Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Tulang Mentah Sebenarnya Masih Hidup Apabila Anda Makan Mereka

Anda mungkin suka mencerna dalam beberapa tiram dalam hari yg hangat dengan segelas wain putih pada tangan. Atau mungkin pada tarikh pertama (mereka nampaknya " afrodisiak ," selepas semua!). Namun, adakah anda memahami bahawa tiram yg anda makan sebenarnya hayati jika anda memasukkannya ke pada verbal anda? Kerana aku  nir niscaya. Dan sekarang aku  tidak bisa menggoncangkan pemikiran itu berdasarkan fikiran saya. Mereka adalah ALIVE dan aku menelan mereka.

Tetapi, percayalah atau tidak, itu sebenarnya adalah kasus yg baik. Ternyata tiram mesti hidup ketika kita memakannya buat menghindari sakit (yg pasti akan merusak seluruh seksi afrodisiak seksi).
Tulang Mentah


Mengapa Tiram Mentah Hidup Jika Anda Makan Mereka?


"Jika anda karam balik  tiram mentah, mereka masih hayati atau baru saja dibunuh atau dihiris sebelum berkhidmat, itulah sebabnya anda acapkali melihatnya di atas ais," istilah Alex Lewis, RD, LDN, pakar diet buat Baze . Ini memastikan mereka segar semasa makan, jadi mereka mengekalkan profil rasa yang betul, tekstur & ketumpatan nutrien. Ini mengakibatkan mereka rasa lebih baik & lebih baik dicerna jua.

"Ia pula memastikan keselamatan kuliner," katanya. "Tulang mentah yg meninggal menjalankan risiko yg lebih akbar daripada dijangkiti virus & bakteria yang boleh memberi impak negatif pada kesihatan anda walaupun risiko keseluruhannya relatif rendah," ucapnya. Rendah atau nir, itulah sebabnya mereka sebenarnya hidup atau baru terbunuh buat memastikan anda selamat.

Kedua-dua hayati mentah & mentah mati mengakibatkan risiko walaupun, ucapnya. Menurut kajian , "tiram mentah (terutama tiram mangkat  mentah) boleh membawa bakteria berbahaya ( vibrio vulnificus) menggunakan kesan sampingan misalnya cirit-birit dan muntah," pungkasnya. Anda menghadapi risiko jangkitan yang lebih akbar bila menentukan buat makan tiram mentah, jadi berhati-hati.

Terdapat jua virus & bahan cemar dan bahan cemar lain misalnya logam berat, yang boleh menyebabkan risiko yg lebih besar  jika memilih mentah lebih masak. Beliau mengatakan, "Risiko untuk jenis pencemaran ini lebih kecil daripada prevalensi daripada risiko penyakit makanan lain (seperti pencemaran salmonella dengan ayam)," jadi jangan kecewa pada sini.


Tips Membeli & Memasak Tiram


Mula-mula, jangan beli atau pakai tiram yang belum dimasak pada mana cangkang telah terbuka atau rosak, kerana ini bermakna ia mungkin tewas, pungkasnya, yang bukan apa yang anda mahukan, kerana anda boleh jatuh sakit. Dan "jangan terlalu banyak di dalam periuk kerana sesetengahnya masih terlalu matang," pungkasnya, yg boleh menyebabkan pencemaran menurut memasak nir sekata.

Selalu periksa buat membuka shell semasa memasak juga. "Kalau cangkang tidak terbuka semasa memasak, lebih baik membuang tiram," katanya.

Baca juga: Super Praktis, Tetapi Resipi Ayam lima-Senyum Delicious Delicious


Garisan bawah


Tiram merupakan asal nutrien yg hebat, seperti zink dan kalium, & mereka boleh sebagai pilihan yang sangat baik di restoran atau pada rumah. Mereka berfungsi menggunakan baik dalam pasta, sup & stew , diasinkan di panggangan dan banyak lagi. Tetapi, jangan makan mereka tewas. Dan jangan biarkan pemikiran mereka yang hayati menakutkan kamu buat tidak memakannya lagi!

"Idealnya, pilih tiram yang dimasak atau pandai  memakan tiram mentah (pastikan mereka masih hayati atau baru terbunuh sebelum makan) & faham terdapat risiko pada sana," pungkasnya.