Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Gejala Coronavirus vs Demam, Bagaimana Membedakan Mereka?

Sejak mula-mula ditemui di Wuhan, China dalam 2hb Disember 19, penyakit koronavirus yg sekarang dikenali menjadi COVID-19-sudah tersebar di semua global-& terus terperinci, ia melanda pada masa yang paling tidak sinkron buat Amerika Syarikat khususnya: demam isu sejuk dan flu.


Gejala Coronavirus vs Demam

Walaupun selesema dan selesema secara teknis hadir sepanjang tahun pada Amerika Syarikat, isu terkini sibuk mereka bermula dalam bulan Oktober, cenderung zenit antara Disember dan Februari, dan boleh bertahan hingga Mei, menurut Pusat Kawalan & Pencegahan Penyakit . Tetapi dalam tahun ini, sebagai tambahan kepada bimbang mengenai influenza dan virus pernafasan lain, orang juga bimbang tentang COVID-19- tanda-tanda yg, malangnya, kelihatan sangat mirip dengan mereka yang mengidap selsema dan selsema .

Nasib baik, walaupun mempunyai beberapa persamaan, coronavirus & standard anda, kesejukan sejuk sejuk jua mempunyai beberapa perbezaan penting. Berikut adalah apa yg perlu diketahui, berdasarkan pakar-ahli, mengenai coronavirus berbanding selesema biasa.


FYI: Sesetengah selesema biasa sebenarnya adalah homogen coronavirus. 


Yep, anda membaca hak itu: Coronavirus manusia biasa-tidak boleh dikelirukan dengan coronavirus novel, atau SARS-CoV-2, yg sekarang tersebar-boleh mengakibatkan penyakit saluran pernafasan yg ringan dan sederhana, misalnya selesema biasa, mengikut CDC . Malah, majoriti orang akan dijangkiti dengan satu atau lebih virus ini dalam satu saat dalam kehidupan mereka - menurut Marie-Louise Landry, MD, pakar penyakit berjangkit di Perubatan Yale & pengarah Makmal Virologi Klinikal Yale, empat coronavirus insan biasa menyebabkan 15-30% selesema biasa. (Selalunya, bagaimanapun, selesema biasa disebabkan oleh rhinovirus, mengikut CDC ). Musim puncak  mereka juga musim sejuk-aka, pada masa yang sama sebagai influenza. 

Walau bagaimanapun, apa yang sedang kita hadapi merupakan coronavirus baru atau novel, "yang bermaksud beliau bermutasi dalam beberapa cara & menjadi lebih mematikan," kentara Jeremy Brown, MD, pengarah Pejabat Penyelidikan Penjagaan Kecemasan pada Institut Kesihatan Nasional dan pengarang Influenza: Penggeledahan Seratus Tahun buat Menyembuhkan Penyakit Paling Buruk Dalam Sejarah . "Itulah yg berlaku saat SARS & MERS berlaku. Mereka juga adalah coronavirus, yang berubah & menjadi sangat lebih berbahaya. " 

Bagaimanakah simptom-simptom koronavirus berbanding simptom-simptom yang biasa?
COVID-19 & bahagian sejuk biasa banyak gejala pernafasan yg sama. Menurut CDC , tanda-tanda-gejala sejuk umumnya zenit pada masa dua hingga tiga hari & selalunya termasuk yg berikut:


  • Bersin
  • Hidung berbulu atau berair
  • Sakit tekak
  • Batuk
  • Titisan pasang hidung
  • Mata berair
  • Demam (orang paling jarang yg terkena selsema ini nir menerima demam)


Walaupun sesetengah gejala-gejala yang sejuk - terutamanya hidung berair, hidung tersumbat, dan batuk-mungkin bertahan sebagai akibatnya 10 hingga 14 hari, mereka biasanya akan bertambah baik pada masa itu, mengikut CDC.

Setakat tanda-tanda-gejala coronavirus pergi, CDC menyampaikan bahawa seluruh penyakit koronavirus yg dilaporkan sudah berkisar dari tanda-tanda ringan hingga penyakit yg teruk & kematian buat kes-kes COVID-19 yg disahkan. Gejala COVID-19 umumnya timbul dua hingga 14 hari selepas pendedahan dan termasuk:


  • Demam
  • Batuk
  • Sesak nafas


Mujurlah, walaupun masih ada laporan tentang penyakit yang teruk dan kematian yang berkaitan menggunakan coronavirus, kebanyakan kes yang disahkan memiliki tanda-tanda ringan, dari sebuah kajian yang diterbitkan dalam The Lancet . Gejala yg kurang biasa, setiap kajian, termasuk sakit tekak dan hidung berair, dilaporkan sang hanya lima% pesakit; dan cirit-birit, loya, dan muntah, dilaporkan oleh 1-2% pesakit. Menurut The New York Times , radang paru-paru pula biasa di kalangan pesakit COVID-19, walaupun pada mereka yang kesnya nir teruk.

Seberapa teruk merupakan koronavirus berbanding menggunakan selesema biasa?
Selesema umumnya tidak membuat sebarang masalah kesihatan yang berfokus misalnya radang paru-paru, jangkitan bakteria, hospitalisasi, atau kematian-yang sangat berbeza dengan selesema, yang menyebabkan 290,000 hingga 650,000 kematian di seluruh global setiap tahun, dari  Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Keparahan coronavirus nir begitu parah dan kering, walaupun ia jauh lebih teruk daripada selesema biasa. Menurut laporan situasi WHO pada tiga Mac , terdapat 90,870 kes COVID-19 yang disahkan. Dan, menurut NYT , WHO yang terbaru melaporkan bahawa nomor  kematian global COVID-19 adalah 3.4% -a jumlah yg terutama mencerminkan wabak di China sahaja. Jumlah itu, setiap NYT pula dimuatkan dengan kaveat, menggunakan ahli-ahli yg menambah bahawa sekali lagi diketahui tentang epidemik coronavirus, kadar kematian akan jauh lebih rendah.


Baca juga: Apakah Diet Pescatarian? Adalah Sihat?


Bagaimana kaedah rawatan & pencegahan berbeza antara coronavirus dan selesema biasa?


Secara jujur, mereka sebenarnya tidak. Tidak terdapat penawar buat selesema, mengikut CDC, dan masalah yg sama berlaku buat COVID-19 (walaupun penyelidik sedang mencari rawatan dan kemungkinan vaksin buat coronavirus baru ). Yang mengungkapkan, apabila anda mengalami demam & tanda-tanda lain yang berkaitan menggunakan coronavirus, merupakan bijak buat menghubungi doktor anda buat menentukan langkah seterusnya.

COVID-19 & sejuk biasa jua memiliki kaedah pencegahan hampir sama, dari CDC. Mereka termasuk kaedah pencegahan sejuk & tipuan tipikal seperti mencuci tangan menggunakan sabun & air selama sekurang-kurangnya 20 saat; tidak menyentuh mata, hidung & verbal menggunakan tangan yang tidak dicuci; mengelakkan hubungan kedap dengan orang yg sakit; tinggal di tempat tinggal ketika anda sakit; dan membasmi objek dan bagian atas yg sering disentuh.