Lompat ke konten

7 Terbaik Alternatif Skype Percuma untuk Windows atau Linux PC

  • oleh

Kemungkinan adalah bahawa anda telah membuat panggilan video dengan Skype sekurang-kurangnya sekali. Tetapi hanya kerana Skype begitu popular tidak bermakna ia adalah yang terbaik.

Sama ada anda tidak suka Skype atau tidak boleh menggunakannya untuk sebab tertentu, kami telah membundarkan beberapa alternatif Skype untuk PC anda.

Sekiranya Anda Mengelakkan Skype?


Microsoft menawarkan dua versi Skype untuk Windows 10: aplikasi desktop tradisional dan aplikasi Gedung. Kedua-duanya adalah sedikit berbeza, tetapi bagi kebanyakan orang, aplikasi Store berfungsi dengan baik. Tambahan pula, ia dikemas kini secara automatik melalui Microsoft Store, yang membantu melindunginya daripada kecacatan keselamatan.

Jika anda mahu menggunakan Skype tanpa memasang apa-apa, anda boleh menggunakan Skype versi web yang dilucutkan-turun . Tidak ada yang mewah, tetapi masih mempunyai fungsi yang anda perlukan.

Kembali pada 2018, seorang penyelidik keselamatan mendapati kecacatan dalam versi desktop Skype yang boleh membenarkan pelakon jahat menyalahgunakan mekanisme kemas kini Skype dan mengambil alih komputer anda. Microsoft menyelesaikan masalah ini, tetapi ia menggambarkan bahawa Skype dan alat video lain tidak tahan peluru .

Skype telah agak kukuh sejak isu ini, jadi itu bukan risiko keselamatan yang melampau. Tetapi ia masih bagus untuk mengetahui alternatif lain.

1. Google Hangouts

Alternatif Skype Percuma untuk Windows

Alternatif yang popular untuk Skype, Hangouts boleh melakukan banyak perkara yang boleh dilakukan oleh Skype. Cari seseorang yang menggunakan alamat emel atau nombor telefon mereka, dan anda boleh mula berbual dengan mereka melalui teks, panggilan audio atau sembang video. Anda boleh menambah kumpulan sehingga 10 orang, dan kenalan Google anda ditambahkan secara automatik dan dianjurkan.

Menggunakan Hangouts, anda juga boleh membuat panggilan ke telefon mudah alih atau talian tetap biasa. Ini hampir selalu bebas di dalam AS dan Kanada, tetapi berbeza di negara lain.

Secara keseluruhan, jika anda mempunyai banyak kawan yang bukan pengguna Apple, ini adalah pilihan yang tepat untuk utusan utama anda. Satu-satunya isu yang berpotensi dengan Hangouts ialah ia tidak menawarkan aplikasi desktop rasmi. Anda perlu menggunakan pelanjutan Chrome Hangouts jika anda tidak mahu melawat halaman web utama.

Jika anda tidak menyukai ini, cuba gunakan klien pengirim alternatif seperti Franz , yang membolehkan anda mengakses Hangouts dan perkhidmatan web lain semua dari satu tetingkap. YakYak adalah satu lagi pelanggan desktop pihak ketiga yang baik untuk Hangouts.

Perhatikan bahawa Google juga merancang untuk berpecah Hangouts menjadi dua perkhidmatan berasingan, Sembang dan Bertemu. Pengguna perniagaan sudah berpindah ke ini, sementara versi pengguna akan berubah “selepas bulan Jun 2020.” Sehingga itu, panduan kami kepada Google Hangouts akan membuat anda bermula.

2. LINE

Alternatif Skype Percuma untuk Windows


LINE adalah utusan lain yang membolehkan anda dengan mudah bersaing dengan rakan-rakan anda. Selain dari Windows, ia juga tersedia untuk macOS, iOS, dan Android.

Seperti yang anda harapkan, perkhidmatan ini menyediakan panggilan video percuma, panggilan suara dan mesej teks untuk kumpulan. Sekiranya anda ingin jazz up sembang anda, anda boleh memilih dari beribu-ribu pelekat animasi. Kebanyakan wang kos di kedai LINE, walaupun.

Jika anda banyak berkongsi dalam sembang anda, LINE menyokong beberapa media yang walaupun Skype tidak. Anda boleh meninggalkan seseorang mesej suara untuk kemudian, atau menyekat lokasi anda jika perlu. LINE juga mempromosikan “akaun rasmi” selebriti, walaupun tidak ada jaminan bahawa kegemaran anda ada di sini.

LINE mempunyai set ciri yang baik dan patut dicuba jika anda mencari sesuatu yang sedikit berbeza dari yang biasa. Ia adalah aplikasi pesanan popular di banyak bahagian Asia, jadi pengguna Barat mungkin tidak menyedarinya.

3. Tox

Alternatif Skype Percuma untuk Windows

Tox adalah aplikasi untuk mengalahkan jika anda mencari alternatif Skype yang selamat. Ia tidak diketuai oleh sebuah syarikat. Sebaliknya, ia merupakan alat sumber terbuka yang dibuat oleh “orang yang bosan dengan pilihan sedia ada yang mengintip kami, menjejak kami, menyensor kami, dan membuat kami tidak berinovasi.”

