Lompat ke konten

6 Permainan Fiksyen Besar Interaktif buat Main Online Right Now

  • oleh

Sama terdapat anda pendaftar genre semasa atau hanya tertarik dengannya, berikut adalah permainan cerita interaktif terbaik yang anda boleh mainkan dalam talian hari ini.

Permainan Fiksyen Interaktif buat Main Online
Pengembaraan teks, kisah dalam talian, atau apa sahaja yang anda panggilnya, permainan fiksyen interaktif banyak dalam talian. Tetapi apa yang terbaik?


Kami telah menyusun senarai apa yang kami anggap menjadi permainan fiksyen interaktif terbaik …

The Hobbit
Photopia
Hilang Babi
Panduan Penumpang ke Galaksi
Yang Bercakap Berubah
Untuk perubahan

Mari lihat setiap permainan seterusnya, kemudian cari tahu di mana anda boleh mencari lebih poly permainan sebaik sahaja anda menyelesaikannya.

1. The Hobbit sang JRR Tolkien

Mungkin pengembaraan teks paling populer sepanjang zaman, The Hobbit didasarkan  pada buku legenda.

Walau bagaimanapun, nir perlu membaca prekur JRR Tolkien’s Lord of the Rings buat menyelesaikan permainan. Sebaliknya, semata-mata merangkul utama-pokok petualangan teks: melihat, menilik, & gunakan. Ia tidak perlu usang sebelum anda membimbing Bilbo Baggins pada perjalanannya, mengumpul kunci dan cincin eksklusif, dan melepaskan labah-labah & seekor naga pada perjalanan buat menemui harta yang hilang.

2. Photopia oleh Adam Cadre

Ia mempunyai pembukaan yg unik. Sekali seketika awak bangun pada dalam kereta berdasarkan malam berpesta kerana rakan anda mempercepat jalan. Seterusnya, anda datang-tiba seseorang gadis, yang pertama di planet merah.

Melangkah lagi ke pada plot akan memberi terlalu poly, yg menjadikan permainan ini begitu menarik. Photopia benar-sahih anggun, walaupun masih ada kontroversi yg mengelilinginya, jadi untuk keputusan sendiri.

Untuk mula memainkan Photopia atau hanya melihat lebih poly butiran permainan, anda boleh menuju ke Pangkalan Data Fiksyen Interaktif.

3. Pig Hilang oleh Grunk

Babi hilang! Boss mengatakan bahawa dia kesalahan Grunk. Katakanlah Grunk lupa mengenai penutupan pintu. Mungkin bos betul. Grunk nir ingat melupakan, akan tetapi mungkin Grunk hanya lupa. Boss berkata Grunk pulang mencari babi, bawa kembali. Dia menyampaikan, bila Grunk nir membawa babi balik , nir membawa Grunk sama ada. Grunk senang bekerja di ladang babi, jadi kini   Grunk perlu mencari babi.

Jadi bermula bisnis ini kurang dari-epik, pada mana pahlawan kita cuba mencari seekor babi.

Tidak, betul: itulah plotnya. Dan dia menakjubkan.

Suara deskriptif permainan pendek ini gampang ringkas & akan menciptakan anda ketawa lebih poly lagi ketika anda bermain. Ia juga memiliki beberapa teka-teki gaya permainan petualangan yang rupawan, namun jangan berputus asa terlalu cepat. Anda wajib  dapat menyelesaikannya dengan mudah, menjadikannya permainan hebat buat pemula.

Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang Lost Pig (dan Place Under Ground) pada halaman web permainan atau mula bermain di Pangkalan Data Fiksyen Interaktif .

4. Panduan Hitchhiker buat Galaxy oleh Douglas Adams

Kerana cerita bermula jentolak menunggu buat mengurangkan tempat tinggal   anda runtuh untuk membuat jalan pintas. Bermain sebagai Arthur Dent, kawan anda yang relatif aneh Ford Prefect kemudian jatuh menggunakan keterangan buruk. Bumi akan dihancurkan buat membuat jalan pintas interstellar!

Panduan Hitchhiker buat Galaxy boleh didapati pada pelbagai media . Jadi sama terdapat anda telah mendengar siri radio, membaca buku, atau menonton filem, jangan terlepas H2G2. Panduan Hitchhiker buat Galaxy merupakan permainan fiksyen interaktif yg luar biasa yang anda akan ingat buat ketika yg lama  .

Dan, jika anda telah biasa menggunakan cerita itu, anda akan berada di pada beberapa keadaan & bertukar dalam penyesuaian dalam talian kisah ini.

Daya tarik sebenar permainan ini adalah suara naratifnya – teks itu ditulis oleh Douglas Adams sendiri. Permainan ini nir mudah dan nir mengandungi sistem petunjuk. Tetapi, penganut-penganut kerja Adams perlu berjuang melalui-beliau berbaloi buat ketawa sahaja.

