Lompat ke konten

5 Trend Teknologi menghambat Industri Lapangan Terbang

  • oleh

Lapangan terbang sudah melihat peningkatan yg ketara pada bilangan orang yang terbang sejak sepuluh tahun yg lalu, yg mempersembahkan pelbagai cabaran menurut keselamatan kepada kecekapan. Pemprosesan orang, barang mereka, serta keperluan yang semakin meningkat buat pesawat, sudah mendorong kemajuan pada beberapa teknologi pintar.


Teknologi yang Menghambat Industri Lapangan Terbang


Dari kecerdasan buatan untuk pengiktirafan wajah , industri lapangan terbang menggunakan beberapa teknologi yg paling inovatif di dunia hari ini. Dengan memanfaatkan teknologi baru, lapangan terbang sudah dapat mengurangkan barisan, menaikkan keselamatan, & menaikkan pengalaman penumpang.

Pembantu Robotik


Salah satu teknologi yang kita lihat sedang dibicarakan & dipakai pada lapangan terbang adalah pembantu robot. Robot humanoid diletakkan pada sekitar terminal lapangan terbang yang membantu penumpang dengan pertanyaan dan maklumat. Dengan memakai Kecerdasan Buatan (AI) & Pembelajaran Mesin, robot boleh memproses sejumlah besar  data, menggunakan kemas sekarang masa nyata buat membolehkan mereka menaruh maklumat modern pada penumpang.

Teknologi ini mula digunakan pada beberapa lapangan terbang terpilih namun buat fungsi yg berbeza. Lapangan Terbang Munich di Jerman memakai pembantu robot terutamanya buat maklumat. Penolong jurutera lapangan terbang, Josie Pepper, mengalu-alukan penumpang, dan bisa memberi mereka maklumat mengenai operasi penerbangan, restoran, dan kedai.

China, sebaliknya, telah membawa pembantu robot buat tujuan keselamatan. Di Lapangan Terbang Antarabangsa Shenzhen Bao’an China, Anbot memiliki empat fungsi utama: perkhidmatan pandai , pengurusan kecemasan, pengenalan wajah, & rondaan. Bot ini menggunakan isyarat suara dan cahaya buat menghalang penjenayah, & apabila keadaan sebagai keluar menurut kawalan, Anbot dapat mengejar menggunakan kecepatan 11 mil per jam.

Kanada jua memperkenalkan robotik dalam industri lapangan terbang tetapi bukan buat tujuan keselamatan atau maklumat seperti China dan Jerman. Di Lapangan Terbang Antarabangsa Edmonton, sebuah ragbi robot bernama RoBird sudah diperkenalkan. Peregrine Falcon robotik merupakan Sistem Udara Tanpa Kawalan (UAS) yg digunakan bukan sahaja buat menghalangi burung namun pula dapat menggembala kawanan pada arah alternatif memastikan burung nir bisa ditarik ke dalam turbin atau bertabrakan menggunakan pesawat.

Biometrik


Teknologi lain yang semakin memanfaatkan industri lapangan terbang adalah identifikasi biometrik. Biometrik merujuk pada metrik yang berkaitan dengan karakteristik unik individu individu seperti cap jari dan corak iris atau penanda muka yang diimbas menggunakan teknologi pengenalan wajah.

Penggunaan pengenalan biometrik berkembang kerana dia dianggap berpotensi lebih tepat daripada gambar pada pasport. Teknologi ini sedang dibangunkan buat mengurangkan risiko penipuan identiti, dan, menjimatkan masa penumpang pada daftar masuk dan keselamatan.

Lapangan terbang AS pertama yg memperkenalkan teknologi biometrik merupakan Lapangan Terbang Antarabangsa Hartsfield-Jackson di Atlanta, Florida. Terminal biometrik curb-to-gate memakai sosialisasi muka buat membandingkan isapan muka pelancong ke pangkalan data foto ID yg disahkan yang dikawal oleh Kastam & Perlindungan Sempadan AS (CBP). Pada masa ini hanya tersedia dengan Delta Airlines pada lapangan terbang ini, pesaingnya pula dikatakan sedang menguji teknologi sosialisasi muka.

