Lompat ke konten

6 Alat Terbaik Alat Windows

  • oleh

Menguruskan pelbagai tingkap pada Mac anda adalah tugas yang rumit. Oleh kerana mereka cenderung bertindih, paparan anda dengan cepat akan berantakan dan mengambil ruang kerja yang berharga. Malangnya, pengurus tetingkap terbina dalam tidak menawarkan banyak ciri untuk menyelesaikan masalah ini.


“Pengurus tetingkap Mac” adalah nama yang diberikan kepada sekumpulan aplikasi yang membolehkan anda mengatur dan mengubah saiz tetingkap dengan pintasan terbina dalam, klik tetikus, dan gerak isyarat. Kami akan menunjukkan kepada anda beberapa aplikasi pengurusan tetingkap terbaik untuk Mac untuk memastikan laptop anda dianjurkan.

1. Magnet


Magnet adalah aplikasi mudah untuk mengatur dan menguruskan tingkap dengan menjejakkan mereka ke kedudukan yang berbeza di skrin. Memukul tetingkap boleh dilakukan melalui drag-and-drop, pintasan papan kekunci, dan menu aplikasinya. Susunan ini menghilangkan keperluan untuk menukar aplikasi dan menawarkan lebih banyak kecekapan kerja.

Untuk bermula, seret tetingkap anda ke kedudukan tertentu atau gunakan pintasan yang disesuaikan untuk melaksanakan tugas. Dengan menyeretnya ke tepi skrin anda, tetingkap mengatur diri mereka ke bahagian mendatar atau menegak. Dan apabila anda menyeret mereka ke sudut, mereka menduduki seperempat skrin.

Apa yang ditawarkan Magnet Anda?

Anda boleh merangkak empat tingkap di setiap sudut skrin anda, dan juga mengembalikannya ke kedudukan asal.
Ia menyokong sehingga enam paparan luaran dengan orientasi yang berbeza. Dengan pintasan, anda boleh memindah tetingkap anda di antara skrin dengan cepat.

Anda boleh memaksimumkan tetingkap tanpa kehilangan akses ke bar menu dan Dok. Ini berguna apabila anda ingin mengakses menu aplikasi sepanjang masa.
Magnet membolehkan anda memilih aplikasi tertentu yang mengabaikan tingkap tetingkap. Sebagai contoh, aplikasi yang dibina dengan rangka elektron tidak berfungsi dengan baik, jadi anda harus mengecualikannya.

2. BetterSnapTool


BetterSnapTool adalah penganjur tetingkap disesuaikan sepenuhnya untuk Mac. Aplikasi ini membolehkan anda dengan serta-merta mengubah kedudukan dan saiz tingkap anda dengan menyeretnya ke bahagian atas, kiri, atau kanan, serta empat sudut computer anda.

Untuk melakukannya, buka menu aplikasi dan pilih Tukar Kedudukan Tetingkap / Saiz . Sebagai alternatif, tetapkan jalan pintas untuk memukul tetingkap di kedudukan yang anda inginkan. Semasa merakam, ia akan menunjukkan kepada anda pratonton bagaimana penjajaran akan kelihatan pada skrin. Pilihan yang disenaraikan di lokasi snap boleh disesuaikan, jadi anda boleh melumpuhkan orang yang tidak akan digunakan.

Ciri unik BetterSnapTool

Menawarkan pilihan saiz semula dan snap kawasan tanpa had. Hanya tentukan saiz tetingkap tertentu dan kawasan pengecaman yang teruk. Profesional yang memerlukan tingkap dalam templat yang telah ditetapkan pasti akan menyukai ini.
Anda boleh menggunakan Ruang Desktop dan BetterSnapTool bersama-sama. Hanya tetapkan kelewatan tingkap yang betul di antara mereka untuk membuatnya berfungsi.

Tetapkan pilihan saiz semula untuk butang kawalan tetingkap apabila anda klik kanan atau klik tengah dengan tetikus anda; pergi ke Preferences> Extras untuk mengkonfigurasikannya seperti yang anda suka.
Gerakkan dan ubah saiz tetingkap tidak aktif dengan kunci pengubah suai. Kepala ke Pilihan> Tambahan untuk menetapkan kunci istimewa.

