Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Adakah Windows 10 Home Sertakan Word dan Excel?

Oleh kerana Office adalah aplikasi percuma yang disertakan dengan Win 10. Oleh itu, anda tidak perlu melanggan untuk menggunakannya. Masalahnya ialah Microsoft menganggapnya sukar untuk mempromosikan aplikasi ini. 

Windows 10 Home Sertakan Word dan Excel?


Sebilangan pengguna tidak tahu bahawa terdapat versi dalam talian Microsoft office, yang merangkumi semua aplikasi termasuk Outlook, PowerPoint, Word dan Excel. Walau bagaimanapun, Windows 10 Home tidak termasuk Excel dan Word. Mari mengetahui lebih lanjut.

Baru-baru ini, Microsoft telah memperkenalkan aplikasi Windows 10 baru yang ditujukan untuk semua pengguna suite Microsoft Office. Nama aplikasinya adalah Office, yang merupakan versi terkini dari aplikasi My Office. Versi yang dikemas kini mempunyai reka bentuk yang lebih bersih. Selain itu, ia membolehkan anda mengakses fail dan program lain.

Perkara yang baik mengenai aplikasi baru adalah bahawa ia menunjukkan ikon untuk semua program. Oleh itu, anda boleh melancarkan OneDrive, Publisher, Outlook, PowerPoint, Excel dan Word. Aplikasi ini menunjukkan kepada anda dokumen dan fail terbaru, dan anda boleh melancarkan salah satu aplikasi untuk melakukan kerja anda.

Selain dari ini, ia juga menunjukkan kepada anda fail yang disematkan dan dikongsi. Selama bertahun-tahun, Microsoft Office telah mendapat banyak populariti. Anda boleh mendapatkan Office dalam pelbagai bentuk, seperti produk dalam talian percuma, pembelian satu kali dan langganan tahunan.

Pengguna Office baru mungkin tidak tahu di mana untuk mencari fail dan aplikasinya. Aplikasi Office menawarkan satu tempat yang menawarkan pelbagai produk seperti Office 2016, Office 2019, dan Office 365. Sekiranya anda tidak mahu membayar untuk versi berbayar, anda boleh memilih Office Online percuma.

Aplikasi Office tidak berbeza dengan laman Office.com Microsoft. Ia membolehkan akses percuma ke dokumen dan program anda. Selain itu, aplikasi ini membolehkan anda melihat dokumen yang disimpan di peranti atau komputer tempatan anda. Selain itu, ia membolehkan anda mengakses fail yang disimpan di OneDrive anda juga. Satu lagi ciri fail yang hebat ialah ia membolehkan anda memuat naik fail dari peranti atau komputer anda.

Selepas pelepasan aplikasi, jika anda memeriksanya, ia akan mengemas kini aplikasi My Office. Sekiranya anda ingin mencubanya, anda boleh pergi ke Kedai Microsoft untuk memuat turun dan memasangnya.

Berikut adalah informasi awal: aplikasi baru itu mempunyai gangguan yang mungkin memberi kesan kepada beberapa pengguna. Walaupun halaman kedai akan membawa anda ke aplikasi baru, pemasang akan memasang versi lama My Office dan bukannya yang dikemas kini.

Juga, kesalahan mungkin berbeza dari satu mesin ke mesin yang lain. Ramai pengguna telah melaporkan masalah ini. Namun, tidak semua pengguna mengadu mengenainya. Menurut jurucakap Microsoft, syarikat itu mengetahui mengenai bug tersebut dan bertekad untuk memperbaikinya.

Baca juga: 3 Alasan Mengapa LinkedIn Premium Layak Dibayar

Penutup


Ringkasnya, Microsoft Windows 10 Home tidak dilengkapi dengan Word dan Excel, tetapi anda boleh memasang aplikasi Office untuk menikmati ciri yang sama yang ditawarkan oleh Microsoft Office. Oleh itu, jika anda tidak perlu risau lagi. Anda boleh terus maju dan memasang aplikasi pada OS anda.