Lompat ke konten

9 Editor Video Sumber Terbuka Terbaik untuk Linux

  • oleh

Penyuntingan video di Linux telah bertambah baik sejak sedekad yang lalu. Anda tidak perlu memindahkan rakaman ke Windows atau Mac untuk mengedit. Banyak perisian pengeditan video Linux kini tersedia untuk pengguna Linux.

Editor Video Sumber Terbuka Terbaik untuk Linux
Editor Video Sumber Terbuka Terbaik Linux


Tetapi dengan begitu banyak untuk dipilih, yang merupakan editor video Linux untuk anda?

Mari lihat apa yang ditawarkan.

Pertama: Apa yang Harus Dilakukan oleh Editor Video?


Apabila kami mencari editor video, kami mungkin mempunyai beberapa tujuan dalam fikiran. Mungkin klip memerlukan pemangkasan, atau sebahagiannya dibuang. Mungkin klip yang sama perlu disusun semula dalam garis masa.

Di samping itu, anda mungkin mempunyai keperluan soundtrack, atau ingin memasukkan kapsyen dan grafik berasaskan teks yang lain. Banyak aplikasi melakukan semua ini, dan banyak lagi. Jika anda sedang mencari peralihan, kesan video, dan juga kesan komposit, pertimbangkan salah satu dari tujuh editor video ini.

(Perhatikan bahawa walaupun terdapat lebih daripada tujuh editor video untuk Linux, kami memberi tumpuan kepada yang bebas dan sumber terbuka.)

Editor Video Terbaik untuk Linux


Kebanyakan distros Linux tidak dihantar dengan editor video terbina dalam. Jadi, walaupun ada versi kreatif Ubuntu dengan editor video dan alat lain, siaran standard tidak melakukan ini.

Jadi, jika anda sedang mencari perisian penyuntingan video untuk Ubuntu atau distro Linux lain, sebaiknya bebas dan sumber terbuka, semak senarai editor video terbaik Linux.

  • OpenShot
  • Kdenlive
  • Pitivi
  • Cinelerra
  • LiVES
  • Flowblade
  • Avidemux
  • Blender
  • Shotcut

Mari lihat setiap satu daripada mereka dengan lebih terperinci.

1. OpenShot

Editor Video Sumber Terbuka Terbaik Linux


OpenShot menawarkan antara muka pengguna garis masa pintar, bersama dengan peralihan peralihan yang sangat baik, dan ciri-ciri lain. Pada mulanya disokong oleh rayuan Kickstarter, OpenShot kini berada pada versi 2.5.

Mampu mengendalikan audio, video dan gambar, OpenShot 2 adalah selesa membuat filem dan menyunting video YouTube kerana ia menyusun imej ke dalam tayangan gaya Ken Burns. OpenShot juga boleh didapati untuk macOS dan Windows.

Lihat panduan kami mengenai cara mengedit video dalam OpenShot 2 untuk melihat ciri-ciri yang boleh anda harapkan dari suite pengeditan video ini.

2. Kdenlive

Editor Video Sumber Terbuka Terbaik Linux


Kdenlive KDE sentiasa dikemas kini, jadi anda boleh memastikan bahawa anda menggunakan suite pengeditan video berkualiti tinggi. Sebahagian daripada projek KDE , Kdenlive juga tersedia untuk macOS, BSD, dan Windows, dan menyokong format video biasa.

Ciri-ciri termasuk pengeditan garis masa pelbagai jalur, video tanpa had dan trek audio, dan (boleh disesuaikan) kesan dan peralihan. Kdenlive juga menawarkan pintasan papan kekunci, pelekat, skrin biru, dan sokongan untuk 16: 9, 4: 3, PAL dan NTSC, dan pelbagai piawaian HD. Kdenlive harus menjadi salah satu pilihan pertama anda ketika mencari alat pengeditan video yang kompeten.

3. Pitivi

Editor Video Sumber Terbuka Terbaik Linux


Pada mulanya dikenali sebagai PiTiVi, editor video ini telah diubah beberapa kali sejak pelepasan awal 2004. Dibangunkan untuk menyatukan ke dalam persekitaran desktop GNOME, Pitivi dianggap sebagai tahap penyelesaian dan kecekapan yang sama seperti Kdenlive.

Walau bagaimanapun, ciri-ciri yang sama, sikapnya berbeza. Ringkasnya, pemaju Pitivi mengisytiharkan bahawa mereka melayani komuniti:

“Kami percaya untuk membolehkan semua orang di planet ini meluahkan diri melalui pembuatan filem, dengan alat yang mereka boleh memiliki dan memperbaiki.”

Cita-cita tinggi, walaupun yang disokong oleh ciri-ciri stabil dan UI bersih. Dengan semua garis masa dan fungsi pengeditan yang biasa, Pitivi juga menawarkan lebih daripada 70 peralihan standard industri, dan 100-plus video dan kesan audio. Oh, dan ada juga sikap profesional untuk audio. Pitivi termasuk alat untuk membantu anda mengimbangi audio secara betul dan memadaninya dengan rakaman apa sahaja yang anda gunakan.

Cara terbaik untuk memasang Pitvi adalah untuk memuat turun Flatpak ( iaitu Flatpak ?).

4. Cinelerra

Editor Video Sumber Terbuka Terbaik Linux


Dibangunkan oleh Heroine Virtual dan pertama dikeluarkan pada tahun 2002, Cinelerra, namun tetap mendapat kemas kini yang tetap. Anda akan dapati banyak ciri dalam, termasuk sokongan untuk audio dan video kesetiaan tinggi. Secara visual, Cinelerra lebih dekat dengan Adobe Premiere Pro daripada mana-mana suite pengeditan video lain yang disenaraikan di sini. Walau bagaimanapun, dengan enjin komposit terbina dalam, ciri-ciri ini berada pada tahap dengan Adobe After Effects.