Anda mungkin menjangkakan aplikasi sedemikian untuk menampilkan antara muka yang buruk atau persediaan yang mengelirukan, tetapi itu tidak begitu. Cukup pasang qTox (aplikasi penuh) atau uTox (dimaksudkan untuk sistem yang lebih ringan) dan mulakan berbual. Tox adalah percuma dan tidak menampilkan sebarang iklan. Sembang yang selamat, panggilan suara dan panggilan video bermakna tiada siapa yang boleh mengintip anda. Anda juga boleh berkongsi skrin dan perdagangan anda tanpa had.

Terlebih lagi, Tox melancarkan sistem penggunanya, jadi tidak ada pelayan yang terbuka untuk menyerang. Ia mungkin baru kepada anda, tetapi Tox pasti bernilai melihat jika anda menghargai privasi dan kebebasan dalam aplikasi anda-terutamanya sebagai alternatif kepada Skype di Linux.

4. Viber

Alternatif Skype Percuma untuk Windows


Satu lagi pilihan klasik di arena mesej, Viber menawarkan semua ciri standard termasuk sembang kumpulan, panggilan video, dan pelekat. Jika anda sering beralih antara peranti, anda akan menghargai ciri handoff Viber yang membolehkan anda memindahkan panggilan ke telefon bimbit anda.

Seperti LINE, Viber mempunyai perbualan awam (dikenali sebagai Komuniti) yang membolehkan anda berhubung dengan orang lain jika anda tidak mempunyai sebarang mesej kepada rakan pada masa ini. Ia juga mempunyai permainan terbina dalam jika anda ingin bertarung dengan rakan-rakan anda.

Viber tidak menonjol untuk apa-apa sebab tertentu, tetapi ia adalah aplikasi yang kukuh walaupun. Ambil perhatian bahawa untuk menggunakan Viber di desktop, anda perlu mendaftar pada telefon anda terlebih dahulu untuk menyegerakkan akaun anda.

5. ICQ

Alternatif Skype Percuma untuk Windows

ICQ telah wujud selama beberapa dekad, tetapi yakin bahawa ia melihat kemas kini untuk era moden. Ia adalah aplikasi messenger yang mudah tanpa apa-apa. Aplikasi ini menyulitkan panggilan anda, dan anda sudah tentu dapat berbual dalam kumpulan. Sekiranya seseorang menghantar mesej suara, anda boleh menukarnya ke dalam teks apabila anda tidak dapat mendengar pada masa ini. Sembang langsung membolehkan anda bercakap dengan orang mengenai tema seperti perjalanan atau kencan.

ICQ juga menyokong pemindahan fail besar sehingga 4GB. Sekiranya anda mempunyai beberapa kawan dalam perkhidmatan ini, anda akan dapati sesuatu untuk dinikmati di sini.

6. Perselisihan

Alternatif Skype Percuma untuk Windows

Discord telah menggabungkan dirinya sebagai alat bantu perbualan yang popular untuk pemain. Walaupun anda tidak terjejas dengan niche ini, ia masih berfungsi sebagai alternatif padat untuk Skype, terutamanya jika anda mempunyai kumpulan orang biasa untuk bersembang.

Perkhidmatan ini dibina di sekitar pelayan. Anda boleh menyertai orang yang anda temui dalam talian yang dibina di sekitar komuniti tertentu, atau buat sendiri dan jemput rakan anda. Setelah semuanya selesai, Discord memudahkan untuk berbual teks, menyertai panggilan audio, dan juga membuat panggilan video di kalangan rakan-rakan.

Semak cara untuk menyediakan pelayan Discord untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai permulaan.

7. Jami

Alternatif Skype Percuma untuk Windows


Jami, dahulunya dikenali sebagai Ring, adalah alat komunikasi sumber terbuka dan terbuka. Ia boleh didapati di setiap platform utama, tidak mempunyai iklan, dan menyulitkan semua komunikasi. Anda akan menemui teks, audio, dan pemesejan video yang diharapkan di sini.

Sebagai perisian yang menghormati privasi anda, Jami pasti merupakan aplikasi untuk menyemak. Ia tidak begitu popular seperti beberapa pilihan di atas, tetapi mungkin hanya apa yang anda cari. Seperti Tox, ia juga merupakan alternatif Skype yang berdaya maju untuk pengguna Linux.

Baca juga: 7 Best PDF and Ebook Readers untuk Windows

Yang Adalah Alternatif Skype Terbaik untuk Anda?


Kami telah melihat beberapa alternatif Skype terbaik untuk PC anda. Lebih baik lagi, anda juga boleh menggunakan kebanyakannya pada peranti mudah alih anda. Ini bukan satu-satunya pilihan, sudah tentu. Satu peninggalan utama adalah ooVoo, yang agak popular tetapi malangnya ditutup pada tahun 2017.

Kemungkinannya ialah salah satu daripada aplikasi ini akan memenuhi keperluan pesanan anda jika anda mahu menjatuhkan Skype. Sudah tentu, perkhidmatan hanya sebanding dengan bilangan orang yang anda kenal menggunakannya. Oleh itu, walaupun anda suka salah satu daripada ini, anda perlu meyakinkan rakan-rakan untuk turut serta.