Lompat ke konten

Bagaimana Menguji Kualiti Makanan di Rumah?

  • oleh

Mengetahui kualiti makanan yang anda makan sangat penting. Makanan mungkin tercemar atau dicemari dengan bahan asing. Bahan-bahan ini boleh membuat anda sakit dan tidak sihat.

Menguji Kualiti Makanan di Rumah

Perbezaan antara pencemaran dan penipuan

Pencemaran dan pencerobohan melibatkan sebilangan bahan asing dalam makanan. Namun, ada perbezaan antara keduanya. Pencemaran bermaksud bahawa penambahan bahan asing tidak disengajakan. Semasa berzina, anda sengaja menambahkan kandungannya.

Pemalsuan secara amnya melibatkan penyingkiran bahan berkualiti tinggi dengan bahan berkualiti rendah. Ini adalah pengenceran makanan. Berzina boleh menyebabkan beberapa bahaya kesihatan yang serius. Oleh itu, menjadi penting untuk memahami kualiti makanan.

Anda boleh menggunakan pancaindera anda untuk mengesan jika ada yang tidak kena dengan makanan anda. Contohnya, jika anda melihat buah yang kabur, maka itu adalah tanda kerosakan. Begitu juga, produk dalam tin boleh dipanggil manja jika tin tidak dalam keadaan yang betul. 

Begitu juga, anda boleh menggunakan organ deria anda untuk mengesan banyak penzina dalam makanan. Sebagai contoh, anda boleh memeriksa penambahan biji betik dengan mudah dalam biji lada hitam.

Walau bagaimanapun, tidak selalu mungkin untuk mengenal pasti mereka dengan mudah. Kadang kala makanan itu kelihatan berkualiti tinggi tetapi bahan yang sangat berbahaya boleh digunakan untuk penafian. Untuk membuat perbezaan ini, anda memerlukan beberapa bentuk analisis.

Beberapa analisis asas dapat dilakukan dengan mudah di rumah atau di makmal sekolah. Contohnya, anda dapat mengenal pasti penambahan air dalam susu, penambahan warna dalam gula, penambahan minuman, dan lain-lain. Ujian asas ini digunakan untuk mengenal pasti kehadiran atau ketiadaan penzina.

Keperluan ujian Pertengahan

Namun, anda mungkin diminta melangkah lebih jauh dan menggunakan ujian perantaraan untuk memeriksa kualiti makanan dengan lebih baik. Ujian perantaraan ini memerlukan instrumen dan kemahiran yang lebih maju. Ujian asas hanya dapat memberitahu tentang kehadiran dan ketiadaan, namun, ujian perantaraan dapat memberitahu anda jumlah penzina dalam makanan.

Anda mungkin pernah mendengar mengenai Makmal Pengujian Makanan Bergerak. Ini adalah contoh perkhidmatan ujian perantaraan. Mereka mempunyai jenis peralatan asas untuk mengetahui pemalsuan dalam susu dan produk tenusu lain. Mereka boleh melakukan kira-kira 23 ujian untuk anda.

Memerlukan ujian lanjutan

Kadang-kadang makanan anda boleh dicabul dalam kuantiti yang sangat rendah. Tetapi kuantiti rendah ini boleh membahayakan kesihatan anda. Sekiranya anda mahukan maklumat yang sangat khusus mengenai penzina dalam makanan anda, anda boleh memilih ujian lanjutan.

Ujian lanjutan dijalankan oleh juruteknik yang sangat mahir di makmal canggih. Sebagai contoh, jika anda ingin mengetahui maklumat botani dan geografi madu anda, anda boleh pergi ke makmal ini.

Makmal ini menggunakan alat canggih yang dapat mengesan tahap kecil penzina dalam makanan anda. Sekiranya makanan anda lulus ujian di makmal ini, anda pasti dapat memastikan bahawa makanan anda berkualiti tinggi.

baca juga : 7 Makanan Hangover Terbaik di Seluruh Dunia

Sekiranya anda hanya mementingkan tahap asas, maka anda boleh menggunakan Kotak Keselamatan Makanan Sihir. Ia adalah alat ujian makanan untuk rumah sebagai rumah yang dapat memberi anda maklumat yang agak adil mengenai kualiti makanan yang anda makan