Lompat ke konten

5 Perkara yg Anda Tidak Harus Katakan kepada Seseorang yang Mempunyai Serangan Panik

“Otak & badan sudah jatuh dari tebing berdasarkan segi keupayaan mereka buat melakukan apa-apa secara rasional,” kentara Ronit Levy , PsyD, pengarah klinikal Pusat Kecemasan Bucks County pada Newtown, Pennsylvania.


Walaupun anda mungkin akan terdorong buat memberitahu rakan mengalami serangan panik berjabat dia di luar, yg akan menjadi begitu keliru pada pelbagai cara. Sekiranya anda benar-benar mahu membantu orang yang dikasihi, teruskan jawapannya yg nir mantap dan tidak sensitif.

“Berhenti.”
apabila beliau boleh menghentikannya, dia akan. Namun semasa agresi panik, badan itu fikir beliau berada pada bahaya yang hampir niscaya dan harus mencari jalan buat terus hayati.

“Pada masa itu, otak logik sudah ditutup dan otak emosi-sentra konflik atau penerbangan-berada pada kawalan penuh. Itulah bahagian otak yang nir boleh berfikir secara rasional, “istilah Dr. Levy.

“Baiklah.”
Seseorang yg anda sayangi sebenarnya tidak baik. Mempunyai agresi panik menyebabkan banyak kesusahan yg tidak dapat dikawal sang orang itu. Dr. Levy menyamakan jumlah kebimbangan yang orang mengalami “mempunyai senapang memilih di kepala anda.”

Selain itu, pemerhati di luar mungkin tidak menyedari seorang mengalami agresi panik kerana beliau mahir pada tanda-tanda masker. “Ia mungkin seperti, baiklah, anda kelihatan baik-baik saja,” kata Tracy Cummings, MD, pakar psikiatri kakitangan & pengarah perubatan di Lindner Centre of Hope, sebuah kaunselor Pusat Perubatan Hospital Kanak-kanak Cincinnati, tetapi itu sedikit keselesaan kepada orang yang dicengkam oleh kebimbangan.

“Bolehkah awak tidak damai?”
Serangan panik datang-datang dan boleh bertahan beberapa minit atau lebih usang, dari Institut Kesihatan Mental Negara.

Seseorang yang seringkali menerima agresi panik mungkin belajar kemahiran mengatasi pakar terapi tetapi “amat sukar buat campur tangan buat menghentikan serangan panik,” istilah Dr Levy. Seperti memberitahu seseorang yang memiliki agresi panik hanya berhenti, mereka akan menenangkan bila mereka boleh.

“Jangan risau.”
Memberi pesanan seorang seperti “Jangan berfikir tentangnya” atau “Jangan bimbang mengenainya” sebenarnya boleh menciptakan agresi panik lebih tidak baik.

“Jika kita memberitahu otak kita buat tidak memikirkan sesuatu atau berhenti memikirkannya, kita sebenarnya menyerlahkannya buat otak kita,” Dr. Levy menjelaskan. “Ia sebenarnya mempunyai kesan lawan asas.”

“Suck it up.”
Memberitahu seorang buat “menjadi kuat” atau “lelaki” memberitahuakn bahawa orang itu lemah atau nir bisa mengendalikan emosinya. “Anda mengecewakan mereka kerana terkejut,” kata Dr Levy.

Jenis-jenis komentar pemotongan atau cara-alternatif yang berlaku pada kemarahan hanya mengakibatkan keadaan lebih buruk. Mendapatkan diri bekerja hanya akan menambah perasaan panik orang itu, kata Dr Cummings.

Dari masa ke masa, berkata perkara yg galat pada seseorang yg hayati dengan panik dan kebimbangan boleh merosakkan interaksi anda. Akhirnya, pesakit agresi panik boleh menyimpulkan bahawa anda nir membantu dan nir boleh dipercayai, kata Dr. Levy.