Lompat ke konten

6 Manfaat Kesihatan Almond Setiap Wanita Perlu Tahu Tentang

  • oleh

Badam merupakan tempat tinggal   kuasa nutrien. Sama terdapat dimakan secara holistik, dicincang, dihiris, atau dijadikan tepung badam atau mentega badam, kacang yg sangat memuaskan ini benar-sahih layak status superfoodnya. Berikut merupakan enam faedah badam yang disokong penyelidikan, & cara mudah buat memasukkannya ke pada kuliner, makanan ringan, dan hidangan.


Almond merupakan kaya dengan nutrien


Satu auns badam, kira-kira 1/4 cawan atau 23 kacang utuh, memberikan sejumlah lemak lemak sihat, bersama-sama menggunakan 6 g protein flora, 4 g serat pengisian (13% daripada minimum harian), separuh daripada target harian buat vitamin E, dan 20% buat magnesium-beserta menggunakan vitamin B dan jumlah kalsium, besi, dan kalium yg lebih mini  .

Vitamin E yang bertindak menjadi antioksidan yg melindungi sel-sel daripada kerosakan yg boleh menyebabkan penuaan dan penyakit pramatang-pula menyokong imuniti, mengurangkan keradangan, membantu meluaskan saluran darah buat memperbaiki genre darah, dan dikaitkan dengan perlindungan terhadap keadaan neurodegenerative, termasuk Alzheimer’s. Magnesium memainkan peranan pada kesihatan otak, mood, dan tidur, dan peraturan gula darah & tekanan darah. Ramuan almond pakej nutrien juga membantu melindungi ketumpatan tulang.

Mereka dibungkus menggunakan antioksidan


Almond adalah asal antioksidan penting , kebanyakannya tertumpu pada lapisan kulit coklat mereka. Satu kajian (sebahagiannya didanai sang Almond Board of California), mendapati bahawa lelaki dan perempuan   yang memakai dua.5 auns badam setiap hari, wajah darah biomarker buat tekanan oksidatif menurun sebanyak 27% lebih satu bulan. Tekanan oksidatif merupakan ketidakseimbangan antara penghasilan radikal bebas yang merosakkan sel & keupayaan tubuh buat mengatasi kesan berbahaya mereka. Para saintis percaya bahawa antioksidan pada badam bertanggungjawab buat kesan proteksi.

Almond boleh membantu kesihatan usus


Kedua – 2 badam mentah dan panggang telah didapati bertindak sebagai prebiotik, yg berfungsi menjadi makanan bagi bakteria berfaedah pada usus yang dikaitkan dengan imuniti, anti-keradangan, dan kesihatan mental. Dalam satu kajian yang terbaru, pelajar kolej secara rawak ditugaskan buat menghidangkan makanan ringan dalam badam atau keropok graham. Selepas lapan minggu, penyelidik mendapati bahawa pemakan badam mengalami perubahan krusial dalam usus microbiome usus mereka, termasuk pengurangan bakteria patogen, dan peningkatan kepelbagaian bakteria yang dikaitkan menggunakan output positif, termasuk pengurusan berat badan, fungsi insulin, peraturan kolesterol, dan anti-keradangan.

Mereka menjaga hati anda sihat


Almond melindungi hati anda pada beberapa cara. Kacang sudah ditunjukkan buat mengekalkan atau mempertinggi kolesterol HDL proteksi “baik”, sembari menurunkan tahap LDL yg “jelek”.

Kacang badam & kacang-kacangan lain juga membantu mengurangkan tekanan darah dan menaikkan fungsi vaskular, bermakna mereka membantu pembuluh darah melonggarkan & mengurangkan kekejangan arteri. Dalam satu kajian pada orang yg memiliki kolesterol tinggi, dua kumpulan secara rawak ditugaskan buat diet penurunan kolesterol yg mengandungi 1.Lima auns badam, atau jumlah kalori yang sama menurut muffin kacang kacang. Selepas 2 minggu pemakan kacang mengalami LDL yg dikurangkan sembari mengekalkan HDL . Pemakan badam jua mengalami penurunan pada perut dan lemak kaki.

Almond boleh membantu peraturan berat


Penggunaan kacang pokok, termasuk badam, telah ditunjukkan buat mengurangkan indeks jisim badan , atau BMI (ukuran berat berbanding tinggi) dan mengurangkan pengukuran pinggang. Selain sebagai kenyang, kombo lemak yang sihat, protein tumbuhan, & serat dalam badam merangsang perasaan kenyang & menangguhkan kelaparan. Selain itu, penyelidikan baru mendapati bahawa badam sebenarnya mengandungi kira-kira kurang 20% ‚Äč‚Äčkalori daripada label negara , kerana beberapa kalori tidak diserap dari saluran pencernaan ke pada genre darah.

Mereka baik untuk kulit


Kami memahami bahawa lemak yg baik menyokong kesihatan kulit, tetapi badam sebenarnya bisa membantu menghidupkan balik  jam ketika datang ke penuaan kulit. Dalam kajian terkawal rawak 2019.

Dalam kajian ini, perempuan   yang menopaus menopaus telah dibahagikan kepada 2 perpaduan. Selama 16 minggu satu deretan menggunakan 20% kalori harian mereka sebagai badam, & yang lain memakan peratusan yang sama menjadi tambang non-badam. Satu gambar wajah dan sistem analisis imej dipakai buat menilai lebar kedutan dan keparahan pada permulaan kajian, & kemudian lapan dan 16 minggu lalu. Para penyelidik mendapati bahawa formasi badam telah menurunkan keparahan & lebar ketara dengan ketara berbanding pemakan bukan badam. Tidak tidak baik buat kuliner lezat   dengan poly manfaat tambahan!

Bagaimana buat menambah lebih banyak badam buat makanan anda


Badam merupakan kuliner ringan gampang alih yg mudah, tetapi dia jua boleh dimasukkan ke dalam makanan. Kocok mentega badam ke pada smoothie, gerimis ke atas oat semalam, pakai menjadi berenang buat buah segar atau menjadi asas untuk bola tenaga-digabungkan dengan tambahan seperti cincang kemarau, cincang coklat gelap, rempah, dan biji.

Kotak yg dibakar atau direbus dengan topping keriting yang terbuat berdasarkan mentega badam, sentuhan sirap maple, gandum bergulung, dan kayu manis. Taburkan badam ke dalam salad, sayuran yang dimasak, atau aduk rata. Gunakan tepung badam pada loka serbuk roti buat menghiasi sup lentil, skuasy spageti, atau hummus, atau menggantikan tepung serbaguna pada pancake dan barang bakar. Saya pula suka  melemparkan veggies dengan sos mentega almond yang lazat yang dibentuk dengan kuah veggie, bawang putih cincang, jahe parut segar, dan lada merah yg dihancurkan.