AirDrop Tidak Bekerja? Betulkan Ia Cepat Dengan Tips Ini

AirDrop sepatutnya memudahkan pemindahan data dari satu peranti Apple kepada yang lain. Ia menggunakan Wi-Fi dan Bluetooth untuk membuat saluran komunikasi yang disulitkan. Tetapi sayangnya, AirDrop jauh dari sempurna dan tidak selalu berfungsi dengan cara itu.

AirDrop Tidak Bekerja
AirDrop Tidak Bekerja


Jika anda pernah mempersoalkan mengapa AirDrop tidak berfungsi pada iPhone atau Mac anda, kami mempunyai bantuan untuk anda. Di bawah ini, anda akan menemui semua yang anda boleh lakukan untuk menetapkan AirDrop.

Keperluan AirDrop untuk Peranti Apple


Pertama, anda perlu menyemak bahawa peranti anda sebenarnya serasi dengan AirDrop. Kadang-kadang keperluan Apple berubah, tetapi pada masa penulisan, anda boleh menggunakan AirDrop dengan:

  • Sebarang sentuhan iPhone, iPad, atau iPod yang menjalankan iOS 7 atau lebih baru
  • Mana-mana Mac diperkenalkan selepas 2011 (tidak termasuk Mac Pro 2012) yang menjalankan OS X Yosemite atau yang lebih baru


Jika peranti anda serasi, pastikan anda tahu cara menggunakan AirDrop dengan betul.

Apple digunakan untuk membenarkan pemindahan AirDrop Mac-to-Mac antara mesin-mesin lama juga. Jika Mac anda menjalankan macOS High Sierra atau lebih awal, anda masih boleh menggunakan AirDrop dengan Mac berikut:

  • MacBook atau MacBook Pro (dari akhir tahun 2008 dan seterusnya)
  • Mac Pro atau iMac (dari awal tahun 2009 dan seterusnya, dengan Air Extreme AirPort)
  • Mac Mini (mulai 2010 dan seterusnya)
  • MacBook Air (dari akhir tahun 2010 dan seterusnya)


Jika anda tidak dapat mencari salah satu daripada Mac yang lebih tua menggunakan AirDrop, klik pada Jangan lihat siapa yang anda cari? dan pilih Cari Mac Lebih Lama . Apple mengalih keluar pilihan ini di macOS Catalina.

Tips Penyelesaian Masalah Apabila AirDrop Tidak Bekerja


Terdapat banyak masalah yang mungkin anda hadapi ketika AirDrop tidak berfungsi. Anda mungkin mendapati bahawa peranti anda tidak dipaparkan dalam tetingkap perkongsian AirDrop, anda tidak boleh menghantar fail ke peranti yang muncul, atau anda tidak dapat mencari fail tertentu selepas orang lain menghantarnya kepada anda.

Kami tidak dapat memberitahu anda dengan tepat mengapa AirDrop tidak berfungsi pada Mac atau iPhone anda. Tetapi kami boleh menunjukkan kepada anda bagaimana untuk membaiki sebarang masalah AirDrop dengan petua penyelesaian masalah di bawah.

1. Kemas kini Sistem Operasi


Apple sering mengeluarkan kemas kini baru untuk iOS, iPadOS, dan macOS yang direka untuk membetulkan bug perisian. Jika AirDrop tidak berfungsi, pasang kemas kini terkini untuk peranti anda kerana ia mungkin memperbaikinya.

Pada iPhone atau iPad, pergi ke Tetapan> Umum> Kemas Kini Perisian . Pada Mac, buka menu Apple dan pergi ke Keutamaan Sistem> Kemas Kini Perisian .

2. Mulakan semula Kedua-dua Peranti


Ini adalah tip penyelesaian masalah klasik kerana ia sangat berkesan. Mulakan semula iPhone, iPad, atau Mac anda mungkin semua yang anda perlukan untuk mendapatkan lagi AirDrop. Dan hanya memerlukan masa untuk mencuba.

