7 Best PDF and Ebook Readers untuk Windows

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, ebook telah pergi dari idea baru kepada alternatif yang luas untuk mencetak literatur. Peranti seperti Nook dan Kindle menjadi biasa-tetapi mereka bukan satu-satunya pilihan jika anda ingin melihat apa yang ditawarkan oleh ebook. Hari ini, terdapat beberapa pembaca ebook yang layak untuk Windows.

Best PDF and Ebook Readers untuk Windows
Best PDF and Ebook Readers untuk Windows

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, baca terus. Kami akan melihat beberapa pembaca buku PDF dan pembaca ebook terbaik di platform Windows.

1. Kindle

Aplikasi Kindle untuk Windows adalah pembaca ebook yang direka dengan baik-tetapi untuk memanfaatkannya, anda perlu menjadi pelanggan Amazon. Sekiranya dapat dengan mudah membuka dan membaca pelbagai format fail berbeza dari kedai ebook yang berbeza adalah penting bagi anda, terdapat pilihan yang lebih baik.

Antara muka Kindle sangat baik. Buka aplikasi dan anda akan dibentangkan dengan buku yang telah anda simpan dalam awan dan / atau pada peranti anda. Satu klik akan meletakkan anda betul di mana anda terakhir meninggalkan buku, tanpa mengira peranti yang anda baca sebelum ini. Selebihnya aplikasi adalah bebas berantakan; tiada iklan dan tiada alat yang tidak perlu untuk mencairkan pengalaman.

Jika anda ingin menggunakan aplikasi Kindle untuk mengakses buku yang tidak dibeli melalui kedai Kindle, anda perlu mengubahnya menjadi format yang disokong, kemudian muat naik ke awan Amazon anda. Anda boleh menukar ebook menggunakan Kaliber , atau anda boleh menggunakan salah satu daripada banyak alat penukaran ebook dalam talian .

2. Penasihat

Reka bentuk penasihat adalah berbeza dari aplikasi ebook Windows lain yang kami cadangkan. Manakala kebanyakan apl memilih warna rata dan UI bebas gangguan, Penasihat cuba meniru pengalaman membaca salinan fizikal.

Antara ciri-ciri lain yang paling ketara di dalam aplikasi termasuk perubahan tema secara automatik bergantung pada masa hari, margin, jarak dan fon disesuaikan, slider kecerahan, dan penanda buku yang boleh diimport.

Aplikasi ini bebas untuk digunakan, tetapi versi premium tersedia. Ciri terbaik versi berbayar adalah teks-ke-ucapan. Ia adalah ideal jika anda mahu “membaca” ebook semasa anda sedang dalam perjalanan.

3. Tutup

Walaupun pembaca kadang-kadang komik mungkin boleh mendapatkan dengan pembaca ebook piawai mereka, aplikasi dibuat khusus adalah satu kemestian bagi sesiapa yang serius mengenai buku-buku komik mereka. Buku komik dan novel grafik dibaca dengan cara yang berbeza untuk buku berasaskan teks tradisional, jadi mereka memerlukan ciri yang berbeza. Cover menawarkan banyak ciri tambahan yang diperlukan. Misalnya, anda boleh mengezum pada panel tertentu dengan secubit, atau sapu antara halaman dengan isyarat ringkas.

Serasi buku komik juga perlu menyokong banyak jenis fail, dan Cover tidak mengecewakan. Aplikasi ini menyokong format utama yang paling banyak, termasuk CBZ, ZIP, CBR, RAR, 7Z, CB7, CBT, PDF dan EPUB, serta format imej standard seperti JPEG, PNG, GIF, dan BMP.

Ciri-ciri penting lain termasuk rak disesuaikan, status baca / belum dibaca, jumlah halaman, dan sokongan untuk penyimpanan ebook dalam folder tempatan, pemacu rangkaian, dan pemacu penyimpanan awan.

4. Sumatra PDF

Sumatera adalah salah satu pembaca PDF terbaik untuk Windows , jadi ia secara semulajadi berfungsi sebagai salah satu pembaca ebook PDF teratas. Walau bagaimanapun, ia juga boleh mengendalikan banyak format ebook biasa lain , termasuk EPUB, MOBI, XPS, DJVU, CHM, CBZ, dan CBR.

Aplikasi ini juga mendapat pujian untuk jejak kecilnya. Pembaca PDF kadang-kadang boleh bengkak dan berjalan dengan perlahan, tetapi itu bukan kes di sini. Fail-fail anda akan memuatkan dengan cepat dan anda akan dapat melancarkannya tanpa sebarang gagap. Malah ada pilihan untuk memuat turun versi mudah alih supaya anda dapat menjalankannya dari kayu memori tanpa memasang.

