Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Bagaimana Melaksanakan Linux pada Peranti Android

Apabila anda membaca ini, anda mungkin memakai Linux sebelum ini, dan tahu bahawa ia berfungsi pada hampir seluruh perkakasan. Sementara itu, anda mempunyai telefon pada pada saku anda, dan anda tahu beliau serba boleh. Jadi bolehkah telefon Android anda menjalankan Linux?

Ya ia boleh. Inilah yg anda perlu tahu tentang menjalankan Linux dalam telefon pintar Android atau tablet anda.


Tunggu, Bukan Android Sudahkah Linux?


Android dibina pada atas kernel Linux, timbunan perisian yang mengawal perkakasan peranti. Ia dalam dasarnya membolehkan sistem pengendalian buat berkomunikasi menggunakan peranti-sama ada PC, telefon pintar, atau perkakasan lain.

Sistem operasi Linux semestinya dirujuk menjadi GNU / Linux . Tetapi menurut masa ke masa, perkataan "Linux" telah mendeskripsikan kernel dan sistem operasi yg berbeza-beza. Ini termasuk Arch Linux, Ubuntu, Gentoo, & banyak lagi.

Jadi semasa Android memakai kernel Linux, beliau nir memperlihatkan persekitaran desktop. Inilah yg kebanyakan orang berfikir mengenai ketika mempertimbangkan cara memasang Linux buat Android.


Kenapa Memasang Linux pada Peranti Android Anda?


Jadi mengapa anda mahu persekitaran desktop Linux dipasang pada telefon atau tablet Android anda?

Anda mungkin ingin menjalankan aplikasi yg nir tersedia pada Android. Tetapi dalam kebanyakan kes, anda hanya ingin mendapatkan akses pada beberapa persekitaran desktop. Mungkin anda mempunyai tablet Android ganti yang anda ingin merombak, dan memasang Linux pada atasnya adalah cara yg baik buat melakukan ini.

Peranti Android semasa mempunyai perkakasan yang sesuai buat pengalaman misalnya PC, dan memasang Linux adalah cara yang baik buat membolehkannya.

Sudah tentu, anda mungkin mendapati tugas-tugas yang anda ingin lakukan pada Linux pula berfungsi di Android. Satu-satunya halangan yang menunggang anda mungkin menjadi aplikasi Android multitasking serentak . Nasib baik, ini adalah ciri yang poly menyokong peranti Android moden pada versi OS terkini.

Running Linux yang berjalan dalam peranti Android atau peranti tablet nir gampang. Jika anda mencari peningkatan multitasking, cuba naik tingkat ke versi Android baru-baru ini.


Bolehkah Saya Telefon atau Tablet Main Linux?

Untuk menjalankan Linux dalam Android, anda mempunyai beberapa pilihan. Yang anda perlu gunakan ditentukan sang sama ada peranti Android anda berakar atau tidak.

Dalam hampir seluruh kes, telefon, tablet, atau peti Android anda boleh menjalankan persekitaran desktop Linux. Anda jua boleh memasang alat baris arahan Linux pada Android. Tidak kira jika telefon anda pada-root (dikunci, Android bersamaan jailbreaking) atau tidak.

Pilihan berikut untuk memasang Linux pada tablet Android atau telefon anda tersedia:

Untuk memasang Linux pada Android tanpa root:

 • Debian Noroot
 • UserLAnd
 • AndroNix
 • Untuk memasang Linux pada peranti Android yg berakar:
 • Gunakan Linux Deploy
 • Pasang Kali Linux buat ujian penembusan


Beberapa kaedah lain akan memberi anda pengalaman Linux atau desktop misalnya dalam Android. Kami akan melihat mereka pula.


Pasang Linux dalam Android Tanpa Akar

Mula-mula, kami akan melihat tiga cara buat memasang Linux dalam telefon atau tablet Android anda tanpa menjejaki peranti anda.


Bagaimana Melaksanakan Linux di Android Dengan Debian Noroot


Cara terbaik buat mendapatkan Linux berjalan pada telefon anda dengan kekecohan minimum adalah dengan Debian Noroot. Anda memerlukan Android 4.1 atau lebih baru buat menjalankannya.

Manfaat Debian Noroot merupakan dia akan memasang Debian Buster pada telefon anda menggunakan lapisan keserasian. Ini membolehkan anda menjalankan pelaksanaan Debian tanpa perlu root Android. Memandangkan betapa sukarnya rooting buat beberapa peranti, ini bermanfaat.

Prestasi menggunakan Debian Noroot tidak bagus, tetapi ia boleh dipakai. Untuk hasil terbaik memasang Linux buat Android, pertimbangkan buat mengakar peranti anda dahulu.


Dapatkan Linux pada Android Dengan UserLAnd


Alternatif kepada Debian Noroot, UserLAnd merupakan aplikasi Android berdasarkan Play Store yang memberikan pilihan distros. Selain Alpine, Arch, Debian, Kali, & Ubuntu, alat ini membolehkan anda memasang aplikasi.

Anda boleh memasang indera seperti GIMP, Firefox, dan LibreOffice sebelum memasang Linux dalam Android. Cukup jalankan aplikasinya, bersetuju dengan kebenaran, & pilih distro buat dipasang. Terdapat pilihan buat melihat versi Linux yg dipasang melalui SSH (baris arahan) atau menggunakan pelaksanaan VNC (buat desktop).

Ia sangat mudah buat ditubuhkan & dipakai. Oleh itu, bila anda mencari penyelesaian buat menjalankan Linux pada Android, cuba ini.


