila anda memakannya dalam setiap hari. Satu acum yang selalu saya kongsikan dengan pelanggan merupakan Panduan Pengguna Kumpulan Kerja Alam Sekitar (EWG) pada Makanan Laut . Selepas memasukkan berat badan anda, umur, jantina, dan menjawab beberapa soalan ya atau tidak, anda akan melihat carta, diatur berdasarkan hijau ke kuning & merah. Kategori hijau gelap termasuk pilihan makanan laut yang tinggi pada omega-3, lebih rendah dalam merkuri, & sumbernya yang mampan. Mereka dalam senarai kuning mengindikasikan kandungan merkuri yg lebih tinggi, & merah memperlihatkan jenis yang mengandungi terlalu banyak merkuri buat makan secara teratur.

Apabila aku  berjalan pelanggan saya melalui carta, saya perhatikan bahawa hijau gelap nir bermakna bahawa makan jumlah tanpa had adalah selamat. Untuk setiap jenis kuliner laut, peratusan pendedahan merkuri yg disyorkan mingguan yang terdapat pada satu bahagian empat ounce disenaraikan. Potongan ikan salmon pada suku tahunan mengandungi 14%, tetapi carta menyatakan bahawa pilihan hijau gelap perlu dihadkan kepada tiga sajian setiap minggu-bila nir terdapat makanan laut lain yang dimakan.

Semasa anda maju berdasarkan pilihan hijau ke merah, kekerapan penggunaan perlu dikurangkan. Satu bahagian 4-ons tunggal mengandungi 30% daripada pendedahan merkuri mingguan max, udang 40%, mahi mahi 64%, dan sushi tuna 124%. Sesetengah jenis sangat mengejutkan, termasuk ikan todak dalam 246%.

Anda mungkin pernah mendengar bahawa wanita hamil perlu berhati-hati buat tidak menggunakan terlalu banyak raksa. Itu kerana logam berat ini melalui plasenta, & yang berlebihan boleh merosakkan otak & sistem saraf yang sedang berkembang. Pada orang dewasa, risiko lebihan raksa masih dikaji. Sesetengah penyelidikan jua mengaitkan pendedahan merkuri yang berlebihan kepada tekanan darah tinggi, penyakit jantung, dan kemungkinan penyakit Alzheimer .

Mengenai kesihatan residu kuliner pescatarian, sekali lagi, ini adalah mengenai apa lagi yang anda makan. Makanan laut atau tiada kuliner bahari, diet yang sihat termasuk banyak sayur-sayuran (aku  mencadangkan sekurang-kurangnya lima cawan sehari, atau lima bahagian bola tenis), buah segar, kacang-kacangan (istilah payung buat kacang, lentil, kacang & kacang) bijirin, kacang, biji, herba, dan rempah. Dalam erti kata lain, tumbuhan yg kaya dengan nutrien semulajadi yang menaruh ekuilibrium makronutrien (protein, karbohidrat, & lemak) & spektrum mikronutrien & antioksidan yang luas.

Sekiranya anda menentukan buat memasukkan telur atau tenusu, pilihlah asal yang berkualiti tinggi, iaitu telur organik yang ditanami padang rumput, & tenusu organik yg diberi makan rumput. Simpan makanan yang diproses & tambah gula sekurang-kurangnya, makan pada jadual biasa, minum banyak H2O, dan bertujuan buat pelbagai kuliner pada setiap formasi makanan, buat memperluaskan pengambilan nutrien keseluruhan anda.