Lapangan terbang lain memakai teknologi biometrik buat menaikkan keselamatan dan mengurangkan masa menunggu adalah Dubai International. Lapangan terbang sudah melaksanakan Smart Tunnel, yg terletak pada Terminal tiga dan kini   hanya tersedia buat penumpang kelas & perniagaan. The Smart Tunnel menggunakan teknologi pengenalan biometrik untuk mengenal pasti setiap pengembara menggunakan iris imbasan. Terowong Pintar, yang telah beroperasi semenjak Oktober 2018, telah menyaksikan lebih daripada 20,000 melaluinya. Ketika seseorang berjalan melalui Terowong Pintar, mereka melihat kamera yg mengenali siapa mereka, & selesainya membersihkan penumpang dapat menaiki penerbangan mereka.

Lapangan terbang lain yang memakai biometrik artinya Lapangan Terbang Antarabangsa Los Angeles, Lapangan Terbang Heathrow , Lapangan Terbang Changi Singapura, & Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong .

Kecerdasan Buatan


Kecerdasan protesis merupakan melihat peningkatan penggunaan dalam pelbagai industri, & sekarang sedang digunakan pada pelbagai aspek lapangan terbang, berikutan kemampuannya memproses sejumlah besar  data & menyelaraskan tugas & mekanisme.

Salah satu cara kecerdasan buatan yg diperkenalkan di lapangan terbang adalah pada proses CT dan X-Ray. Pengimbas AI ini mampu membezakan antara barang-barang yg tidak berbahaya, dan objek yg sebagai perhatian misalnya senjata atau bahan peledak tanpa penumpang yang harus mengeluarkan objek misalnya cecair atau personal komputer  riba berdasarkan bagasi mereka. Lapangan terbang misalnya Lapangan Terbang Antarabangsa Los Angeles dan Lapangan Terbang John F. Kennedy sedang melancarkan pengimbas AI yang menaikkan keselamatan lapangan terbang.

Satu lagi kes penggunaan kecerdasan protesis di lapangan terbang adalah pada perisian ramalan. Perisian ini boleh mengambil data akbar, menganalisisnya buat membantu menjangka keperluan sebelum mereka ada. Perisian ramalan boleh memilih bila pesawat memerlukan penyelenggaraan atau jenis makanan yg lebih suka  penumpang waktu terbang. Logistik Barangan Pengguna (CPG) , syarikat yg menunjukkan penyelesaian perisian menggunakan AI buat mengoptimumkan penyampaian & pemenuhan, penyelesaian yg boleh diintegrasikan menggunakan pergudangan lapangan terbang buat mempertinggi pengurusan penghantaran.

Teknologi suara 


Pembantu maya misalnya Alexa Amazon dan Siri Apple digunakan setiap hari tetapi sekarang teknologi sosialisasi bunyi berada di lapangan terbang. Lapangan Terbang Heathrow sudah memperkenalkan kemahiran Heathrow berdasarkan kedai Amazon Amazon. Semua orang perlu lakukan merupakan memuat turun & buka apl Amazon Alexa pada telefon pintar mereka, ketuk “kemahiran”, cari ‘Lapangan Terbang Heathrow’, membolehkan dan lalu semuanya ditetapkan. Alexa bisa mengesahkan butiran penerbangan dan kemas kini   status modern.

V irgin Australia , kebalikannya, telah memperkenalkan daftar masuk suara melalui Amazon Alexa. Penumpang yang telah menghubungkan keahlian Velocity mereka ke Alexa boleh berkata, “Alexa, mintalah Virgin Australia buat menyelidiki saya,” buat inspeksi lancar. Virgin Australia percaya bahawa menggunakan memakai teknologi suara pertama beliau akan menyelaraskan perjalanan pelanggan. Teknologi ini berpotensi buat mengurangkan masa daftar masuk, dan menaikkan pengalaman pelanggan.

Teknologi suara jua diperkenalkan di belakang tabir di lapangan terbang pula. Teknologi pengenalan suara sedang dibawa masuk menjadi cara mengautomasikan pengurusan lalu lintas udara, menaikkan kecekapan. Penggunaan komunikasi radio bunyi yg berat buat membicarakan arahan kawalan lalulintas udara kepada juruterbang sudah usang menjadi gosip yg rumit namun pengiktirafan ucapan secara automatik sedang diuji menjadi penyelesaian yang mungkin. Teknologi pertuturan automatik boleh mengubah ucapan insan sebagai teks, mengurangkan beban kerja pengendali lalu lintas udara dan menaikkan kecekapan pengurusan kemudian lintas udara.

