4 Petua Keselamatan Panggang Penting Untuk Kanak-kanak

Situs Bisnis, Adakah anda tahu bahawa rata-rata 9.600 kebakaran rumah setiap tahun disebabkan oleh pemanggangan? Itu menurut Persatuan Perlindungan Kebakaran Nasional. Ia pasti menakutkan, tetapi untuk menjaga keselamatan diri, keluarga dan rumah anda, anda harus selalu mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan setiap kali anda mengadakan sesi barbeku.

Keselamatan Panggang Penting Untuk Kanak-kanak

Petua Keselamatan Panggang Penting Untuk Kanak-kanak

Ia juga penting bagi anak-anak anda dan semua orang di rumah untuk mempelajari semua tentang keselamatan panggangan. Petua keselamatan memanggang penting untuk kanak-kanak ini akan membantu menjaga keselamatan semua orang:

Jawab soalan anak-anak anda

Oleh kerana mereka sering melihat anda mengusahakan pemanggang semasa keluarga berada di halaman belakang, adalah wajar bagi anak-anak untuk menjadi penasaran untuk memanggang. 

Apabila panggangan dimatikan, luangkan masa untuk menunjukkan cara kerjanya. Ini juga masa yang tepat untuk menerangkan keselamatan kebakaran!

Bercakap tentang keselamatan kebakaran

Sangat penting agar semua orang di rumah anda, terutama anak-anak, mengetahui keselamatan kebakaran. Anda harus tegas bahawa api itu berbahaya dan tidak boleh dimainkan. 

Ini sangat penting jika anda selalu memanggang dan anak-anak sentiasa melihat api dari panggangan anda. Sekiranya mereka mesti terbakar, mereka harus tahu bagaimana melakukan berhenti, turun dan gulung.

Pastikan memadamkan api sepenuhnya walaupun anda sudah selesai memasak. Ingatkan anak-anak untuk tidak mendekati panggangan kerana masih boleh sangat panas dan mereka boleh membakar diri.

Buat zon BBQ sahaja

Zon ini mestilah zon khusus untuk orang dewasa, tidak ada anak-anak yang boleh masuk atau pergi berhampiran zon untuk keselamatan. 

Untuk keseronokan tambahan dan agar anak-anak lebih memahami peraturan, minta mereka melukis sempadan di sekitar kawasan barbeku menggunakan kapur berwarna (kira-kira 3 kaki di semua sisi).

Jadikan panggangan anda “kalis bayi”

Pasti, panas dan api berbahaya bagi kanak-kanak, tetapi panggangan itu sendiri bukanlah perkara yang sesuai untuk dikunjungi oleh anak muda. 

Sebilangan besar panggangan adalah logam dan mempunyai tepi yang bergerigi serta tonjolan yang runcing dan tajam, yang menimbulkan risiko lebam, luka atau calar.

Penting untuk melindungi bayi di panggangan anda ketika anda mempunyai anak-anak di sekitar halaman, walaupun mereka tidak diizinkan mendekati barbeku semasa anda memasak. Gunakan bantal sudut perabot atau pita pelindung untuk menutup bahagian yang tajam atau bahagian berbahaya.

Baca juga: Restoran Terbaik Di London Bridge

Ringkasan

Pastikan api terus di panggangan anda – pastikan anda mengikuti petua keselamatan memanggang yang penting ini untuk anak-anak!