Seperti yang diklaim oleh laman web:

“Alat yang disediakan secara percuma di sini dari Pengasas Cinelerra adalah lebih daripada Orson Welles yang hebat apabila dia memulakan kerjayanya sebagai pembuat filem.”

Walaupun dalam keadilan, mereka juga lebih banyak daripada dia ketika dia menamatkan kerjayanya. Jadi, jika anda sedang mencari alat penyunting video dengan sokongan kesan komposit, Cinelerra sepatutnya menjadi perhentian pertama anda.

5. LiVES

Editor Video Sumber Terbuka Terbaik Linux


Gabriel Finch (aka Salsaman) membangunkan suite pengeditan video LiVES yang kurang dikenali. Seorang artis video dan VJ antarabangsa, aplikasi pengeditan video bukan linear ini mempunyai beberapa ciri yang luar biasa. Anda akan menemui akses rangkaian jauh, contohnya, dan streaming rangkaian.

API yang ditakrifkan dengan jelas membolehkan penggunaan plugin untuk kesan, main balik video dan penyahkod / pengekod. Perisian itu sendiri menawarkan dua antaramuka utama, editor klip, dan tetingkap pelbagai trek untuk mengatur klip.

Penyunting klip menyediakan klip sebelum mereka ditambah ke garis masa multitrack. Pemilihan pelbagai format eksport termasuk video HD.

6. Flowblade

Editor Video Sumber Terbuka Terbaik Linux


Flowblade adalah editor video bukan linear “pantas, tepat, stabil”. Ia menawarkan sokongan untuk 146 format, 78 codec video dan 58 audio codec. Pada mulanya memberi tumpuan kepada penyuntingan yang stabil (luka, trim, dll.), Lebih banyak keluaran terkini telah memperluaskan ciri-ciri ini ke dalam aliran kerja garis masa yang lebih maju.

Salah satu ciri yang hebat dalam Flowblade ialah “garis masa magnetik”, di mana menjatuhkan klip “snap” ke tempatnya. Ini membantu proses menambah dan memindahkan klip dengan ketara. Sementara itu, alat yang berkuasa membolehkan anda menggabungkan dan mencampur imej dan audio, dengan pembetulan warna dan pengubahsuaian audio yang ada.

7. Avidemux

Editor Video Sumber Terbuka Terbaik Linux


Tersedia untuk macOS, BSD, Windows, dan Linux, Avidemux adalah satu lagi editor video bukan linear, dengan fokus pada kesederhanaan. Ini bermakna jika semua yang anda mahu dari editor video anda memotong, mengekodkan dan menapis, alat ini adalah idea.

Sebagai contoh, Avidemux boleh digunakan untuk memasarkan iklan dari rancangan TV yang telah dirakam pada DVR. Anda juga boleh menukar video anda ke format fail baru, mungkin untuk menjimatkan ruang.

Pelbagai penapis juga termasuk, koleksi pra-set yang bertujuan untuk mencapai keputusan tertentu, seperti pembetulan warna, tanaman, dan lain-lain. Anda perlu mengekod semula klip sekali penapis telah digunakan.

Untuk pilihan penyuntingan yang lebih maju, lihat pilihan lain dalam senarai ini.

8. Blender

Editor Video Sumber Terbuka Terbaik Linux


Sama ada anda mencipta penyedia CG, model 3D menakutkan yang menakjubkan, mengedit animasi, atau hanya menambah kesan visual (VFX), Blender adalah pilihan nombor satu.

Walaupun seluruh suitenya agak kompleks, Blender menawarkan editor urutan video untuk pemotongan dan pemisah asas. Ia juga boleh digunakan untuk memasangkan dan menggred, dengan pencampuran audio, penyegerakan, pratonton langsung, kawalan kelajuan, peralihan, kerangka kunci dan banyak lagi.

Blender boleh dimuat turun secara langsung dari laman web, sebagai fail Snap, dan ia juga boleh didapati melalui Steam.

9. Shotcut

Editor Video Sumber Terbuka Terbaik Linux


Akhirnya, Shotcut adalah satu lagi editor video sumber Linux yang hebat yang harus anda pertimbangkan.

Ia menyokong pelbagai pilihan format video, menangkap peranti, dan menawarkan ciri-ciri audio seperti mencampurkan merentasi semua trek. Alat penyuntingan video merangkumi pengeditan 3-titik, membatalkan tanpa had dan mengulang, memangkas dan mudah digunakan. Shotcut juga menawarkan kesan visual seperti tisu dan peralihan, kesan kelajuan dan pembalikan, dan berpuluh-puluh penapis.

Cross-platform, sesuai untuk berjalan sebagai aplikasi mudah alih, dan dengan pilihan paparan dan pemantauan yang cukup, Shotcut juga menyokong perkakasan khusus seperti video dan audio capture card.

Setelah menghabiskan masa menggunakan Shotcut, kami dapat mencadangkannya sebagai alat pengeditan video yang kuat untuk Linux.

Berminat? Ambil masa beberapa minit untuk menyemak panduan kami untuk menyunting video dengan Shotcut .

Baca juga: 4 Aplikasi Radio Terbaik buat iPhone

Editor Video Besar Linux untuk Semua Tujuan


Sungguh mengagumkan untuk mempertimbangkan bahawa suite pengeditan video sumber terbuka yang berkualiti tinggi boleh didapati di Linux.

Semua editor video yang hebat untuk Ubuntu dan distro Linux yang lain, beberapa jenis projek tertentu, lebih banyak lagi untuk pengeditan umum. Pastikan anda membuat pilihan yang tepat untuk projek penyuntingan video anda.