Satu lagi ciri hebat yang ditawarkan di Sumatera adalah melayari tab. Ini mungkin tidak berfungsi jika anda membaca novel untuk keseronokan, tetapi ia membuat teks rujukan dan dokumen merentas angin. Ia khusus untuk sesiapa sahaja yang mempunyai sebab untuk membaca ebook atau dokumen PDF untuk tujuan akademik atau profesional.

Satu kelemahan ialah untuk mengecil dengan sebarang tetapan lanjutan, anda perlu membuat edit manual ke fail teks, yang tidak mesra pengguna. Kebanyakan pengguna mungkin tidak mempunyai sebab untuk mengubah suai pilihan ini, tetapi jika anda melakukannya, antaramuka boleh menjadi sangat kurang.

5. Kaliber

Kaliber adalah alat pengurusan perpustakaan ebook untuk Windows. Ia sesuai untuk mengatur koleksi ebook anda dan memindahkannya ke ereader anda. Ramai orang tidak menyedari, Kaliber juga merupakan salah satu pembaca ebook terbaik untuk Windows.

Antaramuka bacaan tidak menyenangkan seperti aplikasi Kindle dan Nook, Kaliber menawarkan persekitaran yang sangat berfungsi untuk dibaca. Terdapat pelbagai pilihan untuk menyesuaikan cara buku muncul di skrin anda, dan apabila anda berada dalam skrin penuh mod anda akan bebas dari apa-apa gangguan.

Walau bagaimanapun, Kaliber masih menjadi yang terbaik apabila ia menambah penggunaan eReader khusus anda. Aplikasi ini bukan merupakan penyelesaian yang hebat jika bacaan anda akan berlaku secara eksklusif di komputer anda, bagaimanapun, jika anda menggunakan PC Windows anda dan juga peranti lain, itu cara yang baik untuk menyatukan pembaca ebook dan alat pengurusan ebook anda antara muka tunggal.

6. Freda

Pembaca ebook Freda untuk Windows berfungsi dua tujuan.

Pertama, anda boleh menggunakannya untuk membaca mana-mana ebook yang anda miliki dalam lima jenis fail yang disokong (EPUB, MOBI, FB2, HTML, dan TXT) selagi buku anda bebas DRM. Kedua, aplikasi membolehkan anda membaca lebih daripada 50,000 tajuk klasik yang kini berada dalam domain awam. Ia menarik ebook percuma dari laman web ebook percuma yang terkenal di web seperti Gutenberg dan Feedbooks.

Jika anda menggali dalam menu tetapan aplikasi, anda boleh menyesuaikan kawalan, fon, warna, dan banyak lagi. Anda juga boleh memberi annotate ebook anda, menggunakan alat bacaan teks-ke-ucapan terbina dalam aplikasi, dan membuat penanda buku dan sorotan.

Terutama, Freda juga merupakan satu-satunya pembaca ebook untuk Windows yang menawarkan tetapan mesra disleksia dan fon OpenDyslexic.

7. Icecream Ebook Reader


Tidak semua orang memerlukan aplikasi mewah dengan loceng dan wisel yang tidak berkesudahan. Jika anda lebih suka pengalaman yang lebih minimalis, anda perlu menyemak Icecream Ebook Reader.

Aplikasi ini menyokong tujuh format ebook, EPUB, FB2, MOBI, PDF, CBR, CBZ, dan TXT. Terdapat alat pustaka untuk membantu anda mengurus koleksi anda, alat carian, alat anotasi, dan lain-lain lagi.

Icecream Ebook Reader tidak menyokong penyegerakan awan, tetapi ia mempunyai ciri arkib dan eksport berguna. Ia berguna jika anda perlu mengakses perpustakaan ebook anda pada banyak mesin yang berbeza.

Baca juga: AirDrop Tidak Bekerja? Betulkan Ia Cepat Dengan Tips Ini

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Pembaca Ebook


Jika anda seorang bookworm, satu pembaca ebook pada mesin Windows anda tidak akan cukup. Anda mungkin juga mahu aplikasi pada tablet, telefon dan banyak lagi.

Untuk mendapatkan nasihat tentang aplikasi ebook lain untuk dimuat turun, baca artikel kami mengenai pembaca ebook Android terbaik dan senarai tablet terbaik untuk membaca ebook .