5 Cara Meningkatkan Memori & Ingat Nama Anda, Nota (dan Semua yang Lain) – Situs Bisnis

5 Cara Meningkatkan Memori & Ingat Nama Anda, Nota (dan Semua yang Lain)

Tidak ramai yang tahu bahawa ingatan bergantung pada teknik. Terdapat sains pada sebalik bagaimana otak kita mengendalikan maklumat baru, & bila anda memeriksa teknik, anda boleh menyimpan lebih banyak maklumat tersebut. Tidak perlu dikatakan, tidak terdapat satu pun yg akan mengubah fikiran anda secara ajaib dalam sehari. Tetapi amalan, & anda akan terkejut menggunakan orang lain tentang bagaimana anda dapat mengingati apa yg berlaku.

1. FlipToMind (Web): Kad Flash Custom Dengan Pengulangan Jarak


FlipToMind menggabungkan kad flash menggunakan teknik ingatan pengulangan jeda buat menyemak & mengulangi apa yang anda perlu jangan lupa. Ia menyokong pelbagai input seperti teks, imej, dan pula markdown, dan berfungsi pada mana-mana pelayar, desktop atau mudah alih.

Bagaimana Cara Menjadi Murid Lebih Pintar Dengan Menggunakan Metode Pengulangan Berjangkakan 

berulang merupakan satu kaedah yg dapat membantu anda menonjolkan keluk ke bawah kelupaian anda & membantu anda menghafal sejumlah besar  data.
Ia merupakan teknik pembelajaran yg dipercepatkan.

Untuk membuat kad, anda perlu memasukkan isyarat dalam satu kotak & jawapan yang lain. Anda perlu salin-tampal pautan URL imej penuh buat menambah gambar dalam kad. Sebaik sahaja anda menciptakan stack, cuba sendiri.

Aplikasi ini akan melalui isyarat anda. Katakan jawapan pada ketua anda dan flip kadnya. Tandakan beliau sebagai “memahami” atau “gagal” agar aplikasinya memahami kad yg anda hadapi dengan perkara. Menggunakan prosedur pemecahan  pandai , FlipToMind kemudian memaparkan kad-kad yg mana anda mungkin terlupa tidak lama   lagi, dan mencipta ujian khusus.


Ini adalah antara pelaksanaan web kad flash paling gampang berdasarkan pengulangan jarak. Versi percuma FlipToMind membolehkan anda menciptakan 25 kad. Anda boleh menaik taraf ke kad tanpa had buat satu dolar sebulan.

Dua. Mochi (Windows, macOS, Linux): App Kad Flash-Packed Ciri


Mochi jua menggunakan teknik pengulangan jeda. Tetapi ini bukan aplikasi web, jadi anda hanya boleh mengaksesnya pada desktop yang anda pasang perisian tadi.

Anda boleh membuat kad baru yg menyokong Markdown, teks, dan emojis jua, namun bukan imej. Mochi memiliki tiga ciri yang membezakannya menurut kad kilat biasa.

Pertama, anda nir terhad pada satu jawapan sahaja. Dalam kad flash fizikal, anda hanya boleh mempunyai soalan di satu pihak & jawapan yang lain. Mochi membolehkan anda menambah jawapan yg banyak, atau petunjuk, yang disusun mengikut langkah. Ia adalah tahap untuk kad reguler.

Kedua, Mochi membolehkan anda menyembunyikan istilah-istilah pada masalah yang anda untuk. Ciri ” Cloze ” hanya akan mengaburkan istilah-istilah berdasarkan sebahagian besar  teks, meminta anda mengisi kekosongan itu.

Dan akhirnya, Mochi membolehkan anda menambah nota jelas buat pelajaran anda. Anda kemudian boleh menghubungkan kad ke nota, atau menciptakan kad berdasarkan nota. Ia adalah sistem yg berkesan buat mengingati apa yg anda perlukan, dan juga belajar lebih banyak jika anda terlupa.

Pasangan pelaksanaan kedua-2 kaedah ini dengan algoritma yg menjejaki kad dan menaikkan pengekalan menggunakan pengulangan jarak. Anda boleh menambah nombor tanpa had dek & kad tanpa had kepada Mochi namun nir dapat mengaksesnya dalam telefon atau komputer lain.


