Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Bagaimana Coronavirus Mempengaruhi Wanita Hamil? Inilah Apa Pakar Memberitahu Kami

Semua orang panik tentang coronavirus baru, COVID-19. Ini walaupun terdapat pernyataan dari agensi kerajaan dan pakar bahawa risiko umum kepada orang ramai adalah rendah, dan jaminan dari doktor bahawa majoriti orang yang mengidap virus itu mempunyai gejala yang sangat ringan. 
Coronavirus Mempengaruhi Wanita Hamil
Coronavirus Mempengaruhi Wanita Hamil

Sudah tentu, sesetengah orang lebih terdedah berbanding yang lain. The Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata yang tua dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan yang sedia ada mempunyai risiko yang paling besar untuk menjadi sakit tenat dengan virus.

Apabila ia datang kepada wanita hamil, perkataan rasmi dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) adalah bahawa ibu-ibu hamil "mungkin" lebih mudah terdedah kepada jangkitan pernafasan virus, termasuk COVID-19, kerana badan mereka melalui perubahan imunologi dan fisiologi.

Walau bagaimanapun, masih tiada maklumat daripada laporan ilmiah yang diterbitkan mengenai kecenderungan wanita hamil kepada coronavirus baru. Ini kerana hanya terdapat banyak data mengenai wanita hamil dengan COVID-19, pakar penyakit berjangkit Amesh A. Adalja, MD, sarjana senior di Pusat Kesihatan Johns Hopkins untuk Kesihatan, memberitahu Kesihatan. 

"Memahami jangkitan pada wanita hamil adalah soalan penyelidikan yang sangat penting yang perlu dijawab," katanya. "Wanita hamil juga harus dimasukkan ke dalam ujian antivirus dan ujian vaksin."

Dr. Adalja menunjukkan bahawa kehamilan mengurangkan rintihan pernafasan, yang bermaksud jangkitan pernafasan boleh menjadi lebih teruk pada wanita hamil. "Kami telah melihat ini dengan selesema," katanya.

Tetapi kebimbangan terbesar kepada wanita hamil adalah sama ada anaknya yang belum lahir berisiko. Jika dia mengendalikan virus itu, bolehkah dia menyerahkannya kepada janin?

Setakat ini, tiada bukti dalam penghantaran utero, kata Dr. Adalja. Itu tidak bermakna ia tidak boleh berlaku, tetapi kemungkinan besar virus itu akan diluluskan kepada bayi selepas lahir, dari hubungan rapat dengan seseorang yang membawa virus. 

Pada masa ini tidak ada vaksin yang diluluskan untuk mencegah coronavirus; vaksin telah dibangunkan dan kini sedang diuji pada haiwan, tetapi senario kes terbaik ialah percubaan manusia akan berlaku pada tahun ini, menurut BBC . Nasihat perubatan memberi tumpuan kepada langkah-langkah pencegahan untuk cuba menghentikan penyebaran virus. 

"Maklumat dan nasihat yang kami berikan kepada wanita hamil adalah sama seperti kepada penduduk umum," kata Rebecca C. Brightman , MD, pembantu profesor klinik obstetrik, ginekologi dan perubatan reproduksi di Sekolah Perubatan Icahn di Gunung Sinai, memberitahu Kesihatan . 

Perkara yang paling penting wanita hamil boleh lakukan untuk melindungi diri mereka daripada virus adalah untuk mengelakkan hubungan dengan sesiapa yang mempunyai gejala selesema atau jangkitan pernafasan atas, kata Dr Brightman. Jika anda tidak berasa sihat, tinggal di rumah. Dan jika gejala pernafasan berkembang (seperti kesesakan hidung, hidung berair, bersin atau batuk), pastikan anda berjumpa doktor. 

Baca juga: Badan Anda Selepas 65 Tahun

"Semua individu-hamil atau tidak-harus mengamalkan langkah mencuci tangan yang baik , iaitu basuh dengan sabun dan menggunakan pembersih tangan," kata Dr. Brightman. "Tutup mulut atau hidung apabila bersin, gunakan lengan atau tisu anda, dan elakkan daripada menyentuh mata, hidung dan mulut anda."

Maklumat dalam kisah ini adalah tepat pada masa akhbar. Walau bagaimanapun, apabila keadaan sekitar COVID-19 terus berubah, ada kemungkinan bahawa beberapa data telah berubah sejak penerbitan. Walaupun Kesihatan berusaha untuk memastikan kisah kami sebagai terkini, kami juga menggalakkan para pembaca untuk terus memberi maklumat mengenai berita dan cadangan untuk komuniti mereka sendiri dengan menggunakan CDC , WHO , dan jabatan kesihatan awam setempat mereka sebagai sumber.