3. HazeOver


Memiliki banyak tingkap terbuka boleh mengganggu, terutamanya apabila anda cuba memberi tumpuan kepada tugas tertentu. HazeOver adalah dimmer gangguan yang menyoroti tetingkap aktif dan topeng yang di latar belakang.

Ia meletakkan anda dalam kawalan untuk mengkonfigurasi keamatan hazing dan kelajuan untuk keinginan anda. Untuk bermula, pergi ke Preferences> Umum dan putar roda untuk mengubah taraf peredupan. Sebagai alternatif, sediakan hotkey dan gerak isyarat trackpad untuk mengawal intensiti dalam kenaikan 20 peratus.

Ciri-ciri Utama HazeOver

Konfigurasikan keamatan kesan dari lembut, ringan ke hitam berkuasa yang pasti akan mengurangkan gangguan.
Pilih sama ada anda mahu menyerlahkan hanya satu atau semua tetingkap terbuka pada mana-mana aplikasi. Anda juga boleh mengubah animasi dimensi melalui tab Advanced .
Tweak intensiti hazing merentasi pelbagai paparan. Anda boleh menyerlahkan hanya tingkap depan atau meremehkan semua tingkap pada mana-mana skrin.

4. Amethyst


Seperti yang anda ketahui, tingkap anda boleh bertindih antara satu sama lain. Aplikasi pengurus tetingkap jubin menganjurkan aplikasi pada laptop anda ke jubin yang tidak bertindih. Ia melakukan ini dengan meletakkan aplikasi anda bersebelahan, dalam baris, atau menggunakan cara yang sama. Dengan cara ini, anda boleh menggunakan ruang kerja anda dengan kecekapan maksimum.

Amethyst ialah pengurus tetingkap jubin yang secara automatik meletakkan jawatan anda mengikut salah satu susun aturnya yang telah ditentukan (diterangkan pada halaman Amityst’s GitHub ). Ia membolehkan anda bergerak, menumpukan perhatian, atau mencuba menerusinya dengan akhbar hotkey. F

Sebagai contoh, dalam susun atur Ketinggian ( Alt + Shift + A ), tetingkap utama berada di sebelah kiri manakala bolong yang disusun secara menegak di sebelah kanan.

Ciri-ciri Utama Amethyst

Banyak susun atur: Tall , Wide , three Column-Middle , Column , Full Screen , dan banyak lagi yang anda boleh mengakses dengan hotkey terbina dalam. Tata letak memutuskan cara memposisikan tingkap mengikut keperluan anda.
Setiap susun atur membolehkan anda mengubah suai saiz tetingkap ( Alt + Shift + L ), kitaran melalui tingkap ( Alt + Shift + J ), tukar kedudukan tetingkap, dan banyak lagi.

Oleh kerana ia mempunyai banyak jalan pintas, anda boleh menyesuaikan papan kekunci Mac anda untuk menyiapkan kunci pengubah yang akan membantu melengkapkan keluk pembelajaran dengan Amethyst.

5. Mosaic


Dalam tugas sehari-hari, anda mungkin lebih suka menetapkan susunan tetingkap tertentu untuk setiap senario. Tetapi apabila anda menggunakan terlalu banyak aplikasi, mengekalkan kumpulan tetingkap yang konsisten di computing device menjadi sukar. Di sinilah aplikasi pengurusan tetingkap Mosaic untuk Mac boleh membantu.

Ia bukan sahaja meletakkan jawatan anda, tetapi juga membantu mengkategorikannya supaya anda sentiasa mempunyai jangkauan. Untuk bermula, ambil tetingkap apl anda dan seretnya ke atas atas salah satu daripada pilihan ukuran. Anda boleh menggambarkan kelebihan hotkey untuk membentangkan pemilihan susun atur untuk mana-mana aplikasi aktif, jika anda lebih suka.

The Layouts tab menyediakan anda kawalan sepenuhnya ke atas semua susun atur mungkin. Hanya gunakan grid yang boleh dikonfigurasikan untuk menentukan kawasan skrin dan sediakan pintasan. Anda juga boleh menyusun susun atur anda mengikut cara anda bekerja melalui tab Kumpulan .