3. Matikan Sekatan AirDrop


Jika AirDrop tidak muncul pada peranti iOS anda, anda mungkin menyekatnya dalam Sekatan Kandungan & Privasi anda , yang akan anda dapati di bawah Tetapan> Waktu Skrin . Lihatlah bahagian Apl yang Dibenarkan dan pastikan AirDrop dihidupkan.

4. Matikan Hotspot Peribadi pada iPhone anda


Kedua-dua AirDrop dan Hotspot Peribadi menggunakan sambungan Bluetooth dan Wi-Fi anda, jadi anda tidak boleh menggunakannya pada masa yang sama. Pergi ke Tetapan> Hotspot Peribadi pada peranti iOS anda untuk mematikan ciri itu, kemudian cuba menggunakan AirDrop lagi.

5. Matikan Mod Jangan Ganggu


Peranti anda mungkin tidak menerima permintaan pemindahan dari AirDrop kerana Jangan Ganggu dihidupkan.


Pusat Kawalan Terbuka dan ketik ikon bulan untuk mematikannya pada iPhone atau iPad anda. Pada Mac, klik ikon Pusat Pemberitahuan di sebelah kanan atas bar menu dan tatal ke bawah untuk mendedahkan toggle Jangan Ganggu .

6. Mulakan semula Wi-Fi dan Bluetooth pada Kedua-dua Peranti


Satu penyelesaian yang sangat berguna jika AirDrop tidak berfungsi adalah untuk melumpuhkan dan mengaktifkan semula Wi-Fi dan Bluetooth. Menggunakan iPhone atau iPad anda, buka Pusat Kawalan semula dan ketik ikon Wi-Fi dan Bluetooth untuk mematikannya.

Pada Mac, klik ikon Wi-Fi di bar menu dan pilih Matikan Wi-Fi untuk mematikannya, kemudian aktifkannya semula. Pergi ke Keutamaan Sistem> Bluetooth untuk memulakan semula Bluetooth.

7. Tukar Tetapan Kebolehlihatan AirDrop anda


AirDrop memberi anda tiga pilihan penglihatan: Semua orang , Kenalan Sahaja , atau Menerima Mati . Jika peranti anda tidak muncul dalam AirDrop, cuba beralih kepada setiap pilihan ini untuk memperbaikinya. Berhati-hatilah dengan percubaan NSFW AirDrop jika anda membiarkannya pada Semua orang.

Pada Mac, cari Finder dan pilih AirDrop dari bar sisi. Buka menu lungsur di mana ia mengatakan Benarkan saya ditemui dengan memilih pilihan yang berbeza.

Pada iPhone atau iPad, buka Pusat Kawalan , kemudian ketik dan tahan di bahagian atas kiri untuk mendedahkan butang AirDrop . Gunakan ini untuk memilih pilihan yang berbeza.

8. Sediakan kedua-dua peranti untuk menerima Permintaan AirDrop


Kadang-kadang ia membantu untuk menyediakan peranti anda untuk pemindahan AirDrop yang masuk, menjadikannya lebih mungkin muncul pada peranti orang lain. Buka kunci iPhone atau iPad anda dan biarkannya di skrin Utama untuk menyediakannya. Untuk Mac, buka tetingkap Finder baru dan pilih AirDrop dari bar sisi.

9. Gunakan AirDrop Dari Peranti Apple Ketiga


Ini bukan satu pilihan untuk semua orang, tetapi jika anda mempunyai peranti Apple, anda harus cuba menggunakannya untuk menyambungkan AirDrop. Biasanya, jika iPhone atau Mac anda muncul pada peranti baru ini, ia tiba-tiba muncul pada peranti asal juga.

10. Hantar Fail Single Bukan Pelbagai


AirDrop membolehkan anda berkongsi pelbagai jenis fail pada masa yang sama. Tetapi jika AirDrop tidak berfungsi pada iPhone atau Mac anda, anda mungkin mahu menyederhanakan perkara dengan menghantar satu fail pada satu masa sahaja.

Fail AirDrop secara automatik dibuka dalam aplikasi yang berkaitan. Sebagai contoh, imej terbuka dalam apl Foto. Tetapi pelbagai jenis fail tidak selalu terbuka dalam aplikasi yang sama, yang mungkin menjelaskan mengapa pemindahan AirDrop gagal.