AndroNix Memasang Linux dalam Android


Penghantaran dengan lapan distro, indera berguna ini juga memperlihatkan versi modded beberapa sistem operasi Linux buat prestasi yang lebih baik. Lapan standard pengagihan adalah:


 • Ubuntu
 • Kali
 • Debian
 • Arch
 • Parrot OS
 • Fedora
 • Manjaro
 • Alpine

Daripada jumlah ini, Ubuntu, Debian, Ubuntu, & Manjaro mempunyai versi modded yg tersedia buat peranti Android dengan chipset ARMv8 & kemudiannya.

Untuk memasang sistem pengendalian Linux pada Android dengan AndroNix, gampang ketik distro yang anda mahu, kemudian tekan Pasang . Anda perlu mengikuti langkah-langkah untuk menyalin arahan ke dalam tetingkap terminal Termux, serta menentukan persekitaran desktop.

Video di atas menggariskan proses menggunakan lebih terang. Pastikan anda memiliki Termux dan pelaksanaan tontonan VNC (seperti VNC Viewer ) yg dipasang. Anda perlukan VNC buat menggunakan desktop Linux yg anda pilih.

AndroNix merupakan percuma, namun mempunyai peningkatan premium yg menghilangkan iklan dan memperkenalkan ciri tambahan (tidak penting). Ini termasuk sokongan buat memuat turun sistem operasi luar talian.


3 Lebih Banyak cara buat Jalankan Linux pada Android Tanpa Akar


Walaupun kami sudah membahas beberapa pilihan yang baik buat menjalankan Linux dalam peranti Android anda, kaedah lain boleh didapati:

DeX: apabila anda memiliki peranti Samsung moden, anda memiliki pilihan buat menukar perkakasan anda ke mod desktop dengan DeX . Walaupun tidak benar -benar  sistem operasi Linux, ini adalah persekitaran desktop dengan kernel Linux.
Desktop Jauh ke sistem yg menjalankan Linux, memakai pelaksanaan Splashtop .
Termux: Persekitaran Linux yg serba lengkap menurut baris arahan membolehkan anda menjalankan aplikasi Linux pada Android. Oleh itu, dia secara harfiah Linux dalam Android!


Root Android dan Pasang Linux


Bagi pengguna yg berakar, atau sesiapa yang gembira buat meluangkan masa buat memusnahkan peranti Android mereka , memasang Linux adalah lebih mudah dan lebih cepat.

Bagaimana buat Memasang Linux dalam Peranti Android Berakar
Sekiranya anda memiliki peranti yg berakar, anda boleh memasang pelbagai versi Linux dalam Android menggunakan alat Linux Deploy. Ini lebih baik dilakukan menggunakan menyambungkan telefon anda terlebih dahulu ke rangkaian Wi-Fi.

Mulakan dengan memasang BusyBox , yang menyediakan beberapa kebolehan root yg dipertingkatkan. Seterusnya, pasangkan Linux Deploy . Pada jangka masa pertama, ketuk Mula buat memastikan keizinan root diaktifkan, kemudian ketik Tetapan di sudut kanan bawah.

Gunakan sajian pilihan yang dipaparkan buat menentukan Pengedaran pilihan anda . Debian, Ubuntu, Gentoo, Fedora, & banyak lagi yang boleh dipasang. Kami menggunakan Arch Linux.

Anda perlu menyemak kotak Enable pada bawah GUI untuk melihat desktop Linux pada telefon anda. Juga pastikan VNC dipilih buat subsistem Grafik . Seterusnya, semak resolusi skrin di bawah tetapan GUI , dan pastikan anda gembira dengan persekitaran Desktop .

Akhirnya, cari nama pengguna & entri istilah laluan pengguna . Sama terdapat membuat nota pada mereka atau mengubahnya sebagai sesuatu yg lebih mengesankan buat anda.

Kembali menurut menu ini, lalu ketik tiga titik pada penjuru kanan sebelah atas dan pilih Pasang , lalu OK .

Jika ini terselesaikan, pasang VNC Viewer dari Play Store. Dalam Deployment Linux, ketik Mula buat menjalankan Linux. Kemudian buka VNC Viewer & sambungkan ke localhost: 5900 buat melihat desktop Linux anda menggunakan kelayakan yg anda tambahkan sebelumnya.

Setelah naik & berjalan, anda boleh memasang perisian Linux memakai terminal dengan cara biasa.


Tahniah: anda kini   memiliki Linux yg berjalan pada Android!


Cara Pasang Kali Linux dalam Android (Root Required)
Kaedah Linux Deploy di atas buat menjalankan distros Linux pada Android mungkin adalah yg terbaik yg anda akan dapati. Ia menyediakan pilihan yang baik berdasarkan versi Linux, termasuk Kali Linux.

Mahu menggunakan telefon atau tablet Android anda menjadi peranti ujian penembusan? Walaupun anda akan menemui pelbagai alat rangkaian Android yang berguna, pilihan terbaik adalah versi gampang alih Kali Linux. Cukup ikuti arahan pada atas memakai Deploy Linux, & pilih Kali Linux buat dipasang pada Android.

Setelah dipasang, anda akan memiliki penyelesaian penguji mudah alih di poket anda. Ini akan mengusut keselamatan mana-mana rangkaian yg dihubungkan oleh telefon anda.


Alternatif, Pasang ROM Android Custom

Tidak niscaya memasang Linux pada Android adalah idea yang baik, tetapi mahu lebih banyak fungsi dari telefon anda? Anda hanya boleh mencuba versi Android yang berbeza.

Jika anda tidak niscaya pada mana buat bermula, baca mengenai cara memasang ROM tersuai di Android .