3. Seni Memori (Web): Belajar Membina Istana Memori

apabila anda ingin belajar bagaimana membina “istana ingatan” Sherlock Holmes yg digambarkan dalam satu episod siri BBC, lalu lawati Art of Memory. Laman web ini adalah repositori berdasarkan pelbagai alat memori, termasuk panduan pemula percuma yg gampang buat bagaimana kerja-kerja istana memori berfungsi.

Wiki Teknik Memindah langkah demi langkah membawa anda melalui asas-asas Kaedah Loci (iaitu nama asal teknik itu). Melalui pemandangan dari sebuah kampung, ia menggambarkan bagaimana mengingati 12 elemen pertama jadual berkala. Istana memori acapkali disyorkan sebagai alat memori bermanfaat untuk pelajar.

Laman web primer lebih banyak ditawarkan daripada kaedah satu ini sahaja. Malah, dia merangkumi hampir seluruh teknik ingatan yg akan anda jumpai.

Daftar buat page web buat menerima ebook pemula 28 page percuma buat seluruh teknik memori primer, yang jua menjawab soalan generik. Anda jua mendapat akses ke forum, yg mempunyai komuniti ahli & amatur yang aktif untuk membantu pada bepergian anda.

4. Memori Awesome Anda (Web): Kursus Video Percuma untuk Ingat Apa-apa

Laman web Bill Powell pakar memori penuh menggunakan artikel & sumber yang berkaitan dengan ingatan. Daripada memberi tumpuan pada satu teknik, Powell menekankan menggunakan kaedah yg berbeza buat mengingati kasus yang berbeza. Dan beliau mengajar anda bagaimana.

Cara terbaik buat bermula adalah menggunakan kursus video percuma, yang mana anda perlu mendaftar buat surat keterangan itu. Ini bukan video lima minit, setiap kursus video empat bahagian lebih menurut 1/2 jam panjang. Powell menyentuh empat indera memori krusial, tujuan masing-masing, dan cara menggunakan indera untuk mengingati nama.

Pergi melalui kursus sepanjang hujung minggu dan letakkan pembelajaran secara amalan. Sekiranya anda mempunyai masa, artikel Powell pula bernilai membaca, terutamanya pada topik misalnya mengapa kad flash gagal atau bagaimana anda bisa mengingat lebih poly kasus yang anda baca.

5. Pemeriksaan Kesihatan Memori (Web): Ujian Rugi Memori Percuma

Sekarang bahawa anda memahami bagaimana buat menaikkan ingatan anda, beliau mungkin berbaloi buat menyemak betapa baiknya itu. Pemeriksaan Kesihatan Memori memberikan beberapa ujian percuma buat melihat apabila anda mengalami kehilangan ingatan.

Laman web ini menaruh anda 2 jenis ujian: ujian memori jangka pendek & ujian memori yang berfungsi. Dalam ujian memori jangka pendek, anda akan ditunjukkan satu siri gambar alam semula jadi atau haiwan. Anda perlu mengetuk gambar atau kunci ruang setiap kali imej diulang.

Ujian memori yg bekerja adalah 2 jenis. Ujian span digit menampakan anda satu siri digit (sehingga 10) dalam kelajuan yang berbeza, dan lalu anda perlu menaip nombor penuh. Ujian ingatan spatial menerangkan anda objek dalam kotak yg berbeza menurut 4 × 4 grid. Ingat urutan dan tiru.

Nota: Ini adalah ujian asas buat menyelidiki minda yg kerap berfungsi. Sekiranya anda mencari ujian klinikal atau berfikir anda mungkin memiliki masalah mental, sila dapatkan pendapat pengamal perubatan profesional.

Cara Lain buat Meningkatkan Memori Anda
Memori dan ingat tak jarang berfungsi dengan keadaan fisiologi. Kajian sudah memberitahuakn bahawa memori anda secara automatik akan bertambah baik apabila anda sedang makan sihat, bersenam secara teratur, dan menerima relatif tidur.