11. Semak Folder Muat Turun untuk Hilang Fail


Jika AirDrop menghantar fail ke peranti anda tetapi anda tidak dapat menemuinya, lihatlah dalam folder Muat turun . Pada iPhone, buka aplikasi Fail dan cari folder Muat turun dalam iCloud Drive . Pada Mac, biasanya anda boleh mencari folder Muat turun di sebelah Sampah di Dok.

12. Matikan VPN anda untuk AirDrop ke Bekerja


Sesetengah pengguna mendapati bahawa AirDrop tidak berfungsi sehingga mereka mematikan VPN pada iPhone atau Mac mereka. Anda mungkin perlu melakukan ini dalam apl VPN atau dalam tetapan peranti anda.

Pada iPhone atau iPad, pergi ke Tetapan> Umum> VPN untuk melakukan ini. Dan pada Mac, pergi ke Preferensi Sistem> Rangkaian dan pilih VPN anda dari bar sisi.

13. Buka Firewall Mac anda untuk Sambungan Lebih Banyak


Firewall pada Mac anda mungkin ditetapkan untuk menyekat semua sambungan masuk, yang sering termasuk pemindahan AirDrop yang baru. Anda perlu melonggarkan sekatan ini dari Keutamaan Sistem jika AirDrop masih tidak berfungsi.

Pergi ke Keutamaan Sistem> Keselamatan & Privasi> Firewall . Klik padlock dan masukkan kata laluan pentadbir anda untuk membuka kunci perubahan. Kemudian buka Pilihan Firewall tetingkap dan nyahtandakan pilihan untuk Blok semua sambungan masuk .

14. Masuk ke Akaun ID Apple Anda Sekali lagi


Pada iPhone atau iPad, pergi ke Tetapan> [Nama Anda]> Log Keluar . Pilih data untuk terus peranti anda, kemudian sahkan anda mahu Log Keluar . Selepas melog masuk, kembali ke Tetapan untuk melog masuk ke Apple ID anda sekali lagi.

Pada Mac, pergi ke Keutamaan Sistem> ID Apple> Gambaran Keseluruhan untuk melog keluar. Sekali lagi, pilih data untuk mengekalkan peranti anda dan mengesahkan anda ingin Masuk . Setelah keluar selesai, log masuk dari halaman yang sama dan cuba menggunakan AirDrop lagi.

15. Tetapkan semula Tetapan Rangkaian pada iPhone anda


Anda boleh menetapkan semula tetapan rangkaian pada iPhone atau iPad untuk menyelesaikan semua masalah Wi-Fi atau Bluetooth, termasuk masalah dengan AirDrop tidak berfungsi. Apabila anda menetapkan semula tetapan ini, peranti anda terlupa kata laluan Wi-Fi yang telah anda simpan, jadi anda perlu menyambung semula ke rangkaian yang dipercayai lagi.

Jika anda masih mahu meneruskannya, pergi ke Tetapan> Umum> Tetap semula dan ketik Seting semula Tetapan Rangkaian . Mudah-mudahan, AirDrop akan mula berfungsi semula selepas penetapan semula.

Baca juga: Hack iPhone Rahsia ini Akan Menghidupkan Telefon Anda Ke Penjejak Penerbangan

Sekiranya AirDrop Masih Tidak Bekerja


Sehingga Apple menjadikan AirDrop lebih dipercayai, anda mungkin lebih beruntung menggunakan kaedah pemindahan alternatif. Ironisnya, salah satu alternatif AirDrop terbaik ialah Apple iCloud Drive sendiri. Hanya muat naik fail ke iCloud dari satu peranti, kemudian anda boleh memuat turunnya dari yang lain.

Menguruskan fail dengan Drive iCloud tidak secepat menggunakan AirDrop, kerana anda perlu memuat naik dan memuat turun fail dan bukannya memindahkannya secara langsung. Tetapi apabila AirDrop tidak berfungsi, iCloud Drive adalah pilihan terbaik seterusnya.