Lompat ke konten

5 Pelanggan FTP Percuma Terbaik untuk Windows

  • oleh

Situs Bisnis, FTP masih berguna untuk memuat turun dari hos fail atau memuat naik ke hos web! Berikut adalah pelanggan FTP terbaik yang boleh anda dapatkan secara percuma.

FTP Percuma Terbaik untuk Windows

FTP telah jatuh di pinggir jalan sebagai kaedah perkongsian fail, tetapi masih berguna untuk pemindahan PC-ke-PC dan PC-ke-mudah alih dan masih kaedah untuk memuat naik fail ke host web. Pengalaman FTP yang baik datang ke aplikasi klien FTP yang anda gunakan, jadi pastikan anda menggunakan klien FTP yang anda suka.

Sebelum anda menyelidiki klien FTP pihak ketiga ini untuk Windows, anda harus tahu bahawa anda boleh menambahkan pelayan FTP terus ke File Explorer . Ini membolehkan anda melayari pelayan FTP seolah-olah mereka adalah pemacu terpasang di sistem anda.

Cara Mengubah Penjelajah Fail Windows Menjadi Pelanggan FTP

Apabila anda perlu memindahkan fail antara komputer, FTP adalah cara yang baik untuk melakukannya. Dan jika anda menggunakan Windows File Explorer, anda tidak lagi memerlukan klien FTP pihak ketiga. Ini caranya…

Tetapi jika anda lebih suka klien FTP khusus, berikut adalah klien FTP percuma terbaik untuk Windows. Tidak perlu mengeluarkan wang tunai untuk yang dibayar!

1. WinSCP

FTP Percuma Terbaik untuk Windows

Tidak ada perbandingan: WinSCP adalah klien FTP percuma terbaik untuk Windows. Walaupun sifatnya yang sederhana dan mudah digunakan, ia menyediakan beberapa ciri canggih yang dapat memenuhi keperluan FTP yang paling menuntut.

Selain FTP, WinSCP mendukung pemindahan fail dan pengeditan fail jauh menggunakan protokol SFTP, SCP, dan WebDAV. Tidak kira yang anda gunakan, ia dapat menyegerakkan direktori tempatan dengan direktori yang jauh.

WinSCP disepadukan secara langsung ke dalam Windows, memungkinkan untuk drag-and-drop yang lancar, pilihan tambahan pada menu klik kanan “Kirim Ke”, dan pintasan desktop ke pelayan yang sering digunakan. Ia juga mempunyai editor teks bawaan yang memungkinkan penyuntingan segera fail jauh (berguna untuk tweaking HTML, CSS, JS, dll.).

Bagi pengguna tenaga, WinSCP mempunyai antara muka baris perintah ( senarai penuh perintah ) dan sokongan skrip (fail kumpulan dan kumpulan .NET). Terdapat sedikit keluk pembelajaran, tetapi bagus untuk automasi tugas.

Dan ia adalah sumber terbuka! WinSCP adalah contoh utama bahawa perisian sumber terbuka tidak perlu menghisap dan mungkin hanya diperoleh dengan perisian sumber terbuka.

2. FailZilla

FTP Percuma Terbaik untuk Windows

FileZilla tetap menjadi salah satu klien FTP percuma yang paling popular untuk Windows 10. Anda juga akan menemui FileZilla di macOS dan Linux.

Sebab utama di sebalik popularitinya adalah kemudahan penggunaan dan set alat yang luas. Ia menyokong kawalan lebar jalur, mod pasif dan aktif, pengesahan kelayakan dan data, dan protokol FTP, SFTP, dan FTPS. Terdapat alat lain yang berguna, seperti pencarian fail jauh (dengan penapis fleksibel dan pencocokan corak) dan penanda halaman untuk fail dan lokasi yang sering diakses.

FileZilla telah menimbulkan kontroversi di masa lalu, fikiran. Pada tahun 2014, terungkap bahawa versi FileZilla palsu (versi 3.5.3 dan 3.7.3) telah berjalan di internet. FileZilla “twin jahat” diubah untuk mencuri kelayakan masuk FTP dan menyimpannya di pelayan jauh.

Untuk masa yang lama, FileZilla mendorong muat turunnya melalui SourceForge, yang terkenal dengan menggabungkan adware dengan pemasang. Walaupun SourceForge tidak lagi terlibat dalam amalan seperti itu, FileZilla masih melakukannya. Oleh itu, perhatikan semasa pemasangan dan pastikan untuk Menolak perisian tambahan .

Walaupun terdapat kumpulan pemasangan adware, FileZilla adalah klien FTP percuma yang kukuh untuk Windows 10.

3. Cyberduck

FTP Percuma Terbaik untuk Windows

Cyberduck adalah pelanggan FTP yang mudah tetapi berkesan, sangat sesuai untuk keperluan memindahkan fail sekali-sekala. Ia tidak telanjang, dan ia pasti berguna untuk pengguna tenaga, tetapi antara muka dipermudahkan. Pemindahan fail yang berat dan kerap mungkin lebih mudah dengan antara muka yang lebih lengkap.

Cyberduck adalah sumber terbuka dan bebas. Ia menyokong pelbagai protokol di atas FTP, termasuk SFTP dan WebDAV, serta sambungan mudah ke Dropbox, Google Drive, Amazon S3, Backblaze B2, dan Microsoft Azure, antara lain.

Cyberduck disatukan dengan lancar dengan mana-mana editor teks luaran, yang sesuai untuk penyuntingan fail web dari jauh. Ini juga memiliki fitur Tampilan Pantas yang memungkinkan Anda melihat pratinjau fail tanpa mengunduhnya. Direktori tempatan boleh diselaraskan dengan direktori jauh.

