Bagaimana Godzilla Telah Transformasi Sejak 1954-Dari Dudes Dalam Suit Untuk CGI Lasers

Walaupun Godzilla sudah melalui poly perubahan kosmetik & keperibadian keperibadian sepanjang apa yg Guinness Book of World Records memanggil francais yang paling lama   berjalan dalam sejarah pawagam, satu masalah sudah diadakan tegas: beliau merupakan raja seluruh super besar. Dan beliau harus diperlakukan demikian!


Berikut adalah sebahagian daripada beberapa rupa Godzilla yang kelihatan sepanjang 65 tahun yg lalu.

Godzilla (1954)

Apabila Kaiju mula muncul menurut pertengahan tahun 1950-an, dia tiba menggunakan rona hitam & putih pada rona klasik Gojira . Dengan teknologi kesan visual yg terhad, pengarah IshirĊ Honda & Toho Studios bergantung dalam beberapa lampu ekspresif untuk menanamkan perasaan keganasan bagi hewan nuklear yg besar  ini. Dia besar , perlahan berkiprah, & berkerut misalnya neraka. Kemudian ansuran akan melangsingkannya dan memberikannya lebih tajam, menambah tulang belakang spiker & muka yang lebih estetika, namun penglihatan naturalistik buat watak itu tidak bisa dibayangkan.

King Kong vs. Godzilla (1962)

Penampilan pertama Godzilla pada warna penuh datang pada tahun 1962, hampir 10 tahun selepas Gojira. Masih hanya perjumpaan ketiga di panggung wayang, beliau mengongkong menggunakan raksasa filem besar  yang terkenal, King Kong, pada apa yang cepat sebagai senario Timur dan Barat klasik. Reka bentuk super besar dalam filem ini menampakan ‘warna abu-abu hijau Zilla, memutuskan duluan buat bagaimana beliau akan mencari masa depan francais.

Anak menurut Godzilla (1967)

Sama seperti francais Bond, akhir 60-an & 70-an melihat tabiat Godzilla sebagai lebih ringan & lebih cerewet. Godzilla menjadi satu siri sentiasa memuaskan B-Movie-ish, & era watak ini benar-sahih dimiliki sang kemasyhuran.

Godzilla vs. Gigan (1972)
Era 
70-an jaman Godzilla mungkin era paling populer. Apabila anda memikirkan raksasa itu, anda mungkin membayangkan era kegilaan B-filem ini, pada mana skrin sentiasa diduduki sang sekumpulan pelakon pada pakaian raksasa yang menari. Terdapat lima filem yg dimuntahkan sepanjang tahun 1970-an, masing-masing memaparkan kaiju nuklear di luar (& bersama-sama) penjahat akbar lain dari kekayaan francais yg kaya dan jelas.

Kembalinya Godzilla (1985)

Apabila titan prasejarah balik  pada tahun 80-an, dia balik  menggunakan cara yg dahsyat. Godzilla mengguncang bumi dalam Kembalinya Godzilla menggunakan reka bentuk yang menjatuhkan omong kosong tembakan dari tahun 70-an & memalingkan pulang ke ketakutan akarnya. Reka bentuknya terasa kurang menggelegak, dengan paras luaran misalnya batu, seperti batu & wajah yang lebih teruk. Filem ini bertindak sebagai sekuel buat filem dari 1954 & perombakan francais yang mengabaikan banyak filem dalam 2 dekad yg kemudian.

Godzilla vs King Ghidorah (1991)

Sama misalnya tahun 1980-an, 90-an merupakan satu tempoh pembaharuan buat watak kaiju raksasa, saat beliau mengundurkan diri dari akar dorkynya dan mendapati pijakannya pada aliran filem rakasa yg lebih tradisional. Dengan kemajuan pada kesan spesial  , francais akhirnya mula merealisasikan potensi sebenarnya, terutamanya apabila alaf baru akan membawa poly sihir CGI ke medium. Kuasa Godzilla berada di paparan penuh pada filem-filem ini, menggunakan kesan yang lebih mendalam dan menyeramkan daripada sebelumnya.

Godzilla vs Destoroyah (1995)

‘Zilla berada pada keadaan buruk dalam filem ini. Di ambang kejatuhan nuklear, filem itu melihatnya merah dan merokok panas. Hebatnya, beberapa urutan pada treler buat King of the Monsters yg akan tiba akan memberitahuakn karakter dalam rona yang sama kemerahan-mungkin ada sambungan pada sana? Godzilla vs. Destoroyah akan menjadi filem terakhir siri ini sebelum satu lagi reboot oleh studio Toho pada ’98.

Godzilla (1998)

Katakanlah apa yg anda akan tentang masalah ini, tetapi penglihatan Roland Emmerich buat watak itu niscaya menjadi penentu pada senarai ini. Starkly berbeza menggunakan semua reka bentuk super besar lain dalam 65 tahun yang diwakili pada sini, super besar Emmerich merupakan lebih prasejarah dalam reka bentuk. Melihat loka di antara T-Rex menurut Jurassic Parkdan seperti raksasa keluar dari francais Alien , Godzilla Emmerich mungkin menjadi loka yg paling teruk buat francais namun ia niscaya memberikan cahaya baru pada raksasa kaiju yang berkekalan. Kita boleh lakukan tanpa Matthew Broderick, walaupun.

Godzilla: Final Wars (2004)

Filem akhir “Millennium” siri reboot untuk francais, visi selepas Y2k buat watak itu kelihatan misalnya dursila misalnya biasa. Ulang tahun ke-50 buat francais, filem ini memakai beberapa sangat mewah Blade Runner visual -esque & masih banyak bergantung kepada kesan praktikal, tidak misalnya blockbusters CGI yang bergantung terkemuka era.

Godzilla (2014)

Selepas filem Roland Emmerich yg tragis pada tahun 1998, penglihatan Gareth Edwards buat Godzilla membawa Kaiju kembali ke negeri-negeri dengan cara yg akbar. Pencapaian cemerlang untuk francais di Amerika, Edwards memberi penghormatan pada filem Godzilla yang pertama dengan menciptakan rakasanya akbar, bermakna, & berat sebagai neraka. Binatang itu nir pernah divisualisasikan sang komputer menggunakan begitu kentara sebelum ini, dengan kesan hari moden yg menaruh kesan yang realistik pada tabiat. Adakah kita menyebut dia akbar? Dia sangat naas.

Shin Godzilla (2016)

Dua tahun selepas Amerika memberi Big Boy kemas sekarang hari moden, Jepun menyampaikan menggunakan cara mereka sendiri. Shin Godzilla berdiri menjadi keliru satu filem Godzilla yang paling hebat sampai kini  , dan jua keliru satu reka bentuk yang paling aneh & idiosintesa buat tabiat itu. Mempamerkan rupa yang lebih langsing dan langsing, Shin Godzilla memiliki beberapa kemiripan menggunakan reka bentuk Roland Emmerich untuk wataknya, dan bukannya memaparkan beberapa kemuncak biru jelas, ini ‘Zilla sudah menerima cahaya hyper-violet yg memancarkan menurut kulitnya. Sangat menakutkan.

Godzilla: Raja Monsters (2019)

Walaupun filem yang akan tiba nir diarahkan sang Gareth Edwards, visi produsen monster yang cemerlang buat kaiju masih hidup & baik dalam filem yg akan datang ini. Masa akan memberitahu apabila kita dapat melihat mana-mana kuasa baru yg hebat kali ini.