Lima. Orang yang Bercakap Berubah sang Aaron A. Reed
Panas api & cahaya pada mata pencerita menciptakan masa lalu, dan jalan ke masa depan jelas. Kuasa pada penerangan adalah sangat besar , halus, ilahi. Lelaki apa yg akan berani menjatuhkannya?

Seperti kampung anda di Mesopotamia kuno tetapkan sama terdapat hendak pulang ke perang kisah legenda tentang Gilgamesh. Peranan anda adalah, menggunakan bertanya soalan yang betul, memanipulasi pendapat umum ke arah memerangi atau nir berperang.

Permainan ini hebat apabila anda mempunyai pengetahuan tentang epik Gilgamesh ( baca secara percuma di sini ) dan lebih baik lagi buat bermain ulang, kerana masih ada beberapa kemungkinan akhir.

Tinjau lebih poly maklumat mengenai Orang Yang Bercakap Berubah atau mulakan permainan pada tapak Pangkalan Data Fiksyen Interaktif.

6. Untuk Perubahan oleh Dan Schmidt

Matahari telah hilang. Ia mesti dibawa. Anda mempunyai batu.

Apabila anda berfikir bahawa membaca lebih misalnya puisi daripada permainan yg anda mungkin benar . Ini adalah permainan serta puisi, dan yang baik dalam masa itu.

Pengembaraan surrealistik yg memaparkan perbendaharaan kata yang dicipta menaruh pengalaman tiada medium lain yang mungkin & membuat kes yg kuat buat kewujudan permainan teks yang berterusan. Bersedia buat benar-sahih memakai imaginasi anda, membayangkan apa yg berlaku, & lalu semak satu ini.

Sumber Permainan Fiksyen Interaktif
Contoh permainan pada atas hanyalah hujung ais merangkak permainan cerita pada talian yang ada. Apabila anda ingin meneroka lebih lanjut, semak perpustakaan ini permainan berasaskan teks.

1. Permainan Infocom
Jika anda tertanya-tanya pada mana Zork adalah, jawapannya adalah sukar untuk mengungkapkan. Secara teknikal, Activision memiliki hak buat trilogi Zork dan semua perpustakaan Infocom (yang menakjubkan), yg memacu kegilaan permainan teks 80-an.

Anda akan menemui permainan Zork (& yang lain) pada halaman arkib permainan Infocom ini. Perhatikan bahawa anda perlu memasang applet penyemak dampak buat memainkannya dalam penyemak dampak anda. Oleh itu, anda mungkin lebih senang mencari permainan ini pada lokasi lain, beberapa daripadanya disenaraikan pada bawah.

2. Playfic
Untuk inovasi permainan baru dan juga buat mereka yg berminat membuat sendiri, Playfic adalah asal yg hebat. Laman komuniti pada talian ini membolehkan anda menulis, berkongsi, & bermain permainan yang dibentuk oleh orang lain. Anda boleh menyemak cabaran modern, paling popular, atau dipaparkan.

Tiga. Pengembaraan teks
Mainkan pengembaraan teks pada talian

Pengembaraan teks adalah satu lagi komuniti pencipta permainan fiksyen interaktif dan pemain. Dan, itu pula berlaku buat membanggakan Zork I. Lihat permainan yang ditampilkan atau pilih kategori seperti teka-teki atau fantasi.

4. Pangkalan Data Fiksyen Interaktif
Pangkalan Data Fiksyen Interaktif berfungsi sebagai katalog pada talian berdasarkan banyak permainan percuma yang tersedia, termasuk yg disebutkan di sini. Anda jua akan menemui arahan muat turun buat mana-mana permainan fiksyen interaktif pada sana.

Ini patut dilakukan misalnya bermain dalam penyemak imbas boleh mengecewakan dalam masa-masa, menggunakan banyak menatal yg dibutuhkan.

Lima. Abandonware aku 
The Hobbit merupakan permainan cerita yg anda boleh main online

Permainan yg sudah ditinggalkan sang pemaju & penerbit boleh didapati pada talian, tersedia buat bermain secara absah. Ini seringkali dimainkan dalam pelayar web anda. Dengan begitu banyak pengembaraan teks klasik di banyak platform personal komputer  tempat tinggal   pada tahun 1970-an, 80-an, & 90-an, anda akan menerima banyak pilihan pada My Abandonware.

Sebagai contoh, versi usang The Hobbit dimuntahkan pada tahun 1983, & saat ia kelihatan sedikit bertarikh beliau masih bermain menggunakan baik. Mainkan pada My Abandonware menjadi sesi DOSBox langsung di pelayar anda.

Mainkan Permainan Fiksyen Terbaik Interaktif Dalam Talian
Ini hanya sebilangan kecil permainan fiksyen interaktif yang boleh anda mainkan pada talian. Mencari perpustakaan fiksyen interaktif, anda akan menemui permainan teks yg akan anda jangan lupa selama bertahun-tahun yang akan tiba. Untuk output terbaik, muat turun permainan yg mungkin dimainkan tanpa batasan penyemak imbas.