Tetapi ciri terbaik Cyberduck adalah komitmennya terhadap keselamatan. Ia dilengkapi dengan ciri yang disebut Cryptomator, yang menyulitkan nama fail dan direktori dan struktur direktori yang kotor. Dengan kata lain, walaupun seseorang memintas pemindahan anda, mereka tidak dapat melihat apa yang anda pindahkan.

Anda akan perhatikan bahawa Cyberduck memaparkan permintaan derma setiap kali anda mengemas kini ke versi baru. Oleh kerana Cyberduck benar-benar percuma dan sumber terbuka, menambahkan permintaan derma dapat difahami sepenuhnya. 

Sekiranya anda ingin membuang permintaan derma dari klien FTP percuma secara kekal, anda boleh menderma dan mendaftar, yang mana anda akan menerima kunci pendaftaran. Sekiranya anda menggunakan Cyberduck sebagai pemacu FTP harian anda, pertimbangkan untuk menyokong pembangunnya!

Pada Windows 10, Cyberduck tersedia sebagai aplikasi desktop yang berdiri sendiri dan aplikasi UWP dari Windows Store. Kami mengesyorkan versi desktop.

4. CoreFTP LE

FTP Percuma Terbaik untuk Windows

CoreFTP LE adalah versi percuma Core FTP Pro, pelanggan FTP premium untuk Windows 10. Walaupun versi premium dilengkapi dengan beberapa fungsi tambahan (pemindahan FTP berjadual tanpa pengawasan, penyulitan dan penyahsulitan fail lanjutan, dan banyak lagi), versi percuma sangat sangat berbaloi dengan masa anda.

Ia merangkumi penyatuan penyemak imbas penuh, kawalan pemindahan lebar jalur, pencarian fail jauh, dan barisan muat turun automatik, dengan sokongan untuk FTP, SFTP, FTPS, dan banyak lagi. Dengan mudah, anda boleh memindahkan dari pelayan ke pelayan tanpa melibatkan komputer tempatan anda, menjimatkan masa anda berbanding klien FTP percuma yang lain. Pelaksanaan perintah automatik juga berguna.

CoreFTP LE tidak mencolok, tetapi ia menyelesaikan tugas dengan baik. Ingat, anda boleh menggunakan CoreFTP LE atau mana-mana klien FTP lain dalam senarai ini untuk memindahkan data ke Raspberry Pi 4 anda .

5. FTP Voyager

FTP Percuma Terbaik untuk Windows

Senarai klien FTP Windows 10 percuma selesai dengan FTP Voyager, pilihan yang baik dengan GUI kemunduran. Mereka yang biasa dengan versi Windows yang lebih awal akan mengingati (suka atau tidak!) Warna biru dan butang chunky bulat. Antaramuka pengguna mungkin telah dimodenkan, tetapi penampilan yang sedikit menua tidak menahan FTP Voyager.

Sesungguhnya, FPT Voyager membolehkan anda menyambung ke beberapa pelayan FTP secara serentak, memuat naik ke pelayan mana yang anda mahukan. Penggunaan tab membantu anda menjejaki pelayan FTP, beralih dengan mudah antara sambungan anda. 

Terdapat juga pilihan untuk menyeret dan melepaskan fail, menyinkronkan fail secara automatik antara pelayan, pemindahan berjadual, dan pemindahan fail ke folder tertentu menggunakan peluasan fail (misalnya, mengirim JPEG ke folder Foto).

Penyertaan wizard sambungan FTP adalah kelebihan untuk pemula, dan anda boleh menyimpan dan memuatkan pelbagai konfigurasi yang anda mahukan.

Jadi, FTP Voyager mungkin kelihatan agak ketinggalan zaman, tetapi ia berfungsi di mana yang penting.

FTP Vs SFTP? Nota Penting

Salah satu kelemahan terbesar FTP ialah protokol teks biasa, yang bermaksud data dihantar berulang-ulang dalam teks yang dapat dibaca manusia. Ini adalah kerentanan kerana kelayakan masuk juga dihantar dalam teks biasa!

Sekiranya seseorang memintas percubaan log masuk, adalah remeh untuk melihat nama pengguna dan kata laluan akaun , apalagi kandungan fail yang dipindahkan.

Itulah sebabnya mengapa anda harus lebih suka SFTP daripada FTP bila boleh. SFTP, singkatan dari Secure File Transfer Protocol, menggunakan enkripsi untuk melindungi data yang dipindahkan (kedua-dua bukti masuk dan kandungan fail). Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan kaedah pemindahan fail yang berbeza .

Berita baik? Sebilangan besar perkhidmatan yang membenarkan sambungan FTP juga menyokong sambungan SFTP. Dan ketika menggunakan klien FTP, aliran kerja sebenarnya sama antara FTP dan SFTP. Satu-satunya perbezaan ialah anda memilih SFTP dan bukannya FTP ketika menyambung.

Baca juga: Google Membunuh Kenalan Lokasi Perkongsian Lokasi Yang Dipercayai

Pelanggan FTP Percuma Terbaik Untuk Windows 10

Seperti yang anda lihat dari senarai di atas, pengguna Windows 10 mempunyai pelbagai pilihan klien FTP percuma. Mengetahui pelanggan FTP terbaik adalah pilihan peribadi anda. WinSCP membungkus pelbagai ciri yang sangat baik, mudah digunakan, dan sumber terbuka, jadi ia menang untuk saya.