6 Virus Komputer Yang Berubah di Dunia – Situs Bisnis

6 Virus Komputer Yang Berubah di Dunia

Virus-virus ini tidak semestinya membuat warta muka hadapan menggunakan cara yang sama seperti Sasser, MyDoom atau Worm Storm yang dilakukan, namun ramai yang pertama kali berbuat demikian. Ia jua perlu diperhatikan bahawa ramai yg tidak merosakkan, menggunakan matlamat sebenar mewujudkan program mereplikasi diri & bukannya mengakibatkan kehilangan data .

1971: Creeper


Creeper ditulis pada tahun 1971 oleh Bob Thomas yg bekerja buat BBN , & secara meluas dianggap sebagai contoh pertama cacing personal komputer . Program ini bersifat mereplikasi diri sendiri dan tidak merosakkan data kerana tujuan utamanya merupakan buat menguji keberkesanan kod tersebut.

Creeper tidak memanfaatkan pendayagunaan dalam sistem gambar PDEN-10 TENEX (gambar) yang disentuh, & akhirnya tidak boleh dengan program yang dipanggil Reaper, yg direka khas buat menghentikan penyebaran.

1981: Elk Cloner

Pada tahun 1981 seorang berusia 15 tahun yang dikenali menjadi Rich Skrenta tersasar dalam virus sektor boot pertama pada dunia , Elk Cloner buat Apple II . Pada masa itu, Apple II memakai cakera liut buat boot ke OS, yang menjadikannya terdedah pada serangan.

Sekiranya pengguna boot ke pada OS berdasarkan floppy yg dijangkiti virus akan disalin ke memori personal komputer . Sebarang cakera liut lanjut yg dimasukkan ke dalam komputer apabila Elk Cloner berada di dalam memori jua akan dijangkiti. Walaupun kod tadi nir berniat jahat, pengguna akan melihat puisi pada setiap boot ke-50.

Virus Skrenta bukan hanya yg pertama buat menargetkan sektor boot tetapi jua keliru satu yang pertama menyebarkan “di alam liar” – iaitu pada luar persekitaran yg asalnya ditulis.

1986: Otak

Dianggap oleh banyak virus komputer pertama yang ditulis buat MS-DOS (& sang itu piawai PC IBM), cakera liut yg terjejas Brain, lebih khusus sektor boot berdasarkan DOS File Allocation Table (FAT), dengan memindahkan sektor boot sebenar di loka lain dan mengindikasikan beliau menjadi “jelek”. Salinan virus itu menggantikan sektor boot sebenar, tetapi cakera keras telah dielakkan khusus.

Cara Dapatkan Permainan Komputer DOS Lama Untuk Jalankan Pada Windows 7  
Virus ini pada asalnya ditulis sebagai perlindungan hak cipta buat perisian perubatan pasangan yang sedang bekerja. Mereka mendapat panggilan telefon menurut seluruh dunia yg menuntut inokulasi, & masih berdagang hari ini sebagai Brain NET , penyedia perkhidmatan Internet.

1987: SCA

Satu lagi, SCA adalah virus personal komputer  perasmian Commodore Amiga, yg ditulis sang “Swiss Cracking Association” atau “Mega-Mighty SCA”. Kumpulan ini kebanyakannya khusus pada menghapuskan proteksi salinan menurut floppies, & oleh itu virus SCA menyasarkan sektor boot cakera yg dibolehkan tulis.

Setiap reboot ke-15 mesej berikut dipaparkan, memberi amaran kepada pengguna bahawa mereka sudah dijangkiti:

Virus ini hanya menjejaskan floppies yg didayakan menulis tetapi akan merosakkan bootblocks istiadat, seperti yg digunakan sang permainan. Virus SCA mengetuai perpaduan yang sama buat melepaskan pengimbas virus Amiga yg pertama buat mengeluarkan jangkitan.

1988: Morris Worm

Dengan kod sumbernya yg dipelihara pada kekacauan yang berdebu pada Muzium Sains Boston, cacing Morris merupakan keliru satu wabak yang paling populer pada sejarah – kebanyakannya disebabkan oleh kesilapan sang pengarangnya. Cacing Morris sebenarnya galat satu penyebaran pertama melalui Internet, & kelemahan yg diketahui pada sistem operasi UNIX.

Cacing itu pada asalnya tidak ditulis menjadi berniat dursila, namun buat mencuba dan mengumpulkan maklumat mengenai saiz Internet mengikut pengarangnya, Robert Tappan Morris. Apa yang menyebabkan masalah cacing ini adalah cara penyebaran, yang akan menginfeksi setiap 1 dalam 7 PC yg mendakwa sudah dijangkiti.

Ini terbukti berlebihan dan difikirkan bahawa daripada 60,000 mesin yang disambungkan ke Internet dalam masa itu, 10% telah terjejas. Morris belajar pada Universiti Cornell pada masa itu, tetapi memilih buat melepaskan cacing menurut MIT buat mengelakkan pengesanan. Dia kemudiannya menjadi orang pertama yang disabitkan kesalahan pada bawah Akta Penipuan & Penyalahgunaan Komputer 1986 Amerika Syarikat.

Beliau menerima tiga tahun percubaan, 400 jam perkhidmatan rakyat dan denda  $ 10,000. Cacing itu dikatakan telah menyebabkan pada antara $ 10 juta – $ 100 juta dalam kerosakan dan nir usang lagi telah mengubah keselamatan Internet selama-lamanya.

2006: Leap

Leap, jua dikenali sebagai virus Oompa-Loompa merupakan yg pertama sekali menjangkiti sistem operasi OS X yang dihormati sang Apple. Walaupun ia bukan wabak akbar, & bahkan nir memindahkan melalui Internet, Leap menandakan bahawa tidak kira betapa ketatnya keselamatan, selalu ada kemungkinan kelemahan .

Virus ini memindahkan dirinya melalui senarai buddy iChat’s Bonjour, tetapi hanya melalui rangkaian daerah setempat. Agar mesin dijangkiti pengguna wajib  mendapat arkib latestpics.Tgz , membukanya & menjalankan executable (yang mendakwa menjadi imej OS seterusnya Apple) dalam.

Virus ini akan menjangkiti aplikasi bukan sistem yg dimiliki sang pengguna, tetapi ditimbulkan sang bug pada virus, mana-mana acara yang dijangkiti enggan dijalankan selepas terdedah pada Leap. Pembuangan virus tidak memerlukan pemasangan semula OS yang lengkap, dan sang itu Leap akan sentiasa dipercaya menjadi virus ancaman yang rendah, walaupun satu perubahan global.

Kesimpulannya

Saya harap anda sudah menikmati pembelajaran mengenai beberapa “kegemaran saya” virus, asal-usul mereka dan telah tentu kesan knock-on. Walaupun jangkitan misalnya Elk-Cloner & Creeper nir begitu merosakkan mereka sangat inovatif & pastinya memberikan rasa akan kasus yang akan tiba.