Tawaran Mosaic

Buat apa-apa bilangan susun atur dengan grid yang boleh dikonfigurasi dan longkang. Adalah mungkin untuk menamakan aplikasi dalam ruang mereka sendiri tanpa perlu meleret melalui Ruang.
Anda boleh membuat susun atur tatarajah khas aplikasi tiga bahagian. Dengan kumpulan susun atur, aturkannya dengan lebih lanjut untuk memenuhi aliran kerja tertentu.
Menggunakan Touch Bar, semua susun atur boleh didapati di hujung jari anda. Anda tidak perlu mengingat sebarang jalan pintas atau menentukan kunci pengubah.
Yang berguna Mosaic Remote app menjadikan semua susun atur anda boleh didapati di iOS. Dengan ketuk, anda boleh beralih antara susun atur pada Mac anda.
Pilih dari versi Standard atau Pro bergantung kepada keperluan anda.

6. Moom


Moom adalah pengurus tetingkap yang disesuaikan yang membolehkan anda dengan cepat memindahkan dan mengezum tetingkap anda di sekitar skrin. Untuk bermula, gerakkan tetikus ke atas sebarang butang zum hijau dan pilih kedudukan yang anda inginkan dengan palet pop timbul. Anda juga boleh menyeret tetingkap ke tepi atau sudut skrin.

Selepas beberapa saat, ia akan menunjukkan pratonton memaparkan saiz dan lokasi tetingkap yang diseret. Aplikasi ini juga membolehkan anda mengkonfigurasi hotkey untuk mencetuskan logo Moom. Dengan papan kekunci hanya perintah khusus, anda dapat mengawal kedudukan tingkap anda di mana sahaja di skrin.

Ciri-ciri unik Moom

Apabila anda menekan kekunci Alt sambil melayang di atas ikon hijau, anda akan mendapat beberapa pratetap untuk meletakkan dan mengezum tetingkap anda.
Buat dan tentukan kawalan adat melalui tab Customs . Sediakan tindakan yang akan mengubah saiz, bergerak, dan merentasi pelbagai paparan. Ini bagus untuk sesiapa yang mahu tingkap dengan templat tetap.
Anda boleh menyimpan susun atur tetingkap sebagai Snapshot. Kemudian, anda boleh dengan mudah mengaktifkan semula susun atur itu dan mengembalikan tingkap ke kedudukan asalnya.

Kawalan adat rantaian bersama-sama untuk melaksanakan operasi pengurusan tetingkap kompleks dengan akhbar hotkey. Sebagai contoh, anda boleh memindahkan tetingkap ke paparan lain, kemudian zum ke skrin penuh.

Pengurus Mac Window Yang Harus Anda Pilih?
Bergantung pada keperluan anda, anda mungkin merasa sukar untuk membuat keputusan di antara aplikasi ini. Sebagai contoh, dengan Magnet vs BetterSnapTool, mereka kedua-dua aplikasi pengurusan tetingkap Mac yang sangat baik dengan beberapa sifat yang bertindih. BetterSnapTool menawarkan banyak ciri unik – kawasan snap tersuai, pelbagai cara untuk snap windows, dan integrasi yang lebih baik dengan Ruang Desktop.

Mosaic and Moom adalah aplikasi profesional yang menawarkan penyelesaian khusus untuk masalah pengurusan tetingkap. Mereka agak mahal, tetapi kedua-duanya adalah unik. Mosaic mempunyai sedikit keluk pembelajaran; anda mungkin tidak dapat mengambilnya semasa tempoh percubaan.


Baca juga: Facebook Mengumumkan Dasar Baru yang Mengharamkan Deepfakes


Mudah Tukar Antara Aplikasi dan Windows


Ada kos yang datang dengan juggling multiple windows. Apabila anda meninggalkan mereka sebagai kekacauan di skrin, ia akan menjejaskan produktiviti anda dan menyebabkan anda membuang masa. Dengan aplikasi ini, anda akan mendapat semula kawalan tingkap yang tidak boleh diguna.