Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

7 Makanan Penting Untuk Mencegah Kerontokan Rambut

Mister Bisnis, Seperti bahagian badan yang lain, anda perlu ingat bahawa rambut anda juga perlu mendapatkan khasiat yang pantas tumbuh panjang dan kuat. Apabila rambut sihat dan berkhasiat, ia akan dapat tumbuh, tetapi ketika rambut kurang gizi, ia akan mudah patah dan keguguran rambut dapat menjadi masalah.
Mencegah Kerontokan Rambut
Mencegah Kerontokan Rambut

Jika tidak ditangani dengan baik dalam waktu. Walau bagaimanapun, terdapat kategori makanan tertentu seperti serum yang kuat untuk rambut anda dan dapat menghentikan keguguran rambut, atau sekurang-kurangnya mengurangkannya dengan mudah. ​​Berikut adalah 7 makanan penting yang dapat membantu mencegah keguguran rambut:

#1. PROTEIN


Rambut anda pada dasarnya terdiri dari protein dan ketika kurang protein dalam makanan Anda, rambut anda pasti akan mengambilnya. Sekarang, anda mungkin berfikir bahawa anda mempunyai protein dalam diet anda, tetapi apa yang anda tidak tahu adalah bahawa seluruh tubuh mengambil protein, dan hanya yang terakhir, mencapai rambut. 

Oleh itu, anda perlu mempunyai protein tambahan dalam makanan anda untuk memastikan bahawa cukup juga rambut anda. Sangat mudah untuk mencari makanan yang tinggi kadar proteinnya dan sekiranya anda memasukkannya ke dalam diet biasa, anda pasti akan mengalami penurunan rambut gugur yang ketara. 

Sekiranya anda bukan vegetarian, anda boleh makan ayam, ayam belanda dan kuning telur; dan pilihan vegetarian termasuk kangkung, kacang tanah, yoghurt Yunani, kacang, lentil dan tauhu.

#2. BESI


Sekiranya anda menginginkan rambut yang sihat, anda memerlukan peredaran darah yang betul dan untuk peredaran darah yang betul, anda perlu mempunyai cukup zat besi dalam makanan anda, kerana zat besi membantu penyaluran darah dan oksigen ke pelbagai bahagian tubuh dengan betul, termasuk kulit kepala anda. 

Kajian menunjukkan bahawa apabila kekurangan zat besi yang berkaitan dengan anemia terjadi di dalam badan, rambut juga gugur dan rawatan untuk keadaan ini dapat meningkatkan kesihatan rambut juga. 

Cara termudah untuk meningkatkan zat besi dalam diet anda adalah dengan menambahkan semua jenis sayur-sayuran hijau hijau, kacang dan biji-bijian. Anda juga boleh memasukkan daging merah, kuning telur, kerang, kerang dan tiram juga.

#3. SELENIUM


Selenium adalah unsur jejak yang terdapat di dalam tubuh dan membantu membuat seleno-protein, yang diperlukan untuk imuniti, metabolisme dan juga mendorong pertumbuhan rambut baru, melalui rangsangan folikel rambut baru. Sekiranya selenium tidak mencukupi di dalam badan anda, selenium yang ada akan digunakan dan itu akan menyebabkan kelainan pada folikel rambut, yang menyebabkan kerosakan. 

Sebelum anda bergegas ke klinik pemulihan rambut terdekat di Delhi, anda mungkin ingin mencuba makanan yang mempunyai kandungan selenium yang tinggi seperti udang, sardin, ikan seperti tuna dan halibut, ham dan kacang brazil.

#4. ZINC


Walaupun zink dapat meningkatkan pertumbuhan dan pembaikan tisu, ia juga penting untuk kesehatan kulit kepala dan rambut, kerana dapat mempertahankan produksi kelenjar yang mengeluarkan minyak yang ada di kulit kepala. 

Untuk mendapatkan jumlah zink yang cukup dalam makanan biasa anda, cukup masukkan gandum, kacang buncis dan jika anda bukan vegetarian, maka tiram, daging sapi dan hati.

#5. OMEGA 3 FATTY ACIDS


Ini adalah faktor penting untuk bukan hanya kulit yang hebat, tetapi juga rambut yang sangat baik. Asid lemak omega 3, setelah sampai di kulit kepala, akan menembusi batang rambut dan membran sel dan memastikan pertumbuhan rambut yang betul. Mereka juga meningkatkan keanjalan rambut, yang juga mengurangkan kemungkinan patah. 

Walau bagaimanapun, masalah dengan asid lemak Omega 3 adalah bahawa tubuh tidak dapat menghasilkannya sendiri, itulah sebabnya anda perlu makan makanan yang kaya dengannya - salmon, tuna, walnut, biji rami, kangkung dan pucuk Brussel semuanya sumber yang hebat.

#6. VITAMIN


Vitamin sangat penting untuk pertumbuhan rambut, terutama A dan C, kerana ini menyumbang kepada pengeluaran sebum, yang merupakan bahan berminyak yang terdapat pada folikel rambut anda. Sebum bukan sahaja perapi semula jadi tubuh, tetapi juga membantu mencegah kerosakan. 

Vitamin C meningkatkan zat besi dalam badan dan membawa kepada pengoksigenan yang lebih baik untuk folikel rambut. Cukup masukkan sedikit chard Swiss, bayam atau brokoli ke salad anda atau buat kentang goreng atau sup labu untuk mendapatkan cukup vitamin A dan C dalam makanan anda.

Baca juga: 10 Petua Pengajaran Terbaik untuk Guru Yoga Baru

#7. MAGNESIUM


Walaupun merupakan salah satu mineral paling banyak di dalam badan, ia juga diperlukan untuk sejumlah besar reaksi dalam tubuh, termasuk pertumbuhan rambut. Inilah sebabnya mengapa, berkali-kali, jumlah magnesium dalam badan tidak mencukupi dan kekurangannya dengan mudah boleh menyebabkan keguguran rambut. 

Namun, terdapat banyak makanan yang kaya dengan magnesium dan mungkin terdapat di dapur anda sekarang - kacang mete, badam, beras perang, lentil dan juga halibut.