Projek MALORCA (Pembelajaran Mesin Pengenalan Ucapan Model buat Bantuan Pengawal), telah direka menjadi penyelesaian kos rendah yg menyesuaikan indera sosialisasi bunyi buat dipakai di lapangan terbang atau daerah pendekatan. Penyelesaian ini secara automatik mempelajari corak akustik dan semantik tempatan & model pengawal berdasarkan rakaman data radar dan ucapan yang kemudiannya diperkenalkan secara automatik ke pada perisian pengiktirafan ucapan automatik.

Blockchain


Blockchain adalah satu lagi animo yg kini   menerima daya tarikan pada lapangan terbang. 34% daripada lapangan terbang sedang merancang penyelidikan dan pembangunan blockchain menjelang 2021, menurut Laporan Insight IT Transport 2018 SITA.

Salah satu kegunaan buat blockchain di lapangan terbang merupakan keselamatan. Aliran berterusan data menurut lapangan terbang sudah melihat beberapa serangan keselamatan siber berskala akbar & blokiran sedang diterokai menjadi penyelesaian yang mungkin. Teknologi, di mana setiap rekod atau ‘blok’ memiliki cap waktu tersendiri, disulitkan dengan kelayakan pada interaksi rakan sebaya, dan seluruh ‘blok’ dikaitkan dengan blok data sebelumnya, bermakna bahawa dia lebih sukar buat mengakses semua blok.

Salah satu kes kegunaan yang diterokai adalah menggunakan perjalanan identiti pandai , menangani ke 2-dua keselamatan siber & kebimbangan privasi. Konsep yg dibangunkan akan membolehkan penumpang untuk mencipta identiti digital yg bisa disahkan dalam telefon bimbit mereka yang mengandungi data peribadi & biometrik. Ia mungkin bagi pihak berkuasa pada mana-mana negara buat mengimbas paras & peranti anda buat mengesahkan identiti anda. Dengan menggunakan blockchain, nir terdapat satu agensi yg perlu memegang biometrik dan maklumat peribadi, kerana data akan disimpan pada satu siri blok menggunakan blockchain.

Teknologi ini jua sedang diterokai buat dipakai dalam dompet digital yang seringkali digunakan pada acara kesetiaan. Singapore Airlines merupakan keliru satu syarikat penerbangan pertama yang melancarkan acara kesetiaan berdasarkan blokchain buat pelanggan yg kerap. Dompet digital, KrisPay, membolehkan para pelanggan Singapore Airlines menukar belian perjalanan ke unit pembayaran. Unit pembayaran boleh digunakan menggunakan pedagang rakan kongsi pada Singapura. Dibangunkan dengan kerjasama KPMG dan Microsoft, platform ini bukan sahaja membolehkan para pelanggan Singapore Airlines menggunakan batu dalam akaun KrisFlyer mereka, tetapi beliau membolehkan Singapore Airlines buat mengepalai rakan baru dan mendamaikan pembayaran memakai teknologi blockchain.

Baca juga: Cara Buat dan Eksport Penanda Halaman Chrome pada lima Langkah Praktis

Kesimpulannya


Teknologi baru yang sedang dilaksanakan di lapangan terbang sedang menangani risiko keselamatan, menaikkan kecekapan dan menaikkan pengalaman pelanggan. Terdapat pemacu yg nyata buat melawan penggodam yg cuba mengakses data peribadi, & penghalang boleh berpotensi melawan risiko keselamatan. Kami melihat satu langkah ke arah sosialisasi pintar menggunakan sosialisasi biometrik dan walaupun roll-out kini   terhad, dia diramalkan bahawa lapangan terbang akan melancarkannya secara lebih meluas pada masa depan.

Lapangan terbang sedang berusaha ke arah automasi yang lebih akbar dan kami melihat pelbagai kes penggunaan, berdasarkan pembantu robot buat membantu pelanggan mengakses maklumat yg mereka perlukan buat kepintaran protesis buat memperkemaskan proses & menaikkan kecekapan. Terdapat keperluan buat membebankan beban kerja orang, & teknologi pengenalan suara mungkin akan memainkan peranan krusial pada melakukan ini.

Setakat ini, teknologi ini menghasilkan keputusan positif yg mengurangkan masa menunggu, menaikkan keselamatan, dan menaikkan pengalaman pelanggan lapangan terbang. Tahun depan dijangka melihat lebih poly ujian yang melaksanakan teknologi ini dan penyebaran yang lebih meluas kerana kami menilik